Rákból gyógyult gyermekek és családjaik rehabilitálódhatnak a pécsi nyári táborban

Elindult a pécsi Tölösi Péter Alapítvány nyári napközis tábora, melyen leukémiás és tumoros megbetegedésekből gyógyult gyermekek, valamint testvéreik vesznek részt szüleikkel. A program célja a betegség utáni rehabilitáció az egész család számára, hiszen egy-egy rákos megbetegedés nemcsak a kezelt gyermeket érinti, hanem a környezetében élőket is. Többek között kirándulások, kézműves foglalkozások, egészséges életmódról szóló előadások a program részei. 

Ha valakinél rákot diagnosztizálnak, az őt és egész családját sokként éri, főként, ha kisgyermekről van szó. A beteg és az egész család élete megváltozik. A testvérekre kevesebb figyelem jut, így a tapasztalatok szerint sokan közülük is sérülnek lelkileg. A kis betegek, a testvérek és a szülők számára is nagy segítséget nyújtanak a Tölösi Péter Alapítvány rehabilitációs központjának nyári táborában, ahol nem csak szakorvosi ellátásra és tanácsadásra nyílik lehetőség, de az önkéntesek segítségével a családokat is rehabilitálják. 

A napközis táborra Őri László alpolgármester 150 ezer, a pécsi önkormányzat pedig 410 ezer forint támogatást adott, mondta Sallai Adrienn alapítványi menedzser hétfői sajtótájékoztatóján.

Sallai Adrienn elmondta, a támogatásokból több kirándulást és játékos-hasznos foglalkozást valósítanak meg
A kuratórium elnöke, dr. Szűcs Rozália kiemelte, nekik a város támogatása is azt mutatja, hogy fontos a munkájuk mind a szülők és gyerekek, mind a társadalom számára. Hozzátette, az onkológiában egyre nagyobb eredményeket tudnak elérni az orvosok, nem mindegy, hogy a gyógykezelés után milyen életet élnek a családok, ezért fektetnek a rehabilitációra nagy hangsúlyt. 

– Ősszel egy 7-8 éves korában kezelt volt betegünk tart majd előadást, aki most lesz 50 éves, több gyereke és unokája is van már. Az ő példája is mutatja, hogy eredményes a munkánk, és nem mindegy, hogy a kicsik a kezelést milyen életminőséggel élik meg – mondta Szűcs Rozália.

Szűcs Rozália (b) szerint a beteg gyerekek testvérei komoly lelki sérüléseket szenvedhetnek

– Városházi dolgozóként és ispitaljai lakóként az elmúlt évek alatt volt szerencsém nyomon követni az alapítvány lassan három évtizede tartó munkáját, melyet a rákos beteg és a már gyógyult gyermekekért, valamint családjaikért végez. A mai világban sokat hallunk a keresztény szolidaritásról és empátiáról, amik szerintem nagyon fontos értékek. A rohanó huszonegyedik században mégsem ismerjük fel mindig a jelentőségét az olyan típusú önkéntes tevékenységnek, amit például ennél az alapítványnál végeznek. Köszönetet szeretnék mondani az alapítvány munkatársainak az áldozatos tevékenységükért, amit a városban végeztek közel harminc év alatt – mondta Barkóczi Csaba alpolgármesteri referens a nyári tábor megnyitóján.

Barkóczi Csaba a városvezetés nevében megköszönte az alapítvány önkénteseinek munkáját 
Korunk rettegett betegsége a rák, ami sajnos a gyermekeket sem kíméli. A betegség és a hosszan tartó gyógykezelés igen nagy testi és lelki megterhelést jelent a gyermekek és családjaik számára, a problémák enyhítése, a betegséggel való sikeres megbirkózás pedig rendkívül sokrétű segítséget igényel. Ezért szülők kezdeményezésére 1990-ben létrejött a „Tölösi Péter” Alapítvány a leukémiás és tumoros megbetegedésű gyermekek gyógyításáért. A célja a komplex prevenciós és rehabilitációs segítségnyújtás a PTE ÁOK Gyermekgyógyászati Klinika Onkológiai Osztályán kezelt és az utógondozott gyermekek, testvéreik és családjaik részére.