Péterffy Attila: Két maszkot küld az önkormányzat minden pécsi háztartásba

Péterffy Attila, Pécs polgármestere

Pécs polgármestere ezen a héten is az Online Városinfó keretében válaszolt a pécsiek kérdéseire a Facebookon.

hirdetés

Rengeteg kérdés érkezett, ezeket tematikusan csoportosítva válaszolta meg a polgármester. Az online közvetítés alapján összefoglaltuk az elhangzottakat, de előtte mutatjuk a legfontosabb információkat néhány mondatban.

  • A vásárcsarnok a veszélyhelyzet fennállásáig zárva marad.
  • Minden pécsi háztartásba két szájmaszkot juttat el az önkormányzat.
  • Pénteken elkezdik fertőtleníteni a közterületeket, Pécs-Keleten kezdenek.
  • Felmerült egy vakcinagyártó üzem Pécsre települése.
  • Újra kell tervezni a város idei költségvetését a csökkenő bevételek és a nem várt kiadások miatt.
  • Nem lesz ingyenes a parkolás, nem törlik el az ingatlanadót, de annak csökkentése a járványveszély elmúltával napirendre kerülhet.
  • A helyi gazdaság újraindítása érdekében létrejött egy válságkezelési tanács.
  • A kormány támogatására is szükség lesz a helyi gazdasági és szociális problémák megoldásához.

Vásárcsarnok

Meddig lesz zárva a csarnok?

A korlátozások ideje alatt zárva lesz, a veszélyhelyzet ideje alatt nem tervezik a nyitást. Az idősek otthon tartása a cél, ezért állították fel a PAPI rendszert. Ha ennek használatára nem jogosult valaki, akkor lehetőség szerint álljon át a házhozszállításra.

Az agrárminiszter hibának nevezte a piacok bezárását, tervezik-e a csarnok megnyitását?

A szabadtéri piacok bezárást nevezte hibának. Pécsett a szabadtéri piacok (Hajnóczy utcai, Búza téri termelői piac) nyitva vannak. Ügyelnek arra, hogy a járványügyi előírásokat ott betartsa mindenki.

Mi lesz őstermelőkkel, akik jövedelem nélkül maradtak?

A Pécsi Vagyonhasznosító vezetése leül minden egyes őstermelővel, hogy vagy a szabad téri piacokra települjenek át vagy álljanak át a házhoz szállításra.

Nem lehetne megnyitni a csarnoknál a külső asztalokat?

A csarnok be van zárva, a belső terek fertőtlenítése zajlik. Vizsgálják, hogy a külső asztalokat megnyissák-e. Nem tartja jó megoldásnak ezt, de még nem vetették el az ötletet.

Húsvétra való tekintettel nem nyitják-e meg a csarnokot?

Nem.

Járványügy

A megrendelt 150 ezer maszkból minden pécsi fog kapni?

Minden háztartásba kettő maszkot juttatnak el lezárt borítékban. Azt szeretnék, ha csak az használná ezeket a családban, akinek tényleg szüksége van rá.

Hogyan fogják kiosztani ezeket?

Profi terjesztési rendszer segítségével a postaládákba kerülnek. Polgármesteri tájékoztató levél, tisztítási útmutató és egy, a PAPI programról szóló leírás társaságában. Tájékoztatják majd a lakosságot, hogy az első 50 ezer maszkot mikor osztják ki, hogy tudják az emberek, mikor érkeznek az eszközök, nehogy azok illetéktelenekhez jussanak.

Rendelkezésre áll-e a pogányi reptér védőeszközök fogadására?

Nyitva van a reptér, kisebb gépeket fogad, de jelenleg a budapesti Liszt Ferenc reptérre érkeznek ezek az eszközök.

Továbbra sem kapott információt a pécsi fertőzöttek számáról? Kaptak eszközöket a védekezésre?

Nem. Az operatív törzstől azt az információt kapta, hogy a koronavirus.gov.hu oldalon közölve lesznek a helyi adatok, de kifejezetten pécsi adatok továbbra sincsenek ezen az oldalon. (Baranyai adatok szerepelnek az oldalon, a szerk.)

