Ma Magyarországon minden héten két nő esik családon belüli erőszak áldozatául, ráadásul az erőszakos attitűd örökletes, a bántalmazó közegben felnövő gyerek is jó eséllyel erőszakos szülővé cseperedik. Pécsett hiánypótló program működik, a Női NEM – Válasz az erőszakra program keretében az erőszak felismerését, kezelését és megelőzését „tanítják” a szakemberek.

Egy különleges, hiánypótló program keretében egy egész csapat dolgozik azon Pécsett, hogy megelőzzék az erőszakot. Legyen az verbális, szexuális, érzelmi, családon belüli vagy gazdasági erőszak, a Pécsi Rendőrkapitányság a Női NEM – Válasz az erőszakra programmal küzd ellenük, és a megfelelő tudással vértezi fel a pécsieket annak érdekében, hogy a bűnesetek megelőzhetőek legyenek.

hirdetés

A kezdeményezés kapcsán három szakember az erőszak felismerését, kezelését és megelőzését célzó ismereteket oszt meg a helyiekkel, sőt, még önvédelmi technikákat is tanulhatnak az érdeklődők. A program segítséget és információkat kíván nyújtani az erőszakkal érintettek számára, egy-egy ilyen találkozó után pedig az sem ritka, hogy erőszakos párkapcsolatban szenvedő fél kér segítséget az előadó szakemberektől. Immár négy éve fut a program, és több mint ötezren vettek részt az ismeretterjesztő előadásokon.

Dr. Vitális Ágnes alezredes, a Pécsi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztály Megelőzési és Értékelő Alosztály vezetője elmondja, hogy az ötlet már 2012-ben megfogalmazódott, a program azonban csak évekkel később valósult meg.

– A rendőrségen nap mint nap láttuk, hogy számos olyan, erőszakkal összekapcsolható bűneset történik, amit adott esetben kellő felvilágosítással meg lehetett volna előzni. Így jött létre három éve a Női NEM program, ami során egy komplex előadáson vehet részt a nézőközönség, egészen a fogalmak tisztázásától a konkrét önvédelmi technikákig – mondja dr. Vitális Ágnes.

A program nagyjából 2-3 órát vesz igénybe, és három blokkból áll. Először az alosztályvezető tisztázza az erőszakkal kapcsolatos tényeket és tévhiteket, majd egy önvédelmi blokk következik Obendorf Roland taktikai oktató vezetésével, ahol nem csak konkrét önvédelmi technikákat tanulhatnak a résztvevők, hanem – többek között – azt is megtudhatják, hogy mitől fagy le valaki egy támadás hatására, vagy hogy hogyan lehet megelőzni a tettlegességet. A harmadik blokkban pedig megismerkedhetnek egy különleges pécsi „találmánnyal” Rózsavölgyi Péter segítségével, a Kezedben a biztonságod! ingyenes mobilapplikációval, mely révén akkor is hívhatunk segítséget, ha telefonálásra nincs mód. Az alkalmazást sok ezer felhasználó vette már igénybe Pécsett; sokan azért telepítik, hogy tudják, merre jár a gyerekük vagy házastársuk hazafelé az iskolából vagy egy buliból.

A csapat a programot mindenféle korosztályhoz viszi. Ágnes elmondja, hogy kollégiumoktól az orientációs napokon keresztül fesztiválokig mindenhonnan érkezett már felkérés, hogy tartsanak előadást.

– Ma már kétfajta előadásanyagunk van, az egyiket középiskolás és főiskolás fiataloknak készítettük, a másikat felnőtteknek, adott esetben idősebbeknek visszük – mondja az alosztályvezető. Kollégiumokban és középiskolákban többet beszélünk például a bántalmazó kapcsolatokról és a randidrogokról, felnőtteknek a gazdasági és szexuális erőszakról – teszi hozzá az alezredes.

Ez egy nehéz téma, így a kitelepülések alkalmával sokszor a fiatalok – érthető módon – a sörözést választják, minthogy az erőszakról hallgassanak egy előadást, de ha már egy nőt megmentettünk, az már siker.

Meg is mentenek, az alezredes szerint volt olyan alkalom, hogy egy előadás után telefon érkezett egy áldozattól, aki segítséget kért.

– Nincsenek illúzióink: az erőszakban érintettek, családon belüli abúzust elszenvedő felek nem fognak eljönni az előadásokra a félelem és a szégyen miatt. De ha már tudják, hogy kihez lehet fordulni, ha már mentőövet dobunk nekik a terrorba, akkor elértük a célunkat – mondja Vitális Ágnes, majd hozzáteszi, hogy mindenkinek nagyon szívesen segítenek, de elsősorban az ő dolguk a megelőzés.

Hozzávetőlegesen havi egy alkalommal tart előadást a csapat, de programjukat szeretnék bővíteni és frissíteni is, valamint igény szerint több előadást is szeretnének tartani, hiszen a téma egyáltalán nem népszerű, viszont nem is lehetne aktuálisabb, mivel ma Magyarországon minden héten két nő esik családon belüli erőszak áldozatául.