Pécsre látogatott a száz évvel ezelőtti avantgárd művészet

Különleges tárlat kapott helyet a Modern Magyar Képtárban. A Törésvonalak – Avantgárd művészet Közép-Európában címet viselő, többféle műfajt ötvöző kiállítás 1908 és 1928 közötti magyar, lengyel, csehszlovák, román alkotók műveit mutatja be.

hirdetés

Péterffy Attila polgármester a kiállítás megnyitóján úgy fogalmazott, az itt uralkodó hangulat azokra az időkre emlékezteti, amikor a város készült a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa címre, azt a kulturális pezsgést idézi.

– A Törésvonalak cím egy képzőművészeti korszakot jelöl, ahol élesen elhatárolódnak az irányzatok, ám ugyanúgy jelentheti a háború okozta töréseket, majd az azt követő széttört és újjárajzolt országhatárokat is, sőt, még napjaink kultúrájában, kultúrpolitikájában is – fogalmazott. – Ám ahogy ma már egymás mellett szerepelnek egy kiállításon a hajdan egymást kritizáló művészek alkotásai, úgy fognak kisimulni majd egyszer a jelent meghatározó törésvonalak is.

A polgármester azzal zárta, szeretné, ha mintegy száz év múlva egy másik tárlat majd Közép-Európa művészetét mutatja be, Pécs hazánk egy erős és önálló kulturális központként szerepeljen.

Péterffy Attila polgármester

Csornay Boldizsár, a Janus Pannonius Múzeum igazgatója köszöntőjében a kiállítás címét magyarázta a hallgatóságnak.

– Az első világháborút lezáró korszakban új problémák keletkeztek, a népek egymásnak feszültek, ezek pedig töréseket okoztak. Az avantgárd művészet viszont máshogy közelítette meg ezt az időszakot: a korábbiakkal ellentétben nem nacionalista témákat dolgoztak fel, hanem egy “internacionális” irányt vettek.

Ezt az időszakot ilyen komplex módon eddig még soha senki nem dolgozta fel, a tárlaton keresztül pedig bepillantást nyerhetünk abba, hogy az első világháború után milyen volt az avantgárd művészet, fogalmazott Csornay.

Rengetegen látogattak el a kiállítás megnyitójára

A Törésvonalak tárlat az Olmützi Művészeti Múzeum kezdeményezésére jött létre és Közép-Európa több pontján is megfordult Lengyelországban, Szlovákiában. Itt, Pécsen ér véget a kiállítás útja, egészen 2020. március 31-ig lehet megtekinteni.

A kiállítás megnyitója előtt sajtótájékoztatón fogadták az olmützi delegációt Pécsen Csornay Boldizsár, a Janus Pannonius Múzeum igazgatója és Bognár Szilvia alpolgármester jelenlétében. A kiállításról több kép is a fenti linken található.

Hirdetés