Péntekig el kell hagyniuk a kollégiumokat a magyar egyetemistáknak

Péntekig minden magyar hallgatónak el kell hagynia a felsőoktatási kollégiumokat a koronavírus-járvány miatt, ha nem megoldott a lakhatás, a rektorok méltányossággal engedélyezhetik a maradást – tudatta közösségi oldalán a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK). Pécsett körülbelül 4000 kollégista van, ha ők eltűnnek a városból, annak súlyos következményei lesznek a helyi gazdaságra.

hirdetés
Uránia Mozi

A HÖOK a kormány által elrendelt országos veszélyhelyzettel összefüggésben a szaktárcától kapott tájékoztatás alapján közölte: az egyetemeken március 12–13. között rektori szünetet rendelnek el, március 16–20. közé hozzák előre a tavaszi szünetet, és március 23. után távoktatás kezdődik meg.

A hallgatók a távoktatás során sem látogathatják az intézményeket – rögzítették.

A kollégiumokat jelenlegi információik szerint március 13-ig minden magyar hallgatónak el kell hagynia. Amennyiben nem megoldott a hallgató lakhatása, úgy rektori méltányossággal engedélyezhetik a kollégiumban maradását; a külföldi hallgatók kollégiumi tartózkodása a továbbiakban is megengedett.

Kitértek arra is, hogy minden hallgatói ügyintézés elektronikus formában történik.

A HÖOK azt kérte, a hiteles információkért a hallgatók kövessék a kari, és egyetemi hallgatói önkormányzatok, valamint az intézmények Facebook-oldalát.

A PTE-n körülbelül 4000 kollégista van, ha el kell hagyniuk a kollégiumot, egészen biztos, hogy nem albérletet fognak kivenni, hanem hazamennek lakóhelyükre. Ha több ezer diák nem a városban költi el a pénzét hosszú időn át, annak súlyos következményei lesznek a helyi gazdaságot illetően. Számos vállalkozás bevétele fog érezhetően visszaesni, ami miatt munkahelyek kerülnek veszélybe.

hirdetés
Uránia Mozi