Péterffy Attila: az a cél, hogy a második hullám alatt is elkerüljük a tömeges megbetegedést

A pécsi városvezetés korábban már kiadott egy közleményt, melyben tippekkel szolgáltak a járvány elleni védekezést illetően. Olyannyira fontosnak tartják a járványprevenciót, hogy kedd délelőtt ugyanebben a témában sajtótájékoztatót is tartottak, újfent hangsúlyozva a megelőzés lényegességét. 

Péterffy Attila, Pécs polgármestere az eseményen elmondta: „A mai sajtótájékoztatónk révén szeretnénk mindenki figyelmét a saját és családtagjai egészségének védelme felé fordítani. A találkozót azért kezdeményeztük, mert azt tapasztaljuk, amit nyilván mindenki tud, hogy az országos és térségi megbetegedési esetszámok jelentősen emelkedtek. Aggasztó, hogy ennek ellenére Pécsett azt látjuk, hogy sokan vagy nem viselnek maszkot, esetleg nem megfelelően teszik ezt. Ezért úgy döntöttünk, hogy megosztjuk tanácsainkat a maszkhasználattal, a személyes higiéniával, valamint a szociális távolságtartással kapcsolatban. A pécsi városvezetés célja ugyanis az, hogy a koronavírus második hulláma alatt is elkerüljük a városban a tömeges megbetegedést, hogy a városlakók biztonságban érezhessék magukat Pécsett. Szeretnénk, ha a város működése mellett úrrá tudnánk lenni a víruson, ennek érdekében úgy döntöttünk, hogy felhívjuk a figyelmet azokra a szabályokra, melyeket minden pécsinek tudnia kell.” 

Péterffy Attila

Dr. Kovács Ágnes, a pécsi önkormányzat egészségügyi referense – aki gyermekorvosként praktizál – megosztotta gondolatait a koronavírusról. Elmondta, habár egy új és eddig ismeretlen megbetegedésről van szó, a legfontosabb tulajdonságairól már tudunk a gyakorlati tapasztalatok útján is: a fertőzöttek esetében nagyon komoly, akár életre szóló szövődményei is lehetnek a vírusnak.

Hozzátette, két fő cél van. Egyrészt a megfelelő óvintézkedésekkel csökkenteni a fertőzöttek számát. Másrészt megakadályozni azt, hogy a pécsiek elveszítsék a munkájukat a betegség, valamint a tünetként jelentkező fáradékonyság által okozott, nem megfelelő munkavégzés miatt. Felhívta a figyelmet rá, hogy a legmegfelelőbben úgy érhetőek el ezek a célok, hogy odafigyelünk a megelőzésre.

Három olyan tényező van, amit mindenképpen be kell tartani: az egyik a kézfertőtlenítés és gyakori kézmosás, a másik a szociális távolságtartás, a legfontosabb pedig az orrot és szájat is takaró maszk viselése”

– így Kovács Ágnes.

Dr. Kovács Ágnes, Péterffy Attila, Ruzsa Csaba alpolgármester

Az egészségügyi referens a következő tippekkel szolgált a három tényezőt illetően:

 • Mindig legyen nálunk kézfertőtlenítő, hiszen kézmosásra nem mindenhol van lehetőségünk.
 • A megfelelő – másfél-két méteres – távolságtartás maszkviselés mellett sem árt.
 • Az testi kontaktust igénylő köszöntési formák, mint a kézfogás vagy a puszi most mellőzendőek.
 • A maszkot helyesen kell viselni. Nagyon gyakori hiba, hogy az emberek csak a szájukat takarják el a védőfelszereléssel, ami gyakorlatilag olyan, mintha fel sem vette volna.
 • Mielőtt felvesszük a maszkot, tisztítsuk meg kezünket alkoholos fertőtlenítővel, vagy mossuk meg szappanos vízzel!
 • Rögzítsük, majd igazítsuk meg, hogy kényelmes legyen!
 • Ha a maszk rendelkezik orrmerevítővel, azt formázzuk rá az orrunkra (aki szemüveges a szemüveg alá illesztheti)!
 • Állunk alá húzzuk le a maszk alsó szélét, ezzel zárt közeget biztosítunk az orr és a száj köré!
 • Semmiképpen ne érintsük meg a maszk külső felületét, mert azt potenciálisan fertőzöttnek kell tekintenünk!
 • Mielőtt levennénk a maszkot, tisztítsuk meg kezünket alkoholos fertőtlenítővel, vagy mossuk meg szappanos vízzel!
 • Hátulról érintsük meg maszkunkat a rögzítőpántnál és úgy emeljük le arcunkról!
 • Az egyszer használatos maszkot, azonnal dobjuk a szemetesbe (maximum egy napig használhatjuk, de ha átnedvesedik, akkor azonnal el kell dobni)! Ha textil, akkor naponta ki kell mosni, vasalni, hogy a vírusok elpusztuljanak.
 • A maszk levételét követően azonnal tisztítsuk meg kezünket alkoholos fertőtlenítővel, vagy mossuk meg szappanos vízzel!
 • Véleménye szerint lehetőleg mindenhol hordjuk a maszkot, de zárt térben mindenképp.

Kovács Ágnes arra is felhívta a figyelmet, hogy jelenleg – a szabályok nyári fellazulásának következtében – egyre több a fiatal fertőzött, amiből egyenesen következik, hogy a 30 alatti, sokszor tünetmentes korosztály képviselői továbbadják a betegséget idősebb rokonaiknak, tanáraiknak, ismerőseiknek. Elmondta, „két-három hét múlva azt fogjuk tapasztalni, hogy az idősebb korosztály is meg fog betegedni”.

Hangsúlyozta, mivel a fiataloknál, főként a gyermekeknél a koronavírus sokszor nem jár tünetekkel, nagyon oda kell figyelni az egészségre. Ősszel normális körülmények között is sok felső légúti megbetegedéssel találkozunk, de fel kell merüljön bennünk a koronavírus gyanúja, ezért most különösen fontos, hogy kizárólag egészséges gyermek vagy felnőtt menjen közösségbe – mondta.

Aki tüneteket észlel magán, azonnal keresse fel – először telefonon – a háziorvosát. Aki pedig valamilyen krónikus betegségben szenved, az különösen figyeljen oda magára és tartsa be a megelőző lépéseket”

– mondta végezetül az egészségügyi referens.

Péterffy Attila kérdésre elmondta, ahhoz, hogy polgármesterként bármilyen korlátozást elrendeljen, a kormánynak először egészségügyi veszélyhelyzetet kell hirdetnie.