Péterffy Attila: “nem szeretném megnyugtatni önöket, a helyzet komoly”

Pécs polgármestere, Péterffy Attila március 25-én tartotta meg első online fogadóóráját, melynek célja az volt, hogy a város lakóit tájékoztassa az önkormányzat koronavírus miatt hozott döntéseinek hátteréről, valamint válaszoljon a pécsiek előzőleg feltett kérdéseire. A városvezető az élő bejelentkezés során többször hangsúlyozta, rendszeresíteni szeretné az online tájékoztatást, amíg a járvány miatt nincs alkalma személyesen találkozni a városlakókkal. 

hirdetés

Péterffy Attila az élő bejelentkezést megelőzően azt írta közösségi oldalán, hogy rengeteg kérdést kapott, így témakörökre bontva válaszolta meg ezeket. Szó volt többek között gazdaságról, tömegközlekedésről, védőfelszerelésekről, parkolásról, szociális intézkedésekről is.

A pécsiek által feltett kérdések megválaszolása előtt Péterffy Attila előrebocsátotta, tisztában van vele, hogy az önkormányzat eddigi, a járvány továbbterjedését megelőzni hivatott intézkedései népszerűtlenek, azonban szükségszerűek, hiszen számukra az emberéletek a legfontosabbak.

Elmondta azt is, hogy jelenleg a város vezetését megfelelő kormányzati tájékoztatás nélkül próbálják megoldani.

“Egyedül vagyunk, indirekt jelek mentén próbálunk elébe menni a helyzet további súlyosbodásának. Nem tudom a városban hányan betegek, vagy hogy hány fertőzöttet ápolnak Pécsett, mert hivatalos információt nem kapok a kormánytól”

– fogalmazott a polgármester. Hozzátette, szerinte azok a környékbeli polgármesterek sem hivatalos adatokat közöltek, akik említettek számokat.

Az online városinfón a következők hangzottak el: 