Mikor kezdik el az utcai fertőtlenítést és milyen módszerrel?

Pécs-Keleten kezdik a fertőtlenítést április 3-án, buszmegállókban, tereken, sétányokon. Délután 16 és este 23 óra között lesz a fertőtlenítés. Holnap közzé teszik az utcajegyzéket, hogy pontosan milyen területeken fognak megjelenni a fertőtlenítést végzők.

Közintézmenyekben is lesz fertőtlenítés?

Szociális intézményekben naponta többször fertőtlenítik a felületeket, de a családsegítő intézményekben is. Kezdetektől fogva folyamatosan fertőtlenítenek az önkormányzati intézményekben.

Tervezi-e a város koronavírustesztek beszerzését?

Jakab Ferenc pécsi virológussal, a kormányzati koronavírus-kutatócsoport vezetőjével folyamatosan kapcsolatban vannak. A tesztekről nála informálódott a városvezetés. Vannak molekuláris alapú, PCR típusú tesztek: ezek nagy biztonsággal alkalmasak arra, hogy a fertőzés bármely szakaszában kimutassák a fertőzöttséget, akár a lappangási szakaszban is, vagy ha már valaki túlesett a fertőzésen. Ezek elérhetetlenek az önkormányzatok számára. Csak értékelő laborokban használnak ilyeneket jelenleg. Vannak az IgM-alapú tesztek, amelyek szintén vérből mutatják ki a fertőzöttséget, ezek az antitesteket képesek kimutatni. Azaz azt mutatják, kik azok, akik túlestek a betegségen. Ezeket be lehet szerezni. Ezek hasznosak lehetnek abban az esetben, ha el kell dönteni, kiket lehet visszaállítani a megfertőződés és a betegség terjesztésének kockázata nélkül az önkormányzati szférában, cégeknél, hivatalokban, intézményeknél. Ebben a kérdésben rövidesen döntés születik.

Milyen a kapcsolat a városvezetés és a Jakab Ferenc pécsi kutató által vezetett országos kutatócsoport között?

Példaértékű, kiváló.

Előnyt jelent-e a pécsiek számára, hogy helyben zajlik ez a kutatás?

Nem hivatalos információ: felmerült egy vakcinagyártó üzem Pécsre telepítése, a kezdeti intézkedések megtörténtek. Szeretnék meggyőzni a kormányt, hogy egy ilyen üzem Pécsre települjön.

Tömegközlekedés

Csökkenteni fogják-e a buszjegyek árát?

A kampányban vállalta, hogy csökkenteni fogják a buszjegyek árát. Most viszont, a veszélyhelyzet időszakában nem tervezik ezt. A sofőrtől nem lehet jegyet venni 500 forintért, az eddigi értékesítési helyeken 330 forintért lehet gyűjtőjegyet venni.

Tervezik-e, hogy a szociális ellátó rendszerben dolgozók számára is ingyenessé teszik a tömegközlekedést?

A PAPI rendszerben dolgozók számára ingyenes. Az egészségügyben dolgozók számára ingyenes. Vizsgálják, hogy ingyenessé tudják-e tenni a szociális ellátásban dolgozók, akár önkéntesek számára.

Újraindítják-e az internetes bérletvásárlást a buszközlekedésben?

Az ötlet jó. Jó lenne, ha sorban állás nélkül is meg lehetne vásárolni a jegyeket, bérleteket. A rendszer bevezethetőségét vizsgálják, ahogy a hazai tapasztalatokat is.

Lehetséges-e tervezett útfelújításokat előre hozni a városban, hiszen nincs forgalom jelenleg.

