Pécsi társasház nyerte idén az Év háza díjat

Az Év háza versenyen családi ház és lakóépületek kategóriában Karlovecz Zoltán építész vehette át az első díjat Pécsre tervezett háromlakásos lakóházáért, középület kategóriában pedig Járomi Irén és Kiss Gyula építészpáros munkája, a nagykőrösi városi piac csarnoképülete bizonyult a legjobbnak.

hirdetés

Idén először gála keretében adták át a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Építész Kamara és a Magyar Építőművészek Szövetsége védnökségével kiírt pályázat díjait. Harminchárom épület versenyzett, és összesen nyolc építészcsapat munkáját ismerték el: a két fődíj mellett hat különdíj is gazdára talált – közölték a péntek esti díjátadót követően a szervezők az MTI-vel.

TOVÁBBI KÉPEKÉRT KLIKK IDE!!!

Az 500 ezer forinttal járó fődíjat elnyerő Karlovecz Zoltán háromlakásos lakóháza esetében a zsűri szerint „a mai hangvételű megfogalmazás, az arányos és ötletes szerkesztés magában hordoz és sugall egy tudatos múltbeliséget is, többlettartalmat adva ezzel az eredetileg is szép építészeti elképzelésnek”.

„A ház léptékeihez viszonyított várszerűség, a tagadhatatlan organikus szellemiség, valamint a kupolás lefedés kicsit »törökös« beütésének atmoszférája teszi talán még inkább »pécsivé« ezt, az amúgy sem kevéssé »pécsi« példaértékű alkotást” – idézi Szoják Balázs, az Év háza pályázat kurátora méltatását a közlemény.

A középület kategória fődíjasaként szintén 500 ezer forinttal jutalmazták a nagykőrösi városi piac csarnoképületéért Járomi Irént és Kiss Gyulát.

Dévényi Sándor, az Év háza pályázat bíráló bizottságának elnöke szerint az építészpáros „a családi házas környezethez viszonyítva nagy épületet változatos formálású, keresztgerincű tömegekkel teszi oldottá. Ezek a játékos oldalszárnyak a bejáratoknak adnak méltó hangsúlyt. A homlokzat áttört árnyékoló lemez borítása légies megjelenést biztosít az épületnek.

A zsűri elnöke idén hatodik alkalommal Dévényi Sándor Kossuth- és Ybl-díjas építész, a nemzet művésze volt. A társelnökök Hajnóczi Péter, a Magyar Építész Kamara elnöke, Krizsán András, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke és Szoják Balázs építész, az Év háza díj kurátora voltak. A zsűri munkájában részt vett Tóth Balázs és Tóth Elek építész, valamint a 2018-ban Ybl Miklós-díjjal kitüntetett Anthony Gall, Callmeyer László, Szabó Levente és Vasáros Zsolt.

Fotó: Karlovecz Építésziroda Kft. 

Hirdetés