 • A polgármester arról tájékoztatott, hogy az önkormányzatnál helyi válságkezelő tanácsot hoznak létre, akik két szinten fogják összeszedni a gazdasági problémákat, majd azonnali és középtávú megoldásokat is kidolgoznak. A tanács többek között a munkahelyüket a járványhelyzet miatt elvesztett pécsiekkel is foglalkozni fog, valamint az önkormányzati bérlakásokban élők lakbérfizetési kötelezettségéről is dönt majd. Hozzátette, kéri, hogy aki tudja, fizesse a bérleti díjat, a járványhelyzet idején azonban senkit nem fognak kilakoltatni.
 • Az ingatlanadót 5 éven belül csökkenteni fogják, mondta Péterffy Attila. Mindazonáltal azt kérte, ne ez legyen most a legfontosabb kérdés, hanem a pécsi gazdaság rendbehozása.
 • A városvezető elmondta, eddig nem kapott választ kérdésére, hogy Pécsett hány vírustesztet végeztek el ezidáig. Alapvetően a kormány az, aki teszteket végeztethet, hívta fel a figyelmet továbbá. Elmondta azt is, Pécs lakosságára kiterjesztett vírusteszt-programot nem tud az önkormányzat kiépíteni, lehetőségeik azt sem engedik meg, hogy saját munkatársaikat teszteljék.
 • Megelőző jelleggel a PTE-vel folyamatosan tárgyal az önkormányzat, hogy értsék a koronavírussal kapcsolatos összefüggéseket.
 • Nem csak Pécs-Keleten, hanem városszerte terveznek utcai fertőtlenítést a jelentősen igénybe vett helyeken. Arra azonban nincs kapacitás, hogy minden közterületet folyamatosan fertőtlenítsenek.
 • A boltokat, gyógyszertárakat, postákat nem zárathatja be az önkormányzat. Ezt csak a kormány teheti meg, de Péterffy Attila szerint nem várható ilyen lépés. Ugyanez vonatkozik a Pécs Plazára és az Árkádra is. Hozzátette, szerinte ideje lenne a nagy bevásárlóközpontokat bezárni, hogy az embertömegek képződését elkerülhessük.
 • A polgármester elmondta, neki nincs jogosultsága erre Pécsett, de a kormány helyében már részleges kijárási tilalmat rendelt volna el az országban. Egy kérdésre válaszolva hozzátette, szintén nem az ő kompetenciája arról tájékoztatást adni, hogyan érintené a kijárási tilalom az albérletben lakókat, de bízik benne, hogy ha életbe lépne egy ilyenfajta rendelet, akkor előzőleg tisztázza a kormány az albérlők lehetőségeit.
 • Péterffy Attila hangsúlyozta, kétféle karantén létezik. A hatósági karanténban lévőkért az önkormányzat felel. Nagyjából 100 olyanról tudnak Pécsett, akit hatóság kötelezett otthonmaradásra, közülük ketten kértek önkormányzati ellátást. Az önkéntes házi karanténban lévők ellátásáért nem az önkormányzat felel.
 • A védőfelszerelés biztosítása szerinte szintén a kormány dolga lenne. Ennek ellenére a pécsi önkormányzat megelőző intézkedéseket tett, nagy mennyiségben rendeltek védőfelszerelést február 20-án: FFP3 maszkokat és mosható textilmaszkokat az egészségügyi dolgozóknak, gumikesztyűket, overallokat, fertőtlenítőszert; mindemellett mosható textilmaszkokat a közösségi közlekedésben dolgozóknak, és ugyanebből 150 ezer darabot, melyet a pécsi polgárok között osztanak majd ki.
 • Az internettel nem rendelkezők tájékoztatásának kapcsán elmondta, a Pécsi Hírek koronavírusról szóló különszámából tudhatnak majd meg minden fontos információt.
 • A tömegközlekedéssel kapcsolatban hangsúlyozta, az a cél, hogy a pécsiek munkába járása és hazatérése biztosított legyen, emellett pedig a gyógyszertárba, boltba, orvosi rendelésekre is eljussanak. Mindennek fényében alakították ki a koronavírus idejére érvényes módosított buszmenetrendet, melyet ITT tettünk közzé. Arra kéri a lakókat, hogy lehetőség szerint 17 óra után maradjanak otthon, tette hozzá.
 • Az idősek és krónikus betegségben szenvedők, valamint a rászoruló családok segítése is megoldott, Bognár Szilvia alpolgármester a felelőse az önkormányzatban. A segítségre szorulók egyre többen lesznek, így azonnali intézkedéseket hoznak, és középtávon is gondolkoznak. A polgármester itt kitért a PAPI-ra is, melyről ITT írtunk korábban, valamint a segélyalapra, amiről IDE kattintva olvashatunk.
 • Mivel kerülendők a csoportosulások, ezért ételosztásra nem kerül sor, azonban az élelmiszerre szoruló pécsiek jelentkezését várják, és eljuttatják a megadott címekre a kért csomagokat.
 • A közműszolgáltatásokkal kapcsolatban Péterffy Attila elmondta, az önkormányzati cégek estében már hoztak döntéseket, más vállalatok saját hatáskörben döntenek.
 • Nem terveznek a hajléktalanok számára üresen álló önkormányzati lakásokat és kollégiumokat megnyitni, mondta. A hajléktalanokkal foglalkozó szervezetekkel felvették a kapcsolatot és felajánlották segítségüket. Központilag fognak védőeszközöket eljuttatni számukra is, amint beszerezték ezeket. A fedél nélkül maradtak étkezését és alapvető ellátást támogatják.
 • Végül elhangzott, egyelőre nem függesztik fel a parkolási díjakat. Inkább azt kérik mindenkitől, hogy maradjanak otthon. Olyan rendszert próbálnak kidolgozni, ami az egészségügyi dolgozóknak biztosít díjmentes utazást a munkahelyükre, tette hozzá a polgármester.

“Nem szeretném megnyugtatni önöket, A helyzet komoly. a járvány válságba juttatta az országot, és Pécset is. Mindannyiunknak nagyon nagy a felelőssége abban, hogy a helyzet javuljon. Köszönöm az egészségügyi rendszerben, az alapvető közszolgáltatásokban és a szociális szférában dolgozók mindennapos erőfeszítéseit. Jó egészséget kívánok mindenkinek”

– zárta gondolatait a polgármester. Végül azt kérte minden pécsitől, hogy tartsanak össze és figyeljék az önkormányzat közleményeit.

A teljes videót itt tekinthetjük meg: