Péterffy Attila: eddig semmilyen segítséget nem kaptunk a kormánytól

Péterffy Attila

A harmadik pécsi Online Városinfóra is rengeteg kérdést küldtek a pécsiek Péterffy Attilának, aki a Facebook-oldalán, élő videóban válaszolta meg azokat.

A kérdések megválaszolása előtt a polgármester elmondta, a Megyei Jogú Városok Szövetségének társelnökeként azt kérte a szervezettől, követelje a kormánytól, hogy  az önkormányzatok a 2020-as költségvetés szükséges újratervezéséhez kapjanak segítséget. Mivel a szövetség ebben nem volt partner, a pécsi polgármester maga fordult 22 megyei jogú város polgármesteréhez levélben. Ebben arról kérdezte őket, akarnak-e együtt fellépni az érdekeik védelmében.

Péterffy Attila beszámolt arról is, hogy a kormány erre az évre elvonta az önkormányzatok helyben maradó gépjárműadó-bevételét (ez Pécs esetében idén 480 millió forint), ingyenessé tette a parkolást, ami szintén bevételkiesést jelent a városnak, és év végéig megszüntette az idegenforgalmi adó fizetési kötelezettséget. A polgármester szerint jöhetnek még hasonló döntések a közeljövőben.

Elmondta azt is, nem e hét pénteken, hanem jövő keddtől kezdődhet meg az első 50 ezer szájmaszk postázása a pécsi háztartásokba.

A kérdéseket kategóriákba rendezve válaszolta meg Péterffy Attila. 

A cikk elején összefoglaljuk az elhangzottakat néhány mondatban:

  • Hypós vízzel fertőtlenítik a pécsi közterületeket, gyorsítani fognak a munka menetén
  • Arra számítanak, hogy egyre többen fognak majd jelentkezni segítségért az önkormányzatnál
  • Pécset a járvány eleve rossz gazdasági állapotban érte el, nincsenek komoly tartalékok, mégis segítenek a rászorulóknak, de minden igényt egyedileg bírálnak el, hogy tényleg azok kapjanak segítségét, akik valóban rászorulnak
  • Mától lehet már kártyával is fizetni a PAPI rendszerben
  • Bizonyos buszjáratokat sűríteni fognak, de járatcsökkentések is lehetnek, olyan alacsony a kihasználtság egyes vonalakon
  • Nem indít tömeges koronavírus-tesztelést az önkormányzat
  • A szájmaszkokat kedden kezdik meg postázni a háztartásokba; ha tehetné, elrendelné a kötelező maszkhasználatot a városban
  • A kormánytól eddig semmilyen segítséget nem kapott Pécs a járványügyi védekezésben, csak feladatot kaptak
  • A kormányzati intézkedések és pénzelvonás súlyosan érintik a pécsi költségvetést
  • A vásárlók korcsoportonkénti elkülönítése pont az ellenkező hatást váltotta ki, mint amit a kormány akart, ezért annak visszavonását javasolják

Közterületi fertőtlenítés

Pécsbányán is várható-e a közterületek fertőtlenítése?

Igen, de csak a buszmegállókban. A polgármester elmondta, az április 3-án, Meszesen megkezdett fertőtlenítés egy hét alatt ér körben, tehát akkor érnek vissza a munkát végzők a keleti városrészbe és kezdik újra a kört. Ez a polgármester szerint túl hosszú idő, ezért úgy fogják megszervezni a fertőtlenítést, hogy az tényleg csak a legforgalmasabb közterületeket érintse, cserébe viszont gyorsabban tudnak majd befejezni egy-egy kört a városban.

Milyen összetevőkből áll a fertőtlenítésre használt anyag?

Tíz liter vízhez egy liter hypót öntenek és porlasztással juttatják azt e felületekre.

Nem környezetszennyező ez ez az anyag?

Ebben a koncentrációban nem fogja számottevő mértékben megterhelni a környezetet.

Kinek a felelőssége a társasházak fertőtlenítése?

A társasházi közösségé, ahol az önkormányzat a tulajdonos – például a nyugdíjas házak -, ott természetesen az önkormányzaté.

Szociális szféra

A jelenlegi helyzetben is lehet-e pályázni önkormányzati bérlakásra, ha igen, akkor hogyan?

