Pécsi professzor: szovjet időket idéz az erdőégetés miatt Péterffyt védő erdész

Svindlis telekügy – így beszéltek már évekkel ezelőtt arról a polgármesterről, aki ellen feloszlatást kezdeményeztek Sellyén. Az egykori politikus, Förster Gyula – aki korábban az erdőt védő civileket is támadta – most az MSZP-DK polgármesterjelöltjét, Péterffy Attilát védte meg a mecseki erdőirtás miatt mint erdész. Kellermayer Miklós pécsi professzor évekkel ezelőtt megmondta, hogy a szovjet időket idézi Förster álláspontja. 

hirdetés

– Azok az erdészek, akik a szocialista időkben, a Szovjetunióból importált „győzzük le a természetet (!)” jelszó parancsa alatt szerezték diplomájukat, s akik nem tiltakoznak a tarvágások ellen, sőt irányítják azokat, nem tudják, vagy nem akarják tudni a lényegi különbséget az erdő és a faültetvény között – írta már 8 évvel ezelőtt Kellermayer Miklós professzor. – A civilek viszont egyáltalán nem a faültetvényekért, hanem az igazi erdőkért szálltak, szállnak síkra.

A professzor már akkor is Förster Gyula nyugdíjas erdész azon érvelésére reagált, amivel a Mecsekért aggódó civileket támadta meg, amikor tiltakoztak a mecseki erdők elégetése ellen.

Förster most az MSZP-DK által is pénzelt polgármesterjelöltet, Péterffy Attilát próbálta megvédeni azért, mert a civilek szerint nagyjából 3 millió tonnányi fát tüzeltek el regnálása idején a pécsi erőműben. Az erdész az egyik baloldali portálon többek között azzal érvelt, hogy Mária Terézia idején alakultak ki a mostani erdészeti hagyományok. A magát szakembernek beállító erdész magyarázatként arról is beszélt, hogy amikor ő műszaki vezető volt 40 éve – tehát a kommunizmus idején –, akkor több százezer köbméternyi fát úgy vágtak ki a Mecsekben, hogy az rajtuk maradt volna egy enyhe tél után.

Förster tehát a klímaváltozás előtti idők erdészeti hagyományairól és sokszor feleslegesen kivágott több százezer tonnányi fáról beszél.

A cikk hosszasan részletezi, hogy miként vágják ki a fákat a Mecsekben, miközben Péterffyt mentegeti és az erdészeti munkát védi meg. Igen ám, de a másik helyi balliberális portál már arról beszél, hogy az erdészetekért éppen a Fidesz-kormány – gondolatmenetüket követve tehát Orbán Viktor személyesen – a felelős – vagyis teljes a káosz a baloldali polgármesterjelöltet védők között.

Cinikus nyilatkozat

Az erdőirtások kapcsán érdekes adalék, hogy az MSZP-közeli Publicus Intézet ügyvezetője a saját, Pécsről szóló közvélemény-kutatásukról nyilatkozva cinikusan nyilatkozott, hogy „a Mecsek erdői még mindig a helyükön vannak”.

A svindli 

Az egykor sajtóhírek szerint – melyet egyébként egy baloldalnak kedves szerző jegyez – Förster Gyula Sellye polgármestereként egy olyan telekügyletbe bonyolódott, amelybe később bele is bukott.

Az akkori beszámolók szerint ugyanis Sellyén egy felszámolásban az önkormányzat nem vásárolt meg egy telket, hanem azt a polgármester felesége tette meg, majd ezt adták volna tovább magasabb áron a településnek. A történteket „svindlinek” nevezték a helyi képviselők, majd pedig lemondásra szólították fel a polgármester, aki ennek nem tett eleget, végül azonban a testület inkább feloszlatta magát.

Pestig sétálhatnánk az eltüzelt fákon

Péterffy idején saját bevallása szerint – ezt egy előadáson ismerte be – évente nagyjából 450 ezer tonnányi faanyagot égettek el az erőműben, ennek harmada, 150 ezer tonna kifejezetten erre a célra kivágott hengeres fa volt, számottevő része a közvetlen közelről, a Mecsekből került ki. Kiderült, hogy ha ezt a mennyiséget, 150 ezer tonnát lefektetnénk, és egy méter magas és egy méter széles utat építenénk belőle, akkor Budapestig el lehetne jutni így.

Hirdetés