Pécsiek, figyelem! Ilyenkor szabad porszívózni, mosni, füvet nyírni, flexelni, tüzelni!

Bizony nem nagyon akad olyan ember, akinek nincsen sztorija egy-egy számára idegesítő szokásról, amit a környezetében lakók alakítottak ki. Az együttélésnek vannak írott és íratlan szabályai, de vajon mik ezek? Mit szabad tenni, ha a szomszéd szabályellenesen viselkedik, és mik lehetnek a következmények? 

hirdetés

Először is, tudni kell, hogy míg a családi házakra önkormányzati rendeletek vonatkoznak, addig a társasházak a szervezeti és működési szabályzatban (SZMSZ) határozhatják meg a lakókra vonatkozó házirendet és együttélési szabályokat. Ezeket senkinek sem szabad áthágni, mivel komoly következményekkel járhat a rendbontás. Lássuk, hogy is van ez.

Megvan a szitu, mikor a szomszéd vasárnap délelőtt áll neki flexelni, füvet nyírni?

Bizony, sok családi házas szomszéd között mérgesedett már el a viszony amiatt, mert egyik a másik pihenését zavarta meg a hangos kinti munkájával. De mit lehet tenni?

Első körben nyilván az a legjobb, ha a két fél megpróbálja egymással megbeszélni azt, hogy ne forduljon elő többé ilyen helyzet. Amennyiben ez nem lehetséges, bizony a jogszabályt kell elővenni.

De még ekkor is fontos szem előtt tartani, hogy a pécsi közgyűlésnek a környezeti zajvédelemről szóló önkormányzati rendelete kizárólag a magántulajdonban lévő, belterületi ingatlanokon a háztartáshoz tartozó kert építésével és zöldterület-fenntartásával kapcsolatos, zajt keltő tevékenységekre terjed ki, s nem általánosságban a zajkeltésre.

A szabályozás szerint zajt keltő tevékenységet, így különösen a motoros kerti gépek (például a fűnyíró) használatát vagy motoros fakivágást, – a rendkívüli kár- és balesetveszély elhárítását kivéve – hétköznap 7 óra és 20 óra között, szombaton és ünnepnapokon 9 óra és 19 óra között szabad végezni, tudtuk meg a pécsi önkormányzattól. Vasárnap tilos ilyesmikkel foglalatoskodni, ha mégis ezt tennék, akkor 5000 forinttól 150 000 forintig terjedő közigazgatási bírsággal kell szembe néznünk.

Az önkormányzat hatósági főosztályán munkaidőben (hétfőtől csütörtökig 8.00–12.00, 13.00–16.00, pénteken 8.00–13.00 között) lehet bejelentést tenni, míg máskor a rendőröknek lehet szólni. 

Pécsett füstölni sem szabad mindig, hiszen a kerti hulladék égetése április és november hónap kivételével tilos – az előírás megsértése miatt a katasztrófavédelmi hatóság járhat el.

Úgy tűnik, a szomszédod minden este porszívózik? 

Bizony, vannak olyan emberek, akik – akárcsak Monica a Jóbarátokban – még a porszívójukat is külön leporszívózzák egy kisebb masinával. Ez nem is feltétlenül zavarja a szomszédok nyugalmát, hacsak nem esténként jut eszükbe a takarítás. Ugyanez a helyzet a mosógép beindításával, vagy a fúrással, kalapálással is a társasházakban. A közös élethez persze hozzá tartozik, csak nem mindegy, hogy mikor.

A társasházaknak ezt maguknak kell szabályoznia, így az alapító okirat mellett kell lennie egy SZMSZ-nek is, melyben az együttélésre vonatkozó kérdéseket és a házirendet tartalmazza a ház közgyűlésének döntése alapján. Például ebben érdemes lehet megfogalmazni azt, hogy este 8 óra után a lakók már nem fúrhatnak.

– Ha a szomszédok nem tudják megbeszélni a problémát, a házirend, az SZMSZ alapján sem jutnak dűlőre egy ilyen vitában, akkor a társasházak törvényességi felügyeletét ellátó pécsi jegyzőnél lehet birtokháborítást bejelenteni. Ő ellenőrzi a rendelkezésre álló dokumentumokat és persze figyel arra, hogy a törvényekkel ne legyen ellentétes a bejelentő által hivatkozott szabályozás – magyarázta Nagy Emil, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Baranya Megyei Szövetségének (Laktász) elnöke.

Hozzátette, nehéz egy esti történéssel kapcsolatos bejelentést bizonyítani, hiszen az önkormányzat hivatali időn kívül nem tudja meghallgatni, hány decibelen szólt az adott gép. Ebben az esetben tud segíteni a számvizsgáló bizottság, mely minden 25 és annál több lakásból álló társasházban működik.

– Sokszor vitát okoz még a háziállat tartása a társasházak esetében. Ezt szintén szabályozni lehet az SZMSZ-ben, hiszen több, nagyobb, hangos állat tartása nagyon zavaró lehet a szomszédban lakóknak. Emellett pedig fontos kiemelni, hogy a saját lakásában mindenki dohányozhat, hangoskodhat, tarthat állatot, bármit megtehet, amennyiben ez nem mond ellent a házirendnek. A közös területekre vonatkozóan pedig külön szabályokat hozhatnak létre a lakók – mondta Nagy Emil.

A Jóbarátok egyik főszereplője sem lehetett mindig jóban a szomszédaival

Hirdetés