Péntek hajnalban jön az év első és leglátványosabb meteorraja!

Az év első meteorraja a Quadrantidák, amely hazánkból a legkevésbé megfigyelhető rajok közé tartozik. Ennek két oka van: a január eleji időjárásban ritkán láthatunk derült éjszakai égboltot, illetve a rajnak igencsak rövid ideig tart a maximuma. Az előrejelzések szerint a megfigyeléséhez idén viszont különösen ideálisak lesznek a körülmények, a csúcspontot január 4-ére, hajnalra jósolják a szakemberek.

Általában a Perseidák-meteorrajt nevezik a leglátványosabbnak és ez a legnépszerűbb is. Ennek egyszerű oka az, hogy nyáron van, amikor egyrészt jó az idő és akár egy pokrócon is végig lehet nézni a „csillaghullást” a szabad ég alatt. Másrészt pedig ez a meteorraj szinte kivétel nélkül, minden évben jól látható, amit a napokban esedékes Quadrantidákról nem lehet elmondani, hiszen januárban nagyobb eséllyel zavar be a rossz idő. Idén viszont az a szerencsés helyzet állt elő, hogy az előrejelzések szerint tiszta lesz az ég és a Hold fénye sem zavar majd be a látványba.

Az előrejelzések szerint a „csúcspont” a január 4-ikére virradó éjjelen, 02.20 körül következik be. Mivel január 6-án lesz újhold, így ez alkalommal kiváló észlelési körülmények között, holdmentes, sötét égen követhetjük nyomon a meteorraj maximumát, amennyiben az időjárás is így akarja. Mivel ez csak néhány óráig tart, ezért szerencse is kell annak elcsípéséhez.

– Ha a szemünk úgy működne, mint egy fényképezőgép halszem optikája, az egész égboltot beláthatnánk. Ez sajnos azonban nem így van, szóval csak egy kisebb részét tudjuk egyszerre megfigyelni, de ez a Quadrantidák esetén nem probléma, hiszen egyszerre akár száz meteor is látható lesz – mondta el lapunknak dr. Gyenizse Péter, a PTE Földrajz tanszékének docense, aki hozzátette, Pécsett bárhol lehetséges lesz megfigyelni a csodás égi jelenséget, bár a város fényeitől távolabb nagyobb élményben lehet részünk.

A Quadrantida-meteorrajról
A Quadrantidák szülő égitestje egy aszteroida, a 2003-ban felfedezett 2003 EH1 jelű, amely elképzelhető, hogy korábban üstökösmag lehetett, s a hosszú idők keringései során elveszítette illó anyagait. A maximumóráit követően igen jelentősen visszaesik a Quadrantida-meteorok száma, így ha ez a hajnali időszak nem megfelelő időjárású, akkor sajnos lemaradtunk egy jó megfigyelési lehetőségről.

Érdemes egyébként átböngészni a A Magyar Csillagászati Egyesület Égi kalendáriumát, hiszen már januárban is lesz újabb megfigyelni való égi jelenség.   

Hirdetés