3926 bérlakása van a pécsi önkormányzatnak. Ebből 3567 szociális bérlakás, mindegyikben laknak, viszont 2430 igénylést tartanak nyilván. A vírushelyzet előtt elkezdték vizsgálni a helyzetet és arra jutottak, hogy a szociális bérlakásokat nem mindig szociális alapon ítélték oda korábban, ezen a gyakorlaton változtatni szeretnének, de erre a kérdésre is csak a vírushelyzet enyhülése után tudnak visszatérni. Aki szociális bérlakásra kíván pályázni, tegye meg telefonon vagy e-mailben.

A kérdező nem tudja fizetni az önkormányzati bérlakás bérleti díját. “Mi lesz velünk” – kérdezi.

Arra számít, hogy a járvány okozta válság miatt a korábbinál sokkal több pécsi kerül majd hasonló helyzetbe. Az önkormányzat dolga az, hogy segítsen. Minden egyes ilyen igényt egyedileg meg fognak vizsgálni, aki ilyen helyzetbe kerül, hívja a (72) 533-800-as telefonszámot, vagy írjon e-mailt a lakas@ph.pecs.hu címre.

“Lassan elfogy a pénzünk és nem tudunk ételt vásárolni. Van-e olyan támogatás, amelynek révén ételt tudunk venni?”

Növelni szeretnék a PAPI program önkénteseinek számát, hogy minél több rászorulót tudjanak ellátni. Pécset a koronavírus-járvány legyengült gazdasági állapotban érte el, az önkormányzat anyagi lehetőségei korlátozottak. Más városok jelentős tartalékokkal rendelkeznek, de Pécsre ez nem mondható el. Ennek ellenére szeretnének és fognak is támogatást nyújtani a valóban rászorulóknak, de ehhez minden egyes esetet meg kell ismerniük. A szociális ellátórendszert ki fogják bővíteni, olyan csoportokat is el kell érniük, akiket eddig nem kellett. A kérdező a családsegítő központhoz tud fordulni, az ő e-mail címük: segitseg@ph.pecs.hu.

A polgármester elmondta, reméli, hogy a kormányzat a szociálisan rászoruló polgárok támogatásából is ki fogja venni a részét, akár az önkormányzatok közvetítése mellett.

Igaz-e, hogy elhalasztják a kötelező védőoltások beadását a gyerekeknek?

Nem igaz, a kötelezőket nem halasztják el, de a kampányoltásokat (hepatitis-b, HPV) igen.

Kiszállítják-e a jövőben az óvodai ételeket annak érdekében, hogy a szülőknek ne kelljen elhagyniuk otthonaikat (jelenleg el kell menni az intézménybe az ételért)?

Egyelőre nem tudni, megkapja-e egyáltalán az önkormányzat a normatív támogatást a nem az eddigi keretek között, hanem egy központi helyen biztosított étkeztetés után is. Nem tervezik az étel kiszállítását. Nincs rá sem kapacitás, sem pénz. A PAPI rendszerből kéne elvonni embereket, gépkocsikat, miközben arra számítanak, hogy egyre többen fogják azt a szolgáltatást igénybe venni. Ha tömeges igény mutatkozik erre és a szülők vállalják ennek költségeit, akkor meg fogják vizsgálni, hogyan tudnának eleget tenni a kérésnek.

Igaz-e az, hogy aki a vírus gócpontjában dolgozik, igényelhet az önkormányzattól lakást a járvány idejére, aminek csak rezsiköltsége van?

Nincs olyan lakás, amit erre a célra fel tudna ajánlani a város, hiszen minden bérlakásban laknak.

Lát-e esély a digitális óvodai oktatás bevezetésére?

Igen. A pécsi óvodák ezt részben el is kezdték már, de egész Pécsre vonatkozóan még nem működik. Azt ígéri, igyekeznek kialakítani egy ilyen távoktatásos rendszert az óvodák tekintetében. 

Ha a járványveszély nyárra megszűnne, újranyitják-e az óvodákat?

Igen.

Mikor lehet kártyával fizetni a PAPI-ban?

Kezdetben nem lehetett kártyával fizetni, de ma (szerda) reggeltől már igen. Egyelőre öt terminál van, ezt szeretnék megduplázni. A kijárási korlátozások szigorodásával számol, ami azt fogja jelenteni, hogy a PAPI-t is többet fogják használni, így szükség lesz a bővítésre.

Tömegközlekedés

Azok is ingyen utazhatnak a buszokon, akik egészségügyi intézményben dolgoznak, de nem az intézmény a foglalkoztatójuk?

