Pécsi turisták szerint nem volt érzékelhető Srí Lankán ellenségesség

Több száz halálos áldozatról számoltak be a hírportálok a húsvétvasárnapi robbantások után, amiket Srí Lankán hajtottak végre muzulmán terroristák. Sok turista is életét vesztette. Megkérdeztünk olyan pécsieket, akik korábban jártak Srí Lankán: milyen látják, látták az országot?  

Két pécsi orvos járt december vége és január eleje között egy csoporttal az ázsiai országban, mindketten megdöbbenve álltak a történtek előtt.

Ott jártunkkor rendkívül békés volt minden. A helyiek kedvesek, békések, aranyosak voltak, borzasztóan udvariasak. Kevés ott a muszlim, a lakosság 10 százalékát sem teszik ki tudtommal, de a mellékelt ábra mutatja, egy-két fanatikus sajnos mégis akad közöttük. Egyébként főleg buddhisták lakják az országot, az ehhez a valláshoz tartozók pedig köztudottan nagyon békések. Semmilyen gyanús jelet nem vettünk észre, nem volt érezhető az országban feszültség, ezért is volt akkora a meglepetés, mikor a szörnyű támadásokról hallottunk – mondta egyikük, aki névtelenségét kérte. Hozzátette, turistaként sem fogadták őket ellenségesen.

Megdöbbenve olvasták a híreket a pécsi orvosok, sosem gondolták volna, hogy ez történhet

Kollégája elmondta azt is, hogy véleménye szerint nem a turisták voltak az elsődleges célpontok, hiszen nem a nyaralók által leginkább látogatott országrészeken, mint a hegyekben és a tengerparton történtek a detonációk.

– A népcsoportokon belül és a turistákkal szemben sem éreztünk semmiféle feszültséget annak ellenére, hogy tudok róla, korábban kormányzati problémáik voltak, sőt vannak is. Iszonyatosan kedves, barátságos, segítőkész népnek ismertük meg őket. Ugyan érintettük azokat a városrészeket, ahol robbantottak, de a konkrét épületeket nem láttuk, hiszen ezek elég nagy városok. Főleg a szingaléz részen voltunk, de buddhistákon kívül hindukkal és muszlimokkal is találkoztunk. Olyannak találtam, mint Kuala Lumpurt, ahol szintén békében élnek négy vallás képviselői és például egymás ünnepeire is eljárnak – mesélte.

Nagyon barátságos népeknek ismerték meg a turisták a Srí Lankán lakókat

Elmondásuk szerint az élet korábban sem volt drága, hiszen Srí Lankán nagy volt a szegénység. Valószínűsíthető, hogy a robbantások után az oda való utazás is jóval olcsóbb lesz majd, de vajon ki mer ezek után repülőre pattanni és meglátogatni a Dél-Ázsia eddigi legkedveltebb helyei közé sorolható országot?

Hirdetés