Pécsi Szelet: két nap a Káptalan utcában, amikor minden a minőségi ételekről és italokról szól

Szombaton és vasárnap irány a Káptalan utca, ahol az idei Pécsi Szeleten végigkóstolhatjuk a pécsi és baranyai gasztronómiai színtér legjobb ételeit és italait. A méltán népszerű gourmet piknikkel kapcsolatos legfontosabb részletek mellett íme egy kis betekintés a szervezés menetébe és a „kulisszatitkokba”.

hirdetés

A hétvége a pécsi és a baranyai gasztronómiáé, indul ugyanis az idén kétnaposra nőtt harmadik városi gourmet piknik, azaz a Pécsi Szelet. A Múzeum Utca Plusz programsor keretén belül szombaton és vasárnap megrendezett gasztrofesztiválon 16 órától 21 óráig összesen 37 standot járhatunk végig a Káptalan utca – Káptalan kert – Kőkert –Múzeum Igazgatóság udvara- Vasarely múzeumudvar – Északi Várfalsétány vonalon, megkóstolva a város és a megye legjobb éttermeinek, kávézóinak és bárjainak, termelőinek és manufaktúráinak, pékségeinek, cukrászainak és borászatainak legfinomabb ételeit, italait.

Bite Orsi büszke Pécsi Szelet résztvevőire

A Pécsi Szelet eddig kevésbé ismert részleteiről Bite Orsival, a fesztivál egyik szervezőjével beszélgettünk, aki elmondta, hogy a rendezvényt Gellai Gergő kulturális programszervező és Teleky Zoltán séf tulajdonképpen véletlenül, egy spontán beszélgetés során találták ki. Alapgondolatuk az volt – folytatta – hogy egy olyan gourmet fesztivált amely közvetlenebb, barátságosabb formában népszerűsíti a magasabb szintű helyi gasztronómiát.

-Az első gourmet piknik a Zsolnay-negyedben számunkra is meglepő siker volt. Pont előtte ért véget ott a Pécsi Egyetemi Napok, mindössze néhány óránk volt a kapuzárástól a Pécsi Szelet megnyitásáig, kicsit sűrű is volt. Akkor még nehezebb volt a vendéglátós partnereknek úgy felvázolni a koncepciót, hogy bizalmat szavazzanak nekünk – mondta Orsi.

A megye gasztronómiai életének legjobbjai mind a Káptalan utcában lesznek

Bizonyára sokan emlékeznek még erre az említett első Pécsi Szeletre, hiszen akkor két-három óra alatt elfogyott szinte minden étel- és italkülönlegesség. Ahogy a szervező is mondta: senki nem számított arra, hogy ennyire népszerű lesz az első esemény. Reményeik szerint ez idén már nem lesz probléma, ugyanis a résztvevők olyan ételekkel készülnek (mindenki 3 olyan ételt hoz a fesztiválra, amelyek rájuk a legjobban jellemzők), melyeket gyorsan újra el lehet készíteni, gyorsan lehet pótolni, persze a pontos látogatószámot nehéz megjósolni.

A Pécsi Szelet célja, hogy egy helyen, akár egy délután alatt végig lehessen kóstolni a helyi étel- és italremekeket, ezért az adagok kisebbek lesznek, viszont az árak sem lesznek ezért magasak, egy étel sem fog 2000 forintnál többe kerülni – mondta.

Kis adagok, nagy ízek

Fontos kérdés, hogy hogyan választották ki a résztvevőket? Orsi elmondta, hogy ez több körben történt: először egy általános „kedvfelmérést” végeztek, hiszen érthető, hogy a járványhelyzet kapcsán mindenki nagyon óvatosan áll hozzá egy ilyen tömegrendezvényhez.

-Nagyon büszke voltam az általunk megkeresett vendéglátóhelyekre, ugyanis alapvetően mindenki már az első hívásra azt mondta, hogy „persze, nagyon szívesen ott leszünk”. A minőségi gasztronómiai szolgáltatókat kerestük meg, lesznek köztük rutinosabb kitelepülők, mint például a Kiskastély, és olyan „első bálozók is”, mint a Krédli. Az éttermeket és a borászatokat mi kerestük meg, pár kisebb helyi termelő volt, akik minket kerestek meg azzal, hogy szeretnének részt venni a pikniken. Akadtak olyanok is, akik jelezték, hogy nem tudják bevállalni a rendezvényt, olyan viszont nem volt, akinek azt kellett volna mondanunk, hogy „bocsi, nem fértek be” – mondta, majd hozzátette, hogy a kitelepülőktől nem kérnek helypénzt, őket csupán az előkészületek és a szállítás költsége terheli.

Maratoni kóstolgatásra felkészülni!

Orsi kitért arra is, hogy a Pécsi Szelet azon túl, hogy felhívja a figyelmet a megye legjobb gasztronómiai szereplőinek munkásságára, a helyi gasztronómiai színtér szakmai találkozójaként is fontos, hiszen a kitelepülők versenghetnek, összemérhetik tudásukat.

Egy kis kedvcsinálónak pedig álljon itt pár olyan ismert pécsi és megyei vendéglátóhely, akikkel találkozhatunk az idei Pécsi Szeleten: Bohemia Sörkonyha, Bőközi Legendás, Czukor Borsó, Eleven – Bor És Tapas, Elefántos Étterem, Eozin Corso, Filter Jegybár, Gastropolitan, Gordisai Csodálatos, Jókai Rendezvényház, Kaba Farm, Kiskastély Vendéglő, Kovászálom, Krédli, Nádasi Sajtmanufaktúra , Orma Gerilla Pékség, Pezsgőház Étterem, Rokusch, Soul Kitchen, Spéci Pho, Szünet Coffee&Break, Tettye Coffee, WunderBar Pécs.

További információkért érdemes a Pécsi Szelet Facebook-oldalára kattintani.

Hirdetés