Az elmúlt időszakban mintegy 200 fővel bővítette létszámát a BAT Pécsi Dohánygyár, és a fejlesztésnek még távolról sincs vége. A beruházásoknak köszönhetőek a pécsi gyár a BAT vállalatcsoport harmadik legnagyobb európai termelési központjává válik, az év végére már 850-en dolgozhatnak a pécsi üzemben.

hirdetés
Uránia Mozi

A közelmúltban többször is beszámolhattunk olyan hírekről, amelyek azt mutatják, élénkül a pécsi gazdaság, amely az álláslehetőségek bővülésével is jár. A napokban jelentette be az amerikai Harman, hogy 300 új munkatárssal szinte megduplázza dolgozói létszámát a 2015-ben nyílt pécsi üzemben, de folyamatosan bővít a gépgyártó Hauni, az ITSH, illetve több cég (például a német Viessmann, a dán Foss vagy a magyar Magnus) új betelepülőként fejleszt Pécsett.

Lapunkhoz eljutottak olyan gazdasági hírek is, amelyek szerint komoly kapacitásbővítés zajlott le a közelmúltban a BAT Pécsi Dohánygyárban, így az üzem gyakorlatilag folyamatosan, 3 műszakban termel.

Dr. Gábor Zoltán, a BAT kormányzati és jogi ügyek vezetője megerősítette lapunk információját, és azt is közölte, ez a dolgozói létszám nagyarányú növelésével is együtt járt, a munkahelybővítés ráadásul folytatódik is.

Az elmúlt években folyamatosan fejlesztett a BAT

– A vállalatcsoport londoni központja még 2016 folyamán döntött arról, hogy felülvizsgálja a cég stratégiáját, és 2018-ig megháromszorozza a 100 éves pécsi dohánygyár termelési kapacitását. Ezzel Pécs a BAT harmadik legnagyobb európai termelési központjává válik – hangsúlyozta a szakember. – Ennek megfelelően 2016 óta a BAT több mint hárommilliárd forintos beruházással 1000 négyzetméternyi telephelybővítés keretében, gyártási és raktározási kapacitás-bővítést hajtott végre. A gyártókapacitás bővítésén túl, infrastrukturális fejlesztésekkel tovább javította a dolgozók munkakörülményeit. Tavaly több, a legkorszerűbb technológiát képviselő gyártósort helyeztünk üzembe.

A fokozatosan megvalósuló fejlesztések eredményeként, 2018 közepére 200 fővel növelte a cég a gyár dolgozói létszámát a 2016-os foglalkoztatottsági adatokhoz képest. Mindezek következtében tovább erősödhet a gyár exportja, bár a termelés 65-70 százaléka jelenleg is az európai fogyasztókhoz jut el. Ennek a kapacitásbővítésnek része, hogy a termelés 3 műszakban, lényegében folyamatosan zajlik, tájékoztatott dr. Gábor Zoltán, aki azt is elmondta, a létszámbővítés tovább tart, az év végére a tervek szerint 850 fő dolgozhat már a BAT pécsi gyárában.

Milliárdokat fektetett be Pécsett a nagyvállalat

– A gyárban zajló változások a dolgozói létszámon túl a bérekre is pozitív hatást gyakoroltak. A brit vállalatcsoport úgy döntött, hogy a kormány 2017-2018-as intézkedéseinek köszönhetően csökkentett munkáltatói adó- és járulékokból felszabaduló összeget teljes egészében bérfejlesztésre fordítja – hangsúlyozta dr. Gábor Zoltán. – A BAT az elmúlt másfél év alatt átlagosan 30 százalékos bérfejlesztést hajtott végre a gyárban. A béremelés legnagyobb kedvezményezettjei a termelési területen dolgozó munkatársak. Sőt, új munkaerő felvételénél a több éves szakmai tapasztalatot magasabb kezdő munkabérrel ismer el a vállalat. A béremelésre fordított összeg csak 2017-ben közel 300 millió forint volt. A fejlesztések megvalósításában kiemelt szerepe van a foglalkoztatottak képzésének, amelyhez a kormánytól közel 30 millió forint képzési támogatást nyert el a pécsi üzem.

Kell az utánpótlás, közösen képzik a mérnököket
A BAT a közelmúltban együttműködésre lépett a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karával a villamosmérnök alapképzésbe illeszkedő, gyakorlatorientált és naprakész kiegészítő képzés megvalósítására. A 2017 őszén indult képzés a termelőüzemekben, így a pécsi dohánygyárban is használt termelés-automatizálásra fókuszáló program, amely a BAT által biztosított modern eszközökkel felszerelt oktatóteremben, a gyár mérnökeinek közreműködésével zajlik.