Igen, egy polgármesteri rendelettel helyben kibővítette azoknak a körét, akik igénybe vehetik a szolgáltatást. Mindenkire vonatkozik, aki egészségügyi intézményben dolgozik.

A 16-os busz a Finn utcánál 12.42-perckor tömve volt utasokkal. Nem lehet sűríteni a járatokat?

De igen, ezt a problémát már a sofőr is jelezte, sűríteni fogják a járatokat. Máshol viszont lehet, hogy ritkítás következik, mert bizonyos vonalakon 6-8 százalékos kihasználtsággal közlekednek a buszok. Aki zsúfolt buszon utazik, az ezt jelezze a busztársaságnak. 

Egészségügy, megelőzés

Lesz-e lehetőség helyi koronavírus-tesztelésre?

Megismételte a múlt heti tájékoztatást a tesztekről. Vannak molekuláris alapú, PCR típusú tesztek: ezek nagy biztonsággal alkalmasak arra, hogy a fertőzés bármely szakaszában kimutassák a fertőzöttséget, akár a lappangási szakaszban is, vagy ha már valaki túlesett a fertőzésen. Ezek elérhetetlenek az önkormányzatok számára. Csak értékelő laborokban használnak ilyeneket jelenleg. Vannak az IgM-alapú tesztek, amelyek szintén vérből mutatják ki a fertőzöttséget, ezek az antitesteket képesek kimutatni. Azaz azt mutatják, kik azok, akik túlestek a betegségen. Ezeket be lehet szerezni.

Az önkormányzat nem készül ilyesmire. Nincs értelme. A PCR-tesztek alkalmazásának lenne értelme, de ezek állami kézben vannak, nem tudnak hozzájutni. Az IgM teszteket lehet, hogy bevezetik, de csak a közszolgáltatást végzőket tesztelnék a járványidőszak végén, hogy megállapítsák, az adott személyek túlestek-e a fertőzésen és visszatérhetnek-e a home officeból.

Hogy áll a maszkbeszerzés?

Jövő hét keddtől elindul a háztartásonkénti két maszk kipostázása. Ahol lehet, becsöngetnek, hogy tudja a lakó, hogy megérkezett a maszk, nehogy kilopják a postaládából.

Ha telítődnek a helyi egészségügyi kapacitások, hol fogják elhelyezni a betegeket Pécsen?

Az állami egészségügyi rendszernek kell a betegeket ellátnia, tehát nem az önkormányzatnak. Bízik benne, hogy az egyetem intézményeit a kormány maximálisan támogatja. Ha az önkormányzat mondjuk épületekkel tud segíteni a betegek elhelyezésében a későbbiekben, akkor ezt meg is fogja tenni.

Van-e elég lélegeztetőgép van Pécsett?

Megismétli, ebben nem az önkormányzat az illetékes. Legalább ilyen fontos kérdés az is, hogy a pécsi polgárok mennyire fegyelmezettek és szabálykövetők, otthon maradnak-e, a jó idő beköszöntével sem mozdulnak-e ki a szükségesnél többször. Azt kéri, minél kevesebb emberrel kerüljenek a pécsiek fizikai kapcsolatba. Azt is kéri, Húsvétkor se kezdődjenek meg a családlátogatások.

Várhatók-e újabb korlátozások Pécsett?

Az önkormányzat minden szükséges intézkedést meghozott, mégpedig időben, bár ezek néha népszerűtlenek voltak. Kevés intézkedési lehetőség maradt az önkormányzat vezetésének és a polgármesternek a kezében. Utalt Karácsony Gergely, Gulyás Gergely és Szita Károly mai közös sajtótájékoztatójára, és elmondta: Pécs vezetése is további szigorító korlátozó intézkedések bevezetését javasolta a kormánynak. 

Az egyetem vezetése tájékoztatja-e a külföldi hallgatókat a korlátozó intézkedésekről? Úgy érzi, nem tartják be a külföldiek az előírásokat.

Az egyetem folyamatosan tájékoztatja a külföldi diákokat a vírushelyzet pécsi vetületeiről. Létrehoztak egy kétnyelvű felületet a pte.hu-n, itt angolul is tájékoztatják a diákokat például az önkormányzat által meghozott intézkedésekről. Az önkormányzat a saját felületein angolul is kommunikál járványügyben.

“Kislányom tartós beteg asztmás, én otthonról dolgozom, amíg lehet. Veszélyes-e a koronavírus a gyermekemre?”

