Péterffy Attila az ATV-nek: nem kapunk meg alapvető információkat

A polgármester az ATV Egyenes beszéd című műsorában beszélt arról, hogy más városvezetőkkel együtt ő sem kap hivatalos információt arról, hogy Pécsett hány beteg van.

Telefonos interjút adott tegnap este az ATV Egyenes beszéd című műsorában Simon Andrásnak Péterffy Attila. A polgármester többek között arról beszélt, hiába kért a Baranya Megyei Védelmi Bizottság tagjaként eddig hivatalosan is adatokat arról, hány koronavírusos ember van Pécsett, nem kapott tájékoztatást. Mint elmondta, a kormányhivatal sem árulta el neki az adatokat. Az Operatív Törzshöz fordult, amelytől a mai napig várja a választ.

„Kormányrendeletre hivatkozva, adminisztratív okokból tagadták meg a választ” – fogalmazott a műsorvezető kérdésére a városvezető.

Péterffy Attila szerint ezek az információk nélkülözhetetlenek. Egyrészt naponta kérdezik meg tőle a pécsiek, hogy miért titkolózik, miért nem számol be arról, hány koronavírus-fertőzött van a városban, másrészt úgy kell döntéseket hoznia a közgyűléstől átvett hatáskörökből adódóan jelenleg, hogy nem rendelkezik hiteles, megbízható információkkal.

Péterffy Attila elmondta, más polgármestereket is megkérdezett, kaptak-e adatokat a fertőzöttek számáról, de rendre „nem” volt a válasz. Ezért a pécsi polgármester úgy döntött, a Megyei Jogú Városok Szövetségének társelnökeként kezdeményezni fogja, hogy a szövetség forduljon a kormányhoz városokra lebontott adatokért. Továbbá azért is, hogy végre kezdje el támogatni a kormány a városokat, mert – mint fogalmazott – „teljesen egyedül vagyunk”.

(Pécs polgármestere tegnap élő Facebook-videóban válaszolt a pécsiek kérdéseire, amiről ebben a cikkünkben olvashatnak. A videóban szintén beszélt a helyi koronavírus-adatok hiányáról.)