Megvizsgálták a kérdést két hete. A folyamatban lévő projekteknél, ha a kivitelező cég úgy látja, hogy a munkatársainak egészsége nincs veszélyben, akkor nem gördít a városvezetést akadályt a munkavégzés elé. Olyan projekteknél azonban, ahol még nem kezdődött meg a munkálat, nem adott a kezdésre engedélyt a városvezetés. Reméli, ez hozzájárul ahhoz, hogy a járványveszély elmúltával azonnal újra tudják kezdeni a munkát az építőiparban.

Gazdaság

Az idetelepülő, itt beruházó cégek hogyan módosítják beruházásaikat a jelenlegi helyzetben?

Van olyan, aki befejezte egy csarnok építését és az üzem indítását tervezi tavaszra. Van, aki bejelentette, hogy halasztani kényszerül a beruházást. Az ilyen döntések a városi költségvetésre is hatással lesznek, az iparűzési adóbevétel például csökkenhet. A költségvetést újra kell tervezni. A városvezetés itt szeretné tartani a beruházókat és továbbra is dolgoznak a befektetők Pécsre csábításán. Online tárgyalások folynak.

Eltörlik-e az ingatlanadót a kialakult helyzet miatt?

A járvány alatt nem. A kampány során ígéretet tett arra, hogy elkezdik az ingatlanadó csökkentését ebben a ciklusban. Ezt az ígéretet tartja, de csak a járványveszély elmúltával térnek vissza erre.

Szükség lesz-e a költségvetés módosítására?

Igen. Azzal számolnak, hogy az adóbevételek visszaesnek, a védekezésre fordított költségek sem szerepeltek az eredeti költségvetésben.

Az, hogy komoly forráshiánnyal vették át a várost, nem befolyásolta a járványügyi védekezést. Amikor az volt a kérdés, vegyenek-e maszkokat, fertőtlenítsenek-e, vagy hogy zárják-e be a csarnokot, nem volt mérlegelési szempont, hogy ezeknek milyen pénzügyi vonzatai vannak, hogy mekkora forráshiánnyal vették át a várost. A pécsiek egészsége az elsődleges szempont, a gazdaság helyreállítása jelenleg másodlagos. A kormánynak foglalkoznia kellene az egyes városok költségvetésének megsegítésével. Sok pécsi elveszítette, vagy el fogja veszíteni a munkahelyét. Ők az önkormányzattól is segítséget várnak, ehhez viszont a kormány támogatására is szükség van.

Szociális intézkedések

Az internetet nem használó idősek hogyan fognak tudomást szerezni az önkormányzat által nyújtott extra szolgáltatásokról, például a PAPI-ról?

A Pécsi Hírek különszáma a járványügyi intézkedésekről számol be. Lesznek ezen kívül plakátok. A maszkokat tartalmazó borítékokban lesz információ arról, hogy hova tudnak fordulni segítségért a rászorulók. Ezeken kívül telefonos kampány is indul.

Az egyházak, karitatív szervezetek támogatják-e a pécsi intézkedéseket?

Minden egyes nap érezhetően többen jelentkeznek segítségért a szociális ellátó rendszerben. Éppen ezért jó, hogy példaértékű összefogás valósult meg Pécsett. A cél, hogy koordinált módon menjen az ellátás. Egyházak és karitatív szervezetek fogtak össze az önkormányzattal: a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Pécsi Egyházmegye, a Zsidó Hitközség, a Baptista Egyház, a Hit Gyülekezete és kisebb egyházak csatlakoztak a kezdeményezéshez.

A munkájukat elvesztőket, pályakezdőket tudják-e segíteni? Támogatják-e anyagi juttatással a rászorulókat?

A segítő rendszer részletes kidolgozása zajlik. Ki kell találni, hogyan tudják a rászorulók adatait úgy megosztani egymással, hogy az adatvédelmi szempontból kifogásolhatatlan legyen. Erejéhez mérten minden egyes rászorulónak támogatást akar nyújtani a város, de ebbe a programba a kormányt is be kell vonni. A helyi gazdaság újraindítása érdekében létrejött egy válságkezelési tanács, ami hét tagból áll. Ettől a testülettől várnak rövid és hosszú távú ötleteket. Ide „dolgozna be” a bankrendszeri megoldások bizottsága. Ez akár az önkormányzat, akár a válságkezelési tanács számára adna ötleteket források megteremtésére vagy új banki konstrukciók kialakítására. A 16-18 fős szektorális bizottság a teljes helyi gazdaságot lefedi. Feladata a legfontosabb problémák összefoglalása, hogy ezekre megoldásokat lehessen később találni.

