Visszavonták Bognár Szilvia megbízatását, két új alpolgármestert választott a közgyűlés

Bognár Szilvia, Péterffy Attila és Ruzsa Csaba a közgyűlés ülésén

Nyőgéri Lajos bejelentette, lemond az alpolgármesteri tisztségről, viszont később újraválasztották. Lett egy új alpolgármester is, Zag Gábor. A veszélyhelyzet utáni első rendes ülését tartotta a pécsi közgyűlés, elsők között az országban. A helyszínről tudósítottunk.

9.08: Kezdődik a közgyűlés

9.10: Nyőgéri Lajos alpolgármester bejelentette, hogy a tegnap lemondott az alpolgármesteri posztról. Azzal indokolta mindezt, hogy ugyan a kinevezése indokolt volt, nem akarja Péterffy Attila polgármestert emiatt politikai célponttá tenni.

Az önkormányzati oldalon fent lévő előterjesztés szerint Nyőgéri megbízatásának visszavonását a polgármester nem támogatja, és arról titkos szavazáson fognak dönteni a képviselők.

Nyőgéri Lajos

9.15: Kunszt Márta (DK) beszámolt arról, hogy a DK helyi két vezető testülete tegnap azt a határozatot fogadta el, hogy Bognár Szilvia (DK) alpolgármesteri megbízatásának visszavonását kezdeményezi, mivel megbomlott az összhang az elmúlt hónapokban a pécsi városvezetésen belül.

Bognár Szilvia és a városvezetés többi tagja között az elmúlt hónapokban megromlott a viszony, korábban a DK-s alpolgármester számos hatáskörét el is vonta a polgármester, és szétosztotta azokat Ruzsa Csaba, és a ciklus közben kinevezett Nyőgéri Lajos között. A DK helyi szervezete és frakciója sokáig megosztott volt az ügyben, de úgy tűnik, a helyi elnökség most úgy döntött, Bognár Szilviának mennie kell. A Szabad Pécs úgy tudja, 15-ből 14-en szavazta Bognár távozására, egyvalaki tartózkodott az ügyben.

Kunszt Márta

A későbbiekben két alpolgármesteri kinevezésről fognak szavazni.

9.30: Tíz perc technikai szünet.

Információink szerint a DK-s önkormányzati képviselő, Zag Gábor lehet az új alpolgármester, ő kaphatja meg Bognár Szilvia feladatait. Kérdés, hogy Zag visszalép-e ezzel párhuzamosan az ellenzéki előválasztástól, hiszen ő volt eddig a DK jelöltje a Baranya 2-es választókerületben.

Zag Gábor és Bognár Szilvia

9.45: Zárt ülést rendeltek el a szünet után.

A Város Mindenkié Pécs molinót feszített ki az ülésteremben. Ennek előzményeiről ITT olvashatnak.

9.53: Folytatódik az ülés.

9.55: Módosítják a város 2021-es költségvetését.

10.15: A díszpolgárok temetési költségeit az önkormányzat átvállalja – erről döntöttek a képviselők.

Urnás temetés esetén 450 ezer forint, koporsós temetés esetén 1,5 millió forint költséget vállal át a város.

A hozzátartozók dönthetik el, hogy egyszeri pénzbeli támogatást kérnek, vagy átadják a temetés szervezését az önkormányzatnak.

10.50: Péterffy Attila: az elesettek, rászorulók számának a járvány miatti emelkedése miatt arra tesz javaslatot, hogy a szociális ügyekért felelős alpolgármester ne társadalmi megbízatású legyen, hanem főállásban lássa el ezt a feladatot. Ehhez rendeletet kell módosítani.

Csizmadia Péter (Fidesz): a városvezetés folyamatosan arról panaszkodik, hogy nincs pénz, és most két főállású alpolgármester helyett három lesz, hogyan fér ez össze a takarékoskodással. Etikátlan, hogy a Covid-helyzetre hivatkozik a polgármester. Arra kér mindenkit, ne szavazzák meg a javaslatot.

Kővári János (ÖPE): politikailag indokolja meg a városvezetés, miért kell mennie Bognár Szilviának, miért mond le Nyőgéri Lajos és miért van szükség három alpolgármesterre.

Kővári János

Barkóczi Csaba (Fidesz): Itt nem történik más, mint hogy az MSZP leural mindent.

Topán László (Momentum): ma reggel tudták meg, hogy Nyőgéri lemond. 2019-ben arra kaptak megbízást, hogy közösen kormányozzák a várost.

Péterffy Attila: Nyőgéri lemondása tegnap történt meg.

Kővári János (ÖPE): Azt kéri, ne tegyen úgy a polgármester, mintha tegnap tudta volna meg, hogy Nyőgéri lemond. A választók arra adtak megbízást, hogy átláthatóan vezetik majd a várost. Ne nézzék hülyének a pécsieket!

Megszavazták a rendelet módosítását.

11.35: Péterffy Attila: a DK soraiban a bizalom megingásának jelei látszanak Bognár Szilvia irányában. Ez indokolja a mostani változtatást. Az alpolgármester megbízatásának visszavonására tesz javaslatot.

Péterffy Attila

Kővári János (ÖPE): a városvezető frakciók, különös tekintettel a DK frakció álláspontjára kíváncsi. Bizalmi válságról árulkodik mindez. Adjanak erre magyarázatot. Arra kéri Bognár Szilviát, mondja el az álláspontját.

Barkóczi Csaba (Fidesz): Péterffy Attilától kérdezi, hogy igaz-e, ami egy lapban szerepelt, hogy árulónak nevezte-e egy hónapokkal ezelőtti frakcióülésen Bognár Szilviát.