A polgármester orvosokkal való konzultáció után azt mondja, igen, az asztmások fokozottan veszélyeztetettek. Annyit javasol, hogy folyamatosan tartsa a kapcsolatot a gyermek háziorvosával.

Az egyedülálló szülők kapnak-e segítséget a várostól?

A szociális ellátó rendszerben nem tesznek különbséget egyedülálló és nem egyedülálló szülők között. Rászorulóként ugyanúgy kaphat támogatást, mint mások.

Tervezik-e bevezetni Pécsett a kötelező maszkhasználatot?

A polgármesternek nincs erre jogi lehetősége, nem teheti ezt meg. A megyei jogú városok azt javasolták a kormánynak, hogy azokban a városokban – amilyen Pécs is -, ahol minden háztartásba juttatnak maszkokat, adjon jogosultságot a polgármesternek arra, hogy kötelezővé tehesse – amennyiben szükséges – a maszkviselést. A maga részéről elrendelné a maszkviseletet.

Az önkormányzatot érintő kormányzati rendeletek

A Szabad Városok Szövetsége tervez-e valamilyen tiltakozást a gépjárműadó elvonása ellen?

Igen, meg is jelent tegnap egy ilyen tiltakozás, amihez Pécs polgármestere és a pécsi önkormányzat vezetése is csatlakozott. A petíciót bárki aláírhatja. Megismételte: amennyiben a kormány nem tudja támogatni a városokat a járvány elleni védekezésben, akkor legalább ne akadályozza őket. A kormánytól eddig semmilyen segítséget nem kapott Pécs.

Mekkora problémát fog okozni, hogy a kormány elvonja a gépjárműadóból befolyó összeget?

A gépjárműadóból befolyó pénz 60 százaléka eleve a központi költségvetésbe ment, csak 40 százaléka maradt itt. Ez 480 millió forintot jelentett volna idén Pécsnek. Nagy problémát fog okozni ennek elvonása, hiszen Pécs eleve gyenge gazdasági helyzetben volt eddig is. Az évente a Tüke Busznak nyújtott városi támogatás egyötöde ez az összeg.

Mindenki Pécsért Egyesület: „Ez az a fajta segítség, amiből inkább nem kérünk”

Milyen megnövekedett teher hárul most az önkormányzatra?

Bár segítséget nem kapott a város a kormánytól, felismerte, hol kell segítenie helyben. Intézkedtek az önkormányzati intézmények, cégek és a pécsi polgárok védőeszközökkel való ellátásáról, ennek költségét a pécsi önkormányzat fizeti. Bevezették a PAPI rendszert, ezt a kormány adta feladatul az önkormányzatoknak. A PAPI rendszert működtetők kiválóan dolgoznak és arra készül a városvezetés, hogy a szolgáltatást ki kell bővíteni. A cégek és intézmények járványüzemmódra való átállításának terhei és költségei az önkormányzatot terhelik. Védőfelszerelésekre, fertőtlenítő szerekre, közvetlen védekezésre 150 millió forintot költött a város.

Mekkora bevételkiesést okoz a járvány az önkormányzatnak?

Elkezdték a 2020-as költségvetés újratervezését, de aztán meg is torpantak, mert szinte naponta érkezett olyan kormányzati rendelkezés, ami negatív hatással van a város költségvetésére. Remélhetőleg érkezik majd olyan intézkedés is, ami a költségvetést segíti. 480 millió eltűnik a gépjárműadóval, 100 millió az idegenforgalmi adóval, a parkolási bevétel lenullázása havonta mínusz 70 milliót jelent, ha ez öt hónapi tart, akkor az 350 millió forint. Reméli, hogy utóbbit védekezési költségként a kormány megtéríti majd a város számára. A legnagyobb tétel viszont az iparűzési adó visszaesése lehet.  A múlt héten említett, felállított, gazdasági szakemberekből álló helyi válságtanácstól érkező javaslatokra is számítanak a költségvetés összeállításánál.

Van-e arra lehetőség, hogy az EU által biztosított járványügyi segélyre az önkormányzatok közvetlenül pályázzanak?

Erre nincs lehetőség.

“Szolidarítást vállalva a várossal én továbbra is fizetném a parkoló bérletem. Van-e erre lehetőség?”

Erre nincs lehetőség. Ha valaki segítene szeretne, akkor a Koronavírus Segélyalapba tud pénzt utalni. A számlaszám: 10024003-00336255-00001537.

