PTE: a járványügyi költségek miatt ugrott meg a tartozásállomány

Reagált a pécsi egyetem arra a tegnapi hírre, hogy a kórházak a tavaly novemberi adósságkonszolidáció óta lényegében nem fizetnek beszállítóiknak, a legnagyobb tartozó pedig a PTE, 3,5 milliárddal. Mint írják, a 3,2 milliárdos tartozás döntő részt az egészségügyhöz kapcsolódik, és elsősorban azért alakult ki, mert eddig az intézmény fizette az állam helyett a járványügyi költségeket.

hirdetés
Uránia Mozi

A  közlemény szerint a Pécsi Tudományegyetem július végén fennálló tartozásállománya döntő részt az egészségügyi területhez kapcsolódik, és mintegy 3,2 milliárd forintot tesz ki.

Emlékeztetnek: a PTE Klinikai Központja regionális betegellátó szerepet tölt be a járvány elleni védekezésben. 

Baranya megyében itt történt az összes intenzív terápiát igénylő Covid-beteg, regionális szinten pedig az összes legmagasabb szintű progresszív Covid-beteg ellátása – írják. 

A közlemény szerint a járványügyi védekezés és ennek keretében az oltáshoz kapcsolódóan felmerülő, közel 2,8 milliárd forint többletköltség jelentős mértékben járultak hozzá a lejárt szállítói állomány növekedéséhez.

Ezen kívül az is nehezítette a helyzetüket, hogy a támogatások időbeli ütemezése miatt meg kell előlegezniük a rezidens képzések személyi juttatásainak időarányos, mintegy 600 milliós összegét, valamint a tartozásállományban megjelenik a ritka betegségek kezeléséhez szükséges gyógyszerkiadások körülbelül 300 milliós költsége is.

A járvánnyal kapcsolatos többletkiadásokról hónapról-hónapra tájékoztatják az Országos Kórházi Főigazgatóságot, és a többlettámogatási igényüket is benyújtották. Remélik, kedvezően bírálják el.

Úgy vélik, az egyetem jelentős összeget előlegezett meg a világjárvány okozta ellátások többletkiadásainak finanszírozására, és ez jelentős mértékben hozzájárult a szállítók felé fennálló tartozásállomány kialakulásához. 

A közlemény leszögezi: az intézmény egészségügyi, oktatási, kutatási és egyéb kötelezettségeit folyamatosan ellátta, az egyetem működtetése nem volt veszélyben.