Péterffy Attila: „Megpróbáltak lejáratni, pert ígértem, pert indítottam”

Péterffy Attila

Egy magánszemély és egy szervezet ellen indított pert Pécs polgármestere a kampányban tett kijelentések miatt. A magánszemély vélhetően Vicze Csilla jogász, az ÖPE volt önkormányzati képviselője, a Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivője.

Vicze Csilla, a Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivője közleményt juttatott el lapunkhoz, amiben azt írja, tudomása szerint Péterffy Attila, Pécs polgármestere személyiségi jogi pert kíván indítani ellene jó hírnév megsértése miatt. Vicze Csilla az önkormányzati választási kampányban több alkalommal is bírálta Péterffy Attila pécsi hőerőmű-igazgatóként végzett tevékenységét. A jogász korábban a Fidesz-szövetséges Kővári János vezette Összefogás Pécsért Egyesület tagja és 2015-től majdnem két évig városházi képviselője is volt, bár ebben a sajtóközleményben azt mondja, hogy nem politikai szereplő, és visszautasított „minden ilyen irányú felkérést is korábban – legyen szó bármelyik politikai csoportról a jobbtól a baloldalig”.  Vicze a Mecsekben zajló szerinte túlzott mértékű fakitermelésért éveken át az erőművet és annak vezetését tette felelőssé. Ezen kívül azt állította, hogy Péterffy erőmű-igazgatóként nem biztosított megfelelő civil kontrollt az erőműbe szállított fa mennyiségét és minőségét illetően.

Vicze Csilla a közleményben azt írja, hogy áll a per elébe „annak érdekében, hogy bizonyítást nyerjen, hány millió tonna fát égetett el Péterffy vezérigazgatóként”.

A Szabad Pécs tavaly azt írta Viczéről, hogy az LMP megkereste, legyen a polgármesterjelöltjük, de nemet mondott a pécsi ellenzéki összefogásból kimaradó pártnak. A Pécsi Stop tavaly ősszel közadatigényléssel derítette ki, hogy Viczének 2017. április elsejétől 2019. szeptember 30-ig szerződése volt a fideszes vezetésű pécsi önkormányzattal. Feladata a helyi identitás megőrzésének elősegítése, helyi értékek felkutatása, rendszerezése, bemutatása, helyi hagyományok ápolása, a fenti tárgykörökkel kapcsolatos projektek előkészítése, megvalósítása volt. Mindezekért havi 40 ezer forintra volt jogosult.

Vicze Csilla

Péterffy Attila kedden délután közleményben reagált. Azt írta, személyiségi jogi pert indított egy magánszemély és egy szervezet ellen a kampány idején tette kijelentések miatt. Amint írta, ezt már akkor megígérte.

Péterffy Attila közleményének teljes szövege:

Az októberi választásokat megelőző kampányban többen tettek kísérletet a lejáratásomra hazugságokra épülő vádakkal. Már a kampány során ígéretet tettem arra, hogy velük szemben a jog eszközével fogok fellépni.

 A választások véget értek, beváltottam az ígéretem: egy magánszemély és egy szervezet ellen a kampány idején tett kijelentései miatt személyiségi jogi pert indítottam.

 Megpróbáltak lejáratni, pert ígértem, pert indítottam – érthetetlen számomra mindenkinek a reakciója, aki most úgy tesz, mintha csodálkozna ezen.”

Vicze Csilla közleményének teljes szövege:

Meglepődve értesültem arról, hogy Pécs polgármestere „jó hírnevének megsértése miatt” személyiségi jogi pert akar indítani a Civilek a Mecsekért Mozgalom (CMM) szóvivője, azaz személyem ellen, amiért vélemény-nyilvánítási jogommal élve, jogosan és tényszerűen bíráltam a hőerőmű vezérigazgatójaként végzett tevékenységét egy évvel ezelőtt. Nem ez az első eset, hogy Péterffy Attila megpróbál elhallgattatni bennünket, környezetvédőket!

Öt éven át tartottunk fórumokat 2008-2012 között, próbáltuk megvédeni a Mecseket, Pécs tüdejét és őrzőjét. Rendszeresen meghívtuk ezekre az erőmű, az erdészet vezetőit, egyetemi tudósokat, államtitkárokat. Péterffy Attila megpróbált bennünket hátráltatni, valódi párbeszédbe soha nem ment bele, a spontán civil kontroll lehetőségét a nemzetközi egyezmények ellenére sosem  biztosította. Ám akkor sem adtuk fel, és végül nem tudott kiiktatni bennünket. Akkor nem indított pert, akkor nem kért sajtó-helyreigazítást.

Most Pécs első embereként már elég hatalmat érezhet maga mögött ahhoz, hogy leszámoljon velem, és leszámoljon a mozgalmunkkal, amely mögött sok ezer elkötelezett pécsi ember áll. Azok a pécsiek, akikkel együtt megmentettük a városunkat attól, hogy a Tubesen katonai radar magasodjon Pécs fölé.

Döbbenetes, hogy nincs fontosabb dolga a polgármesternek mint vélt sérelmeit a környezetvédő civilek ellen gőgből bíróságra vigye, ahelyett, hogy feladatát teljesítené,  Pécs levegőtisztaságának javítására törekedne a környező erdők megmentésével.

 Korábban sem ijedtem és ijedtünk meg a fenyegetőző, nyíltan vagy titokban akadályokat állító politikusoktól, és most sem fogunk megijedni. Nem félek, mert tiszta a lelkiismeretem. A jó ügyért és igazságért harcoltam mindig is. Nem ijedek meg Péterffy Attila pillanatnyi hatalmától sem, mert ez is elmúlik egyszer.

Szeretném tudatni, hogy állok a per elébe annak érdekében, hogy bizonyítást nyerjen, hány millió tonna fát égettetett el Péterffy vezérigazgatóként. Ragaszkodom a nyílt tárgyaláshoz, ahol a média folyamatos közvetítése és jelenléte mellett be fogjuk bizonyítani pécsi, országos és akár nemzetközi szaktekintélyek segítségével, hogy igazunk van. Tartson bármeddig! A bíróság objektíven, tények, szakértői bizonyítékok alapján ítéli meg az ügyet, és szerencsére ott már nem fog számítani egy multinacionális vállalat PR-szövege.

Nem vagyok politikai szereplő, és visszautasítottam minden ilyen irányú felkérést is korábban – legyen szó bármelyik politikai csoportról a jobbtól a baloldalig. Az emberekben hiszek, nem a politikában! Ezért kimondhatom: szomorú vagyok, hogy ma Pécsnek olyan városvezetője van, aki nyílt, őszinte és szakmai párbeszéd és kompromisszum helyett civilek ellehetetlenítését igyekszik elérni – semmibe véve ezzel például az Aarchusi nemzetközi egyezményt is. Ez kimondja, hogy a környezetvédelmi célokért küzdőket nem érheti emiatt hátrány vagy zaklatás.

Harcolni fogunk Pécsért és a civilek igazáért; nem engedjük, hogy levegőnek nézzen bennünket a hatalom, és nem engedjük, hogy megpróbáljanak bennünket elhallgattatni.

Engem biztosan nem tudnak, mert nem adom fel!

 Pécs, 2020. 06. 01.

Vicze Csilla szóvivő

Civilek a Mecsekért Mozgalom

hirdetés

Hirdetés