Rég gyűlt össze ennyi boldog fiatal Pécsett, kiderültek a felsőoktatási ponthatárok!

Ahogy arra lapunk már felhívta a figyelmet, ma este hirdették ki az egyetemi felvételihez szükséges ponthatárokat a pécsi főtéren. Ezúttal is nagy tömeg gyűlt össze a kivetítő előtt, rengeteg volt a boldog kiáltás és sikoly, akadtak könnyek is, de szerencsére a legtöbben inkább a boldogságtól sírtak és ölelték barátaikat. 

hirdetés
Uránia Mozi

Aki beírta a telefonszámát a jelentkezés feltöltésekor, azt sms-üzenetben is tájékoztatták eredményéről, azonban az összegyűltek szemei végig a kivetítőre tapadtak, melyen 8 óra után pörögni kezdtek a szakok és szükséges pontszámok. Az izgalmas adatok egyébként a Felvi.hu felsőoktatási portálon és az E-felvételiben is megjelentek.

A ponthatárok kihirdetése előtt Bódis József, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára, Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) rektora, Péterffy Attila, Pécs polgármestere, valamint Koltai Arnold, a PTE Hallgatói Önkormányzat (EHÖK) elnöke köszöntötte az összegyűlteket.

Bódis József beszédében megosztotta a leendő egyetemistákkal, hogy 50 évvel ezelőtt ő is izgatottan várta felvételi eredményét. Mint mondta: Pécsett jó egyetemistának lenni, jó ebbe a közegbe kerülni. Hangsúlyozta, azoknak sem kell csüggedniük, akiknek ma nem sikerült, hiszen lesz még lehetőségük később.

Biztató és dicsérő szavakkal Miseta Attila sem fukarkodott, elmondta a pécsi egyetemen jó tanárok oktatnak, jó körülmények között, jó hallgatókat. Az iránti reményének is hangot adott, hogy a PTE mától sok új egyetemistát köszönthet majd kampuszán.

Péterffy Attila elmondta, minden valamely magyar felsőoktatási intézménybe jelentkezett fiatalnak szurkol. Elmondta azt is, szerinte aki Pécsre kerül, egy igazi diákvárosban fog tanulni, ami egy befogadó, színes, izgalmas hely, ahol üdvözlik és szeretettel várják az egyetemistákat. Gondolatait azzal zárta: a város vezetése azon dolgozik, hogy Pécs minél élhetőbb legyen mindenki, így a hallgatók számára is.

Koltai Arnold a PTE EHÖK nevében gratulált minden jelenlévőnek a sikeres érettségihez, melyet a járvány miatti kihívások ellenére teljesítettek. Mint mondta: az egyetemi évek alatt mindenki életének legszínesebb időszakát éli majd át. Emellett kérte a leendő diákokat, vegyenek részt minél aktívabban a rengeteg különböző, a PTE által kínált tevékenységben.

A Pont Ott Partin a nagy bejelentés előtt is jó volt a hangulat:

Néhány népszerű szakra a PTE-n a következő pontszámok kellettek a bejutáshoz:

Szak Pont
PTE-ÁOK általános orvos (állami ösztöndíjas) 410
PTE-MIK mérnökinformatikus (állami ösztöndíjas) 294
PTE-BTK pszichológia (levelező, önköltséges) 440
PTE-ÁJK jogász (állami ösztöndíjas) 420
PTE-KTK gazdálkodási és menedzsment (levelező, önköltséges) 283
PTE-KTK kereskedelem és marketing (állami ösztöndíjas) 400
PTE-ÁOK fogorvos (állami ösztöndíjas) 408