Pécsiek! A karácsony ne a felesleges pénzköltésről szóljon!

A karácsonynak a szeretetről, a meghittségről, az együtt töltött minőségi időről kellene szólnia. Véletlenül sem az idegeskedésről, amiért nem érünk oda mindenhová, vagy mert nem sikerült fejenként 15 felesleges ajándéktárgyat összegyűjteni a gyerekeknek. Ha pedig a halászlé nem sikerült tökéletesre, kit érdekel? A fontos, hogy a család együtt fogyassza el, jót nevetve az esetleges bakin. 

Szinte szürreális képnek tűnik, hogy a család szenteste és karácsonykor nem siet sehová, nem utazik órákig, senki sem kiabál és nem idegeskedik, esetleg a szülők nem a legnagyobb stresszben díszítik fel a fát? Pedig ez lenne a cél: az ünnepek alatt próbáljunk meg boldogok lenni, sok időt szeretteinkkel tölteni és az ajándékok terén a minőségre figyelni a mennyiség helyett! Dr. Káplár Mátyás pécsi tanácsadó szakpszichológus ünnepi tippjeit osztjuk meg a továbbiakban.

Készüljünk fel minél jobban, méghozzá jó előre!

Ahogyan az összes, évente ismétlődő eseményre, úgy a karácsonyra is előre fel lehet készülni. A pszichológus tippje, hogy próbáljunk meg előzetesen egyfajta időtervet és feladatlistát kialakítani – persze szigorúan az érintett családtagok bevonásával –, amely alapján haladni tudunk a karácsonyi időszakban. Így könnyebben átlátjuk majd a programot és elkerülhető a kapkodás és a stressz egy része.

Még a Grincs – aki egyébként utálja az ünnepet – is napirendbe szedte a karácsonyi teendőit. Persze sajátos formában. Emlékszünk?

Ha nem, íme egy kis emlékeztető:

Válasszuk ketté az ünnepet és a vásárlást!

Természetesen az ajándék szerves része a karácsonynak, sőt az ajándékozás is a szeretet egyfajta kifejezése a szakember szerint. Könnyű azonban átesni a ló túlsó oldalára, ilyenkor ajándékokkal próbáljuk helyettesíteni az év közben hiányzó együtt eltöltött időt, a figyelmet.

– Sőt, sok embernek az ajándékozás igazából stresszfaktor, mert már novemberben elkezd azon izgulni, hogy kinek mit adjon az ünnepekkor. Ez a fajta működés pedig nem segíti előre azt, amit az ajándéknak egyébként jelentenie kellene – magyarázta a pszichológus. Hozzátette, azt tanácsolja, hogy a családban folyamatosan beszéljünk róla, mi is a karácsony és mit ünneplünk ilyenkor. Így nem alakul át céltalan vásárlásokká az ünnep.

Amíg örömet okoz az ajándékok kitalálása és a váráslás, addig nincs gond

A gyerek és az ajándék kérdése…

– Vannak családok, ahol mostanában nem tárgyi ajándékokkal, hanem élményekkel gazdagodnak karácsonykor a családtagok, még a gyerekek is. Akár már most lefoglalhatjuk közösen a nyári vakációt, befizethetünk egy wellnessutazásra, vagy csak vidámparkba, moziba, színházba is ellátogathat együtt a család. Ezekre az eseményekre gyakran sokkal tovább emlékszik egy kisgyermek, mint a játékokra – mondta el a pszichológus.

Gyerekek esetében még speciálisabb a helyzet a szakember szerint: a kicsik nem tudják igazán értékelni amit kapnak, ha túlságosan sok különböző csomag várja őket. Másrészt ha túlzásba esünk a megajándékozásukkor, kialakulhat bennük egy „ez nekem jár”-érzés, ami csorbítja az egymásra való kölcsönös odafigyelés élményét, tette hozzá. Elmondta, többet ér, ha a gyerek kevesebbet kap, de olyat, ami a szívéhez közel áll.

– Amennyiben pedig olyat kért a pici, amit a család valami miatt nem tud karácsonyra beszerezni – akár anyagi, akár más okokból – az ne a karácsonyfa alatt derüljön ki. A gyerekek általában hónapokkal december előtt tudják, mit szeretnének kapni a Jézuskától. A szülő pedig valószínűleg már ilyenkor látja, ha lehetetlen feladatot ad neki a poronty és még az ünnep előtt elmagyarázhatja neki, miért nem a hőn áhított dolog fog a csomagolópapír alatt lapulni. Ha ennek valóban pénzügyi oka van, és akad a családban, akinek nincs ötlete vagy egyébként is „borítékot adna”, esetleg javasoljuk a kicsinek, hogy a karácsonykor összegyűjtött összeget kiegészítve együtt megvásárolhatjuk a kívánság tárgyát – tanácsolta Káplár Mátyás.

Ismerős a kép? Akkor lehet, hogy valami félrement a karácsonnyal kapcsolatban…

Ne kössük feltételekhez a karácsonyi ajándékot!

– A karácsony a feltétel nélküli szeretet ünnepe. Ezért nem tartom jónak, ha a szülő azt mondja a gyermeknek, hogy például akkor kap ajándékot a Jézuskától, ha jól viselkedik vagy teljesít az iskolában. Ugyanez a véleményem például a születésnapokkal kapcsolatban is. Ezzel szemben ha az ajándék a tanév végén a kiemelkedő bizonyítványért jár, akkor motiváló lehet, és nem gond a feltételhez kötés – így Káplár Mátyás.

Mindemellett a szakember azt tanácsolja, hogy mindennapi tárgyakat ne feltétlenül adjunk át karácsonyi ajándékként. Ha ugyanis a párunknak, vagy akár a gyereknek új telefonra van szüksége, akkor azt valószínűleg egyébként is megkapná, hiszen kell a hétköznapi életben. Arra nem szerencsés hivatkozni ilyenkor, mondta a pszichológus, hogy azért a szeretet ünnepére kapja meg, mert nem olcsó. Hiszen nem az lenne a karácsony lényege, hogy minél drágább dolgot adjunk a másiknak.

– Nem mondom, hogy nem lehet ilyenkor értékes ajándékot adni. De a hangsúly ne ezen legyen, hanem inkább az intimitáson, nem csak szerelmi értelemben, hanem a családban egymással eltöltött idő tekintetében. Az ideális pedig az lenne, ha ez nem csak karácsonyra korlátozódna, hanem egész évben meglenne – mondta végezetül a pszichológus.

hirdetés
Hirdetés