Sokan kerültek fizetés nélküli szabadságra, ennek ideje alatt az egészségbiztosítási járulékot mindenki maga fizeti. Nincs lehetőség ennek kormányzati vagy önkormányzati átvállalására?

Egy tegnapi bejelentés szerint a fizetés nélküli szabadságra küldötteknek is jár a társadalombiztosítás.

Egy üzlettulajdonos: hétköznap meg tudják oldani a vásárlók korcsoportonkénti elkülönítését, de szombaton ez lehetetlen. Kérhetnek-e közterületfelügyelőt vagy polgárőrt a rend biztosítására?

A megyei jogú városok azt kérik a kormánytól, hogy vonja vissza a 65 év felettiek vásárlási korlátozását, mert ez egy kontraproduktív lépés volt. A pécsi tapasztalatok szerint azok az idősek is éltek a 9-től 12-ig tartó vásárlás lehetőségével, akik korábban otthon maradtak és a PAPI rendszert használták. Egy másik javaslat az volt, hogy a kormány tegye kötelezővé az élelmiszerboltoknak, drogériáknak, gyógyszertáraknak a kétméteres védőtávolság felmatricázását. Nincs felkészülve arra sem a közterületfelügyelet, sem a polgárőrség, hogy ezeket a kormányzati intézkedéseket betartassa. Az államnak erre vannak hatóságai, rendfenntartó szervezetei.

Közbiztonság

A Csontváry Spar előtt komoly problémát okoznak a hajléktalanok, alkoholisták, drogosok. Kezelni fogják-e ezt a problémát?

Ez a probléma nem függ össze a koronavírus járvánnyal, már sokkal korábban keletkezett. A jelenlegi helyzetben nem erre koncentrálnak. Már éppen elkezdték a közbiztonsági helyzetet felmérni, amikor megérkezett a vírus, ami felülírta az addigi terveket. Később ezt a munkát folytatni fogják, de nem tüneti megoldásokat szeretnének találni – ebben az esetben ezeknek az embereknek az egyszerű elzavarása -, hanem a problémák gyökerét kezelnék.

Földes Ferenc utcában Kertvárosban silány minőségű a közvilágítás.

Ki fognak menni és meg fogják mérni a megvilágítás erősségét és ha az tényleg nem megfelelő, lépni fognak.

Egy külföldi hallgatótól kaptak kérdéseket. Vannak-e jogi szankciók azokra a rasszista gyakorlatokra, amelyek a városban élő külföldi egyetemi hallgatók kárára bekövetkeztek?

A közösség tagja elleni erőszak (rasszista támadás) bűncselekmény. Ilyen bűncselekmény esetén rendőrségi feljelentést kell tenni vagy jelezni az egyetemen a történteket.

Az albérletben élő külföldi hallgatók is kapnak-e maszkot?

Igen.

Egyéb kérdések

Kérdező édesapja idős, daganatos beteg, egy háztartásban él vele. A munkahelyemen csak kézfertőtlenítő van, de maszkot senki nem hord. Hogyan lehetne ezt kötelezővé tenni?

Korlátosak az önkormányzat lehetőségei. Az időseket ápoló családtagokat külön kéne kezelnie minden munkáltatónak. Jelezze a munkáltatójának, hogy édesapja veszélyeztetett korú, a munkáltatónak gondoskodnia kellene, hogy kevésbé legyen kitéve a vírusfertőzésnek. Vagy rendelje home office-ba vagy egyéb módon védi, pl izolált munkatér biztosításával.

Húsvét előtt megnyitják-e a csarnoknál a külső árusító felületeket?

Nem tervezik. A virágtermesztők a nyitva maradt piacokra menjenek árusítani.

Rózsadombon nyírják a füvet, de a pár hónapja ültetett fákat öntözi-e valaki? Kezdenek elszáradni.

A gyertyánok és tölgyek nem minden levelüket dobják le ősszel, hanem csak a tavaszi új levelek megjelenésekor. Valószínűleg nem száradtak ki. Ha mégis így van, ezeket tavasszal pótolni fogják.

Folytatódik az Árpád gimnázium felújítása?

Nem áll le a felújítás, de felhívták a kivitelező figyelmét a munkavállaók közti szükséges távolságtartására, az sem baj, ha így lassúbb lesz a kivitelezés.

Itt megtekinthetik a videót:

hirdetés