Nem vagy egyedül, ha július utolsó napján arra eszmélsz, hogy idén még alig volt időd olvasni. Lassan vége a nyárnak, és fogalmad sincs, milyen köteteket olvass el? Segítünk! Gyerekeknek, tiniknek, felnőtteknek, férfiaknak és nőknek ajánlunk szuper olvasmányokat pécsi könyvesboltosok javaslataival.

Amy Plum: Álomcsapda

A történet szerint egy csapat álmatlanságban szenvedő fiatal részt vesz egy kísérletben. A kísérlet azonban balul sül el, így a rémálmaikban rekednek. Ha valaki álmában meghal, az a valóságban is.

– Ezt a könyvet azoknak a fantasy-kedvelőknek ajánlanám, akik egy borzongató darabtól sem riadnak vissza. Kicsit a klasszikus Rémálom az Elm utcában horrorfilmre hasonlít. Férfiaknak és nőknek egyaránt élvezhető – mondja Horesta Szilvia, a Pécs Plaza Libri könyvesbolt munkatársa.

Delia Owens: Ahol a folyami rákok énekelnek

Németh Csilla, a pécsi Árkád Líra-Móra könyvesbolt boltvezető helyettese szerint a fülszöveget elolvasva nem igazán lehet tudni, pontosan mire számítsunk, de biztos, hogy annál sokkal többet, szebbet, jobbat kapunk, mint amit elsőre vár az ember.

– Ez egy szívszorító olvasmány, egyszerre gyönyörű, tele csodaszép leírásokkal, izgalmas párbeszédekkel, lehengerlő stílusban. A legfontosabb szereplő nyilván Kya, és az ő élettörténete, amiben megfelelő arányban szerepel a dráma, a szerelem, a hazugság, és a család – avat be Németh Csilla.

Rachel Van Dyken: The Matchmaker’s Playbook – A csábítás szabályai

A történet szerint az egyetem egyik menő pasija kitalálja a Szárnysegéd Bt.-t, ahol azoknak segít, akik nem tudják megszerezni a kiszemeltjüket. Ám az új kliensébe hamarosan beleszeret. Horesta Szilvia azoknak ajánlja A csábítás szabályait, akik egy könnyed romantikus történetre vágynak. Már megjelent a második része is, amely sokkal jobb, mint az első. Inkább női olvasóknak ajánlott.

Mészöly Ágnes: Ez egy ilyen nap

– Személyes kedvencem ez a könyv, mert hozzásegít ahhoz, hogy ez a generáció nyitottabb és toleránsabb legyen egymás felé. A könyvben tizenkét gyerek egy-egy napját ismerhetjük meg. Van, aki egy tanyán ébred, és sok-sok kilométert gyalogol az iskoláig. Van, aki egy lepukkant lakótelepen él és nem ismeri az apukáját, van gazdag, de boldogtalan kislány és megannyi egyéni élethelyzet, amibe beleshetünk egy-egy napra. Ha tanár lennék, együtt olvasnám a gyerekekkel, és megbeszélném velük a történeteket – mondja Kovács Judit, a pécsi Pagony könyvesbolt tulajdonosa.

Holly Black: The Cruel Prince – A kegyetlen herceg

– Ez a könyv fiatal felnőtt olvasók számára ajánlott, akik kedvelik a cselszövésekben gazdag, jól kialakított fantasy-világokat, ahol egyik karakterről sem tudjuk rögtön eldönteni, hányadán állunk vele – így Horesta Szilvia, a Libri könyvesbolt munkatársa.

Röviden a történetről: Jude és ikertestvére a tündérek világában nevelkedtek, habár ők maguk emberek. Próbálnak beilleszkedni, de a háttérben hatalmas összeesküvések készülnek, és a lányok belekeverednek.

Hilary Boyd: Csütörtökön a parkban

Az alcím: Szerelem és szex hatvan felet, talán kicsit megtévesztő Németh Csilla szerint, de a könyv kétségkívül az idősebb korosztály érzelmeiről szól.

– Itt megismerhetjük, hogyan élik meg az idősebbek az élet nehézségeit, az érzelmeket és a szexualitást. Persze csak kifinomultan, diszkréten, ahogy ebben a korban illik beszélni róla. Különös témaválasztás ez, talán ezért is keltette fel ennyi olvasó figyelmét – vélekedik a Líra-Móra munkatársa.

Dot Hutchison: Pillangók kertje

Megrázó, dühítő, kétségbeejtő, fájdalmas és egyben nagyon jó könyv a Pillangók kertje Horesta Szilvia szerint. Mint mondja, a kötet azoknak ajánlott, akik egy jól megírt pszichothrillert szeretnének olvasni. Maradandó élményt nyújt.

– A történet szerint a magát Kertésznek nevező férfi megannyi lányt rabolt el és a birtokán tartja fogva őket. A pillangóinak nevezi a lányokat, és ha elérnek egy bizonyos kort, meggyilkolja őket. Ebből a szörnyű és kilátástalan helyzetből próbál szabadulni főhősnőnk – foglalja össze a kötet cselekményét a könyvesboltos.

Eve Ainsworth: 7 nap

Kovács Judit, a pécsi Pagony könyvesbolt tulajdonosa szerint ez a könyv pontosan azt mutatja be, ami a legtöbb iskolai közösségben előfordul, ez a bullying, vagyis az iskolai zaklatás. A menők bántják, zaklatják, megalázzák a nem annyira menőket. Ami nagyszerűvé teszi ezt a kötetet, az a váltakozó nézőpont, az, hogy megtudhatjuk, hogy a zaklatóknak sem mindig egyszerű az életük, és nem véletlenül viselkednek úgy, ahogyan. Remek stílusban megírt, nagyon aktuális könyv, nem véletlenül vitték színpadra is a történetet.

Hartay Csaba: Köszönöm a befogadást

Az idei könyvhétre megjelent kötet már a kinézetével is felkelti mindenki figyelmét, sőt mikor beleolvas az ember, akaratlanul is elvigyorodik.

– Külön dicsérni való a műfaj sokszínűsége: vannak benne szépirodalomba hajló történetek, mindennapi történések, rövid sztorik, anekdoták, kiforgatott állatmesék, borszakértés, bulvárújságok szalagcímei és persze Facebook-posztok kifigurázásai. Humoros írásával hamar meghódította az olvasókat, rengeteg pozitív visszajelzést hallunk a könyvről – meséli a Líra-Móra könyvesbolt munkatársa.

Szvetlana Alekszijevics – Csernobili Ima

Németh Csilla szerint a Nobel-díjas fehérorosz írónő két évtizedet szánt a téma feldolgozására. Beszélt olyan emberekkel, akiket rögtön a katasztrófa után a helyszínre rendeltek, és a legveszélyesebb munkákat végeztették velük. Beszélt az özvegyekkel, akiknek csak a kitüntetések és az oklevelek maradtak. Rengeteg embert megszólaltatott, akik saját szemszögükből mesélik el, hogyan látták az akkori történéseket, és ez milyen hatással ez az életükre.

– Az HBO által forgatott sorozat alapjául szolgáló regény néhol sokkoló, megdöbbentő, de eközben rendkívül olvasmányos írás, talán a szerkezete miatt is. Minden ember történetét egy-egy különálló fejezetben ismerhetjük meg – fogalmaz a könyvesboltos.

hirdetés

Hirdetés