Péterffy Attila: Nem engedjük el a POSZT-ot

Kezdeményezték a Pécsi Országos Színházi Találkozót (POSZT) szervező cég megszűnését. A Magyar Teátrumi Társaság (MTT) titkára szerint azért, mert „elfáradt, és Pécsnek nem is volt annyira fontos” – írja a HVG cikkére hivatkozva a Fidelio. Péterffy Attila, Pécs polgármestere ezzel ellentétben úgy nyilatkozott: nem engedik el a rendezvényt.

hirdetés
Uránia Mozi

A HVG úgy tudja, hogy a fesztivált, amely részben Pécs városának, részben a Vidnyánszky Attila által létrehozott Magyar Teátrumi Társaság (MTT) tulajdona, akár meg is veheti a városvezetés. Ugyanakkor az is körvonalazódik, hogy az MTT a POSZT megszüntetésére és új rendezvény létrehozására törekszik.

A lapnak Péterffy Attila, Pécs polgármestere elmondta, a kisebbségi tulajdonos egy két héttel ezelőtti taggyűlésen kezdeményezte a Pécsi Országos Színházi Fesztivál Nonprofit Kft. megszüntetését. Az MTT titkára, Szabó László ugyanakkor állítja, hogy közösen döntöttek a megszüntetésről. Szerinte az biztos, hogy ebben a formában megszűnik a POSZT, ahogy az is, hogy szükség van hasonlóra.

Pécs polgármestere viszont úgy nyilatkozott:

nem engedik el a POSZT-ot, és vételi ajánlatot tesznek a Teátrumi Társaságnak, vállalva, hogy akár állami támogatás nélkül is megrendezik a színházi találkozót, amely „a város egyik fontos kulturális brandje”.

A polgármester szerint az Emberi Erőforrások Minisztériumával tárgyalt a fesztivál támogatásáról, amikor azt ajánlották neki: a támogatásért cserébe Pécs adja el az államnak a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.-t és benne a vidék legnagyobb és legmodernebb koncerthelyszínét, a Kodály Központot. Erre Péterffy Attila nem volt hajlandó.

A pécsi önkormányzat cikkünk megjelenése után a következő közleményt adta ki:

Pécs önállóan folytatja színházfesztiválja megszervezését

Pécs város vezetése a 2019-es választási kampány során tett vállalásának eleget téve kiemelt figyelmet fordít tradicionális színházfesztiválja megszervezésére és feltételeinek megteremtésére. Ez a korábbi időszakban a Poszf Kft. közreműködésével valósult meg, amelynek társtulajdonosai a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. és a Magyar Teátrumi Társaság.

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatták, hogy a gazdasági szervezet hatékony működésére negatívan hatottak és nehézkessé tették az operatív munkát a korábban meghozott döntések és a Teátrumi Társaság tulajdonosi arányát jóval meghaladó kompetenciái. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy minden döntéshez 75 %-os többség szükséges, ami a tagok létszámát figyelembe véve csak egyhangú döntéseket tesz lehetővé.

A legutóbbi taggyűlésen a Teátrumi Társaság deklarálta, hogy a jövőt illetően a gazdasági társaság végelszámolással történő megszüntetéséhez járul csak hozzá, ügyvezetőt sem hajlandó hosszú távra választani, a fesztivál fenntartását és megszervezését nem támogatja, de tulajdonrészét sem adja át a városnak.

A pécsi városvezetés, immár önállóságát visszanyerve, a választások előtt ígért lendülettel folytatja a színházfesztivál újraélesztését, amely tavaly a pandémia miatt sem a megszokott időben, sem ősszel nem tudott megvalósulni. A vírushelyzet az idei évben is többszörösen nehézségek elé állítja a szervezőket. Az évad előadások nélkül telt a színházakban, az újranyitás időpontja pedig még mindig bizonytalan.

Ettől függetlenül – jelenleg még a Poszf Kft. ügyvezető igazgatójaként – Moravetz Levente és szakmai stábja dolgozik Pécs jövőbeni fesztiválja lehetséges forgatókönyvén, amelynek időpontjáról és programjáról felelősen a veszélyhelyzet végét követően tudunk részleteket közölni. Az biztonsággal kijelenthető, hogy Pécs városa továbbra is nyitott szakmai együttműködésre színházszakmai szervezetekkel.”


Ezeket is írtuk a témában: 

Még későbbre halasztják a POSZT-ot a járványhelyzet miatt

MTT: nincs még megállapodás az idei POSZT-ról