Pihenés Balatonfenyvesen flexszel, láncfűrésszel, brutális építkezési zajban

Egy nyár a Balatonon sokak számára pihenést és kikapcsolódást, mások számára bulikat jelent, megint mások építik nyaralójukat. A problémát a zaj jelenti, ami feldúlja a pihenni vágyók idegeit. Az életben lévő csendrendelet szerint „csak” reggel 8 és délután 16 óra között szabad hangos tevékenységet végezni, ám ez még így lazának tűnik.

hirdetés

Sok megosztást kapott Vétek Emi, címzetes kamarai tanácsos Facebook bejegyzése, ahol saját tapasztalatait osztja meg balatonfenyvesi nyaralásáról. Több évig volt a megyei iparkamara turizmusért felelős alelnöke, így szakavatottabb szemmel írta le a csendháborítás problémáját.

– A tulajdonos és a turista által befizetett üdülőhelyi díj fejében jogos elvárásunk, hogy a környezetünk, az infrastruktúra jobb legyen, a főszezonban nyugalom vegyen körül minket. Néha viszont mintha egy ipari területen lennénk, egész nap flexelnek, fúrnak, fűrészelnek – mondta lapunknak.

Vétek Emi szerint ha több turistát, nagyobb forgalmat, fellendülést szeretnének, akkor szabályozással, csendrendelettel tenni kellene ez ellen, mert lassan elmenekülnek az idelátogatók.

– Kemény szabályokat kellene hozni és azokat nagyon betartatni. A nagy üdülőhelyeken a katalógusban előre szerepel, ha a környezetben építkezés folyik, így megvan az illető döntési lehetősége, odamegy-e mindezek ellenére. Ha pedig váratlanul ilyen előre nem jelzett probléma akadna, visszatérítést kap a befizetett összegből. Sajnos csak a retorzióknak van visszatartó ereje – tette hozzá.

Láncfűrész a szomszédban: nem megnyugtató látvány

A Vétek Emi által leírt építkezéstől kilométerekre Balatonfenyvesen még a Mészáros Lázár utcában tart már két éve az egykori Postás üdülő átalakítása. A Fenyves Beach Residence építkezése miatt az utcát rendszeresen ellepi a szemét – amit helyettük a nyaralók szednek össze – , de az építtetők fittyet hányva az ott pihenőkre, gőzerővel törik a falat a legnagyobb kánikulában is. Hiába jelezték ezt többen is közvetlenül az ingatlanértékesítőnek, vagy éppen a helyi közterület-felügyelőnek, kérve, hogy másokat is tiszteljenek, az építők gyakorlatilag nem foglalkoztak, nem tudtak, vagy nem akartak foglalkozni az üggyel. Vagyis aki fizetett a pihenésért, az megszívta.

Megkerestük Balatonfenyves polgármesterét, aki elmondása szerint teljes mértékben átérzi a problémát, ám egyelőre tehetetlen az ügyben.

– Abszolút osztom a rosszallást és érzem a problémát, az önkormányzatok viszont sajnos tehetetlenek – mondta Lombár Gábor.

– Folyamatosan halljuk ezeket a problémákat, amiket el is kezdtünk összegyűjteni. Ősszel pedig radikális változást szeretnék ebben a kérdésben elérni. Itt, lokálisan nehéz kezelni a problémákat, de mivel tagja vagyok a Balatoni Szövetségnek, közösen találunk valamilyen megoldást, ha összedugjuk a fejünket. Akár a parlamenti képviselőinknek is szólhatunk az ügyben, hogy ők is segítsenek.

A polgármester szerint el kell érni, hogy ne június-júliusban építse valaki a nyaralóját, hiszen nem valószínű, hogy az őszi hónapokban szeretne valaki beköltözni. Minden Balaton-parti településen teljes tilalmat kellene elrendelni.

– Nálunk, Balatonfenyvesen megtiltottam, hogy bárki is közterületet bontson a főszezonban, hogy ne zavarják se a közlekedést, se a nyugalmat. Természetesen, ha sürgős problémát kell orvosolni, kivételt teszünk. – Egyelőre sokkal előrébb nem vagyunk, de hiszem és vallom, hogy lesz megoldása a problémának – tette hozzá.

A pécsiek által szintén szívesen látogatott, Fenyvessel szomszédos Balatonmáriafürdőn is ismerik a gondokat.  Galácz György polgármester a kompromisszumokban hisz.

– Ez nem probléma, csak egyesek problémát csinálnak belőle – mondta lapunknak. – Reggel 8 és délután 16 óra között füvet nyírni, szalonnát sütni nem tiltható meg, pusztán át kell menni a szomszédba, és megkérdezni, zavarja-e őket az adott időszakban?

– Mi nem tudunk azonnal intézkedni ezekben az ügyekben, hiába kérik tőlünk azok, akik gyakran berontanak ide a hivatalba. A rendőr, akinek a feladata ez, csak figyelmeztetni tud, gyakran bizonyítéka sem lenne arról, hogy pár órája ott még zajongtak.

Elmondta, ha bebizonyosodik, hogy jogos egy panasz, azt a rendőr vagy a jegyző tudja kezelni, ez az, ami akár pénzbüntetéssel is járhat. Ám alig-alig akad erre példa.

A polgármester szerint a társadalom sajnos még nem érett meg arra, hogy ezt a kérdést helyesen kezelje. Együttműködésre, toleranciára van szükség, tudomásul kell venni, hogy ez egy üdülőterület. Van aki pihenne, és van aki bulizna, de a kettő nem megy együtt sajnos. Az egészséges kompromisszum kellene ahhoz, hogy ezt a jelenséget kezeljük.

Hirdetés