A koronavírus-segélyalapra hogyan lehet felajánlásokat tenni?

Pénzbeli utalásokat várnak. Érkeznek a felajánlások, ezeket köszöni. A felajánlónak joga van megmondani, pontosan a védekezés mely területére adja a pénzt.

Tervezik-e az önkormányzati dolgozók havi bérének csökkentését?

Nekiálltak újratervezni a költségvetést. Fontos szempont, hogy a városi intézmények, cégek, hivatalok munkahelyeit megőrizzék. Végiggondolják azokat a szükséges és lehetséges lépéseket, amelyekkel a költségeket csökkenteni tudják. Úgy tudja, más országokban sem csökkentették a béreket az önkormányzatoknál.

Hányan veszették el a munkahelyüket Pécsen?

Egyelőre nincs erre vonatkozó konkrét adat, a munkaügyi központtól fognak bekérni adatokat.

Egyéb kérdések

Nyáron nem lehetne az óvodákat újra, teljes kapacitással működtetni, ha a járványveszély elmúlik?

Nagy valószínűséggel nem fog rendeződni a helyzet nyárra, így nem fogják tudni megnyitni az óvodákat. Ősszel az összes intézményt újranyitják.

Szekszárdon ingyenessé tették a parkolást, itt mi lesz?

Nem tervezik ingyenessé tenni. Vizsgálják, hogy az egészségügyi dolgozók számára ingyenessé tennék. A teljes ingyenessé tétel kimozdulásra bátorítana, ezt nem szeretnék. Másrészt bevételek esnének ki a költségvetésből, ami már amúgy megtörténik azáltal, hogy alig van forgalom.

Akinek van parkolási bérlete, annak lehetősége lesz-e minden zónában parkolni?

Csak a Centrum parkolót nyitották meg a parkolási bérlettel rendelkezők számára.

Ingyenessé teszik-e az egészségügyi intézményeknél a parkolást?

Ebben a ciklusban ezt meg akarják valósítani, de a vírus közbeszólt, ezt a tervet felfüggesztették. Az egészségügyi dolgozók számára biztosítani szeretnék az ingyenes parkolást. Egyébként a betegek száma jelentősen visszaesett, mivel csak a halaszthatatlan beavatkozásokat végzik el az intézményekben.

Kertvárosban a Viktória és a Berek utcában a sok otthon maradó miatt nincs parkolóhely már délután. Viszont van egy terület, ahol lehetne parkolni. A város nem tudná ezt megvásárolni, vagy bérelni parkolónak?

A magyar államé a terület, küldtek egy levelet a vagyonkezelőnek, hogy lehet-e ezt a területet használni.

Mikor nyit ki az orvosi rendelő Újhegyen?

Az építési munkálatok befejeződtek, a használatba vételi engedélyre és egyéb engedélyekre várnak. Az ügyintézés viszont lelassult a járvány miatt. A járványidőszakot követően fogják tudni megnyitni a rendelőt.

Külterületen fekvő kertre, telekre is érvényes-e a kijárási korlátozás?

A kormányrendelet nem tiltja, de nem ajánlott.

A külföldi hallgatók elleni atrocitások ellen hogyan kíván fellépni?

Az önkormányzat angolul is kommunikál, közleményeik angol nyelven is megjelennek. A cél, hogy az itt élő, tanuló külföldiek értsék az intézkedéseket, képben legyenek, így nagyobb biztonságban érezzék magukat.

Jövő szerdán újra lesz Online Városinfó, a kérdéseket aznap kilencig kell eljuttatni akár e-mailben, akár a Facebookon keresztül.