Publicus: Összefogást szeretne az ellenzéki szavazók döntő többsége

Noha most inkább úgy tűnik, hogy külön indulnak majd az ellenzéki pártok az európai parlamenti választáson, a szavazók körében továbbra is nagy támogatottsága lenne a közös listának, legalábbis a Publicus Intézet friss felmérése szerint – írja a Népszava.

hirdetés
Uránia Mozi

Az ellenzéki szavazók 70 százaléka szerint inkább összefogva kellene indulniuk pártjaiknak. A felmérés arról árulkodik, hogy a fideszes szavazók is a közös listás ellenzékben látják a nagyobb veszélyt: a kormánypárti tábor 43 százaléka jobbnak tartaná, ha külön indulnának a Fidesz riválisai, csak fele ennyien gondolják ennek ellenkezőjét – írja a lap.

A felmérés szerint különös módon a legerősebb ellenzéki párt, a Demokratikus Koalíció tábora – a kérdezettek 72 százaléka – forszírozza leginkább a közös listát.

A Publicus-felmérés szerint az EP-választásra a közös listát a legkevésbé a mélyrepülésben lévő MSZP szimpatizánsok szeretnék, igaz, még így is 60 százalékuk támogatja az összefogást.

A kutatás szerint az EP-választáson az ellenzéki közös lista 43 százalékos támogatást érhetne el a Fidesz 46 százalékával szemben.