PTE: nem tudnak koronavírusos betegről Pécsen

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) elkötelezett az egyetemi polgárok és a lakosság egészsége és biztonsága iránt. Ennek megfelelően folyamatosan figyelemmel kíséri a koronavírus témakörében kiadott nemzetközi és hazai szakmai ajánlásokat, egyeztet az illetékes szakhatóságokkal. Emellett felállított egy szakmai stábot, hogy ha kell, gyorsan és hatékonyan tudjanak lépni – írja közleményében a PTE.

Mint írják, fontos hangsúlyozni, hogy sem érintett betegről, sem betegséggyanús esetről nincs tudomása az egyetemnek. A PTE a továbbiakban is maximális óvatossággal és az illetékes szakhatósági útmutatásának megfelelően jár el.

A PTE minden kínai hallgatójával felvette a kapcsolatot. Az előzetes belső felmérésből kiderült, hogy a hallgatók többsége biztosan nem érintett, hiszen vagy Magyarországon maradt a vizsgaidőszakban, vagy ha utazott is, nem hagyta el Európát.

Azok a kínai hallgatók, akik hazautaztak a szünetben, visszaérkezésüket követően a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) protokolljának megfelelően egy e célból készült kérdőívet töltenek ki. Ezek kiértékelése után, szükség esetén azonnal további vizsgálatokat tud végezni a PTE Klinikai Központ (KK).

Ha a Kínából hazatért hallgatók közül bárkinél a megbetegedés tünetei jelentkeznének, a PTE KK Sürgősségi Betegellátó Osztályán a beteg járványügyi elkülönítését is biztosítani tudják, és a protokoll szerint biztonságosan megszervezik az ellátását.

A pécsi egyetem nagy hangsúlyt fektet a prevencióra is: a közösségi terekben magyar, angol és kínai nyelvű feliratokkal hívja fel erre a figyelmet, illetve kézfertőtlenítőket helyez ki a campusokra, míg a vizesblokkokba a WHO irányelvei alapján tájékoztatókat tesz ki a helyes kézmosásról, és higiénés kézfertőtlenítésről.

Kiemelt képünk illusztráció.

hirdetés

Hirdetés