Próbáltad már? Egy malomban őrölhetsz Orfűn!

Nem egy malomban őrlünk – tartja a mondás, de Orfűn ez nincs így: az idei szezonra újították fel a megye egyetlen szárazmalmát, amiben egykoron lovak hajtották a malomkereket, most pedig akár mi is beállhatunk meghajtani a kétszáz éves szerkezetet. A szárazmalom a vízi- és papírmalom mellett található és próbálható ki.

Egykoron az észak-baranyai Mekényesen állt és működött az a szárazmalom, amit a 70-es években Orfűre költöztettek. Akkor a rossz állapotban lévő malomnak egy olyan épületet kellett felhúzni, amiben elfér, így a mekényesi malomház hű mását építették köré.

– A szárazmalmot sokáig csak megtekinteni lehetett, mert annyi foga hiányzott, hogy meghajtani nem tudtuk – mondta Füzes Kata, az Orfűi Malmok gazdája.

Egykoron lovak hajtották a kilenc méter átmérőjű orfűi szárazmalmot

A malom fogait azonban idén kipótolták, így a kétszáz esztendős, nem mindennapi szerkezet újra működik.

– Ha két ember beleáll, meg tudja mozdítani. A gyerekek szüleikkel együtt nagyon szokták élvezni, hogy meg tudják hajtani és ezzel vissza tudnak repülni az időben, mikor még ilyen malmokkal őröltek – mondta Füzes Kata.

Az orfűi szárazmalom 9 méter átmérőjű, a malom kerekén 400 fog segít a hajtásban.

Az egyik legősibb eszköz a szárazmalom

Már a középkorban léteztek szárazmalmok. Magyarországon a 15. században olyan helyen terjedtek el, ahol vízimalmok építésére nem volt mód. Így főként az Alföldön maradtak fent ezekből a szerkezetekből, de az iparosodást követően számuk lecsökkent. A 19. századtól jöttek a szélmalmok, majd a fejlettebb gőzmalmok szorították ki a szárazmalmokat.

1863-ban az országban közel nyolcezer szárazmalom volt, de ez a szám negyedére csökkent 1894-re. A Dunántúlon ekkor Már csak 183 szárazmalmot számoltak.

Orfűn érdemes még megnézni a vízimalmot és a papírmalmot is

A szárazmalom mellett további két malom található Orfűn. A vízimalom az 1900-as évek elején csúcstechnológiának számított. De található itt papírmalom is, ami egy 18. századbeli szerkezet rekonstrukciója. Kevesen tudják, de ebben az időben, azaz a 18. században vette kezdetét a papírkészítés a Mecsekben.

Hirdetés