Megfordulni látszik a trend: míg korábban furcsán néztek azokra, akik sok gyereket vállalnak-vállaltak és nevelnek, ma már egyre vonzóbbnak tűnik egy nagy család alapítása. A pécsi nagycsaládosok szerint is így van ez, egyesületük fennállásának harminc éve alatt nagyot fordult a világ.

hirdetés

Hétpontos akciótervet jelentett be a hétvégén évértékelőjében Orbán Viktor miniszterelnök. A gyermekeket vállaló és nevelő családokat érintő kiemelt támogatások mellett a bölcsődei férőhelyek bővítése is a célkeresztbe került. A csok kibővítésével már egy és két gyermek után is komoly támogatások járhatnak. Az új akciótervről bővebben ITT írtunk.

Herbert Gábor, a Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesület elnöke szerint mindenkiben él egy természetes vágy, amit szeretnének valóra váltani – sok esetben ez egy nagy család alapítása. A kormány olyan környezetet próbál biztosítani anyagi eszközökkel, ami ösztönzi a fiatalokat vágyaik megvalósítására, annyi gyermek vállalására, amennyit szeretnének. A tapasztalatok azt mutatják, hogy lényegesen többet szeretnének, mint ahányat általában nevelnek – mondta.

– A közbeszéd és a média nagyban tudja befolyásolni a családalapításról alkotott képünket. Fontos, hogy tisztában legyünk vele, az önmegvalósítást nem csak a szakmai sikerek, munkában elért eredmények jelentik, hanem a gyermeknevelés is, egy jó és összetartó család fenntartása is az lehet – mondta.

Sokan több gyermeket szeretnének mint amennyit vállalnak

A kormány, mivel a gazdasági helyzet megengedi, a rendelkezésre álló forrásait egy hosszú távon stratégiailag is fontos dologra költi, a magyarság megmaradására. Az, hogy négy gyermek után egy életre szja- (személyi jövedelemadó) mentességet élveznek majd a nagycsaládosok, Herbert szerint jól jelzi: a kormány mennyire elismeri a sok gyermeket nevelőket.

– Ha a fiatalokban megvan a vágy a nagy család alapítására, ráadásul anyagi biztonságban érzik magukat, felvállalhatnak olyan dolgokat is, amiket korábban nem mertek – vélekedik.

Az autó is nagy segítség

Az új, hétpontos akcióterv egyike, hogy legalább hétszemélyes új autó vásárlását támogatják a legalább három gyermeket nevelő családok esetében 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatással.

– Sok olyan család van, akik közösen szeretnek-szeretnének nyaralni, kirándulni – mondta Herbert. – Ma rengeteg helyre igen körülményes az eljutás – busszal, vonattal. Egy autó nagy könnyebbséget jelent. Főleg, ha az az autó akkora, hogy kettőt is helyettesít a népes családnak – mondta Herbert Gábor. – A családnak mint közösségnek nagyon fontos, hogy minél több időt töltsön együtt, közös élményeket szerezzenek.

Egy hosszabb utazás is összehozhatja a családot

Régen még mosolyogtak rajta

Herbert Gábor szerint harminc éve több gyereket vállalni elég megmosolyogtató volt mindenki szemében. Az önzésre, egyedi sikerekre épülő társadalmi szemlélet miatt furcsán néztek azokra, akik az egyéni érdekek elé helyezték gyerekeiket, és a vágyaik elérése érdekében kemény áldozatokat hoztak. Kilógtak a sorból. Nem véletlenül alakult meg a nagycsaládos egyesületük sem, próbálták egymást segíteni, támogatni.

A sok gyermek vállalását, nevelését akár egy extrém sporthoz is hasonlíthatnám: kitartást, állóképességet igényel, anyagiakra is szükség van bőven, de óriási sikereket lehet elérni vele.

Szerinte még ma is kihívást jelent nagy családot alapítani, de a társadalom változásával más szempontok miatt. Szerencsére a szemlélet változik, ma már egyre komolyabban támogatják a gyermeknevelést és remélhetőleg célt érnek a családsegítő intézkedések.

hirdetés

Hirdetés