Péterffy Attila: nem Barkóczira tartozik, hogy mi történt a frakcióülésen. Egyszer beszélt erről a sajtóban, akkor azt mondta, nem harmonikus a kapcsolata Bognárral.

Csizmadia Péter (Fidesz): a koalíciós képviselőkhöz fordulva azt mondja, nem arra kaptak felhatalmazást, hogy az MSZP szekerét tolják. Nem lepődik meg, hogy Gyurcsányék kezdeményezik az alpolgármesterük visszahívását. Kár, hogy titkos szavazás lesz, mert jó lett volna visszanézni, melyik képviselő hogyan szavaz.

Kóbor József (LMP): ő volt az, aki 2019 elején megvédte az alakuló ellenzéki összefogást, bár később külön indult ő és az LMP is a választáson. A városvezetés eredeti felállása is jónak tűnt. Érthetetlennek tartja Bognár Szilvia leváltását. Szerinte az összefogást rombolja mindez. Szedjék össze magukat – mondta a koalíciós képviselőknek.

Kóbor József

Berényi Zoltán (ÖPE): Kunszt Mártát kéri, indokolja meg részletesen a DK a bizalomvesztést.

Barkóczi Csaba (Fidesz): A választóknak köze van hozzá, milyen volt a munkakapcsolata Bognár Szilviával. Péterffy ne bújjon Kunszt Márta szoknyája mögé, mondja el, miért nem akar együtt dolgozni Bognár Szilviával.

Péterffy Attila: nem válaszol Barkóczi kérdésére, mert nincs köze hozzá, mi történt a frakcióban.

Csizmadia Péter (Fidesz): a bizalomvesztés az új lemez. A képviselők kapják meg a szükséges információkat, mert az a demokratikus megoldás.

Csizmadia Péter

Barkóczi Csaba (Fidesz): Ne sértődjön meg a polgármester, hanem válaszoljon a kérdésre, mert az minden pécsire tartozik.

Sajgó György (Momentum): Mire alapozza a DK a visszaléptetést? Az a minimum koalíciós partnerként, hogy ezt megindokolják. Ő jelenleg nem lát indokot a leváltásra.

Kővári János (ÖPE): Nem egy párt belügye, hogy ki lesz az alpolgármester. A közgyűlés dönt erről, közvetve tehát a pécsiek. A saját választóiknak válaszoljanak. Aláírtak talán valami nyilatkozatot arról, hogy nem beszélhetnek?

Berényi Zoltán (ÖPE): Valaki válaszoljon arra a városvezető frakcióból, miért akarják leváltani az alpolgármestert. Tegye fel a kezét, aki ezt átlátható és demokratikus működésnek látja!

Pokorádi Gábor (Momentum): Bognár Szilvia alpolgármesterként kiváló munkát végzett. Emberi arcot adott a városvezetésnek. Nem támogatja a leváltását és őszintén sajnálja, ha ez megtörténik. Zagtól kérdezi: hogyan fogja párhuzamosan végezni az országgyűlési képviselő-jelöltséget és az alpolgármesteri tevékenységet?

Pokorádi Gábor

Topán László (Momentum): Bognár Szilvia azt az új politikai kultúrát képviseli, amit ők is képviselnek. Megköszöni az alpolgármester eddigi munkáját.

Kővári János (ÖPE): A 12 pontból idéz, mint mondja, azt aláírta Zag Gábor és Siposné Bikali Éva (akit Bikalinénak nevezett, ezért később elnézést kért, de hozzátette, ha a saját nevére emlékszik, akkor a 12 pontra is emlékeznie kell). Saját magukkal mennek szembe most – mondja.

Hári József (Fidesz): Lenne itt vélemény a másik oldalról. Megkérdezi Bognár Szilviát, mi a véleménye.

Bognár Szilvia: vannak olyan pillanatok az életben, hogy jobb, ha az ember a focira gondol, és jó, hogy ma lesz a magyar-portugál meccs. Köszönetet mond mindenkinek, akivel együtt dolgozhatott. Reméli, hogy lesz még alkalma tevékenykedni ezen a területen, ha úgy alakul, hogy nem, emelt fővel fogja viselni. A képviselői munkába fogja belevetni magát, a nőkkel kapcsolatos témákra koncentrálva.

Titkos szavazás következik Bognár Szilva leváltásáról. A szavazólapot borítékba teszik, urnába dobják, majd egy bizottság összesíti a voksokat.

A szavazás idejére szünetet rendel el a polgármester.

A szavazás eredménye: 26 főből 24-en jelentek meg. Igen szavazat 14, nem szavazat 10. Azaz a közgyűlés Bognár Szilvia alpolgármesteri megbízatását visszavonta.

Bognár Szilvia: ugyanazon elvek jegyében, amelyek eddig fontosak voltak számára, folytatja a munkát, bízik abban, hogy ezek az elvek előbb-utóbb teret nyernek a városban.

Bognár Szilvia lejött a városvezetői pulpitusról és helyet foglalt a Momentum-frakció mellett.

Péterffy Attila: javasolja, hogy a közgyűlés Zag Gábort és Nyőgéri Lajost főállású alpolgármesterré nevezze ki.

Az alpolgármesterek tiszteletdíja bruttó 897.500, költségtérítése 134.625 forint lesz.

Barkóczi Csaba (Fidesz): A 12 pontra utalva azt kérdezi Zagtól, hogy a 30 ezüstpénz felcserélhető-e az alpolgármesteri pozícióra. Azaz leárulózta Zag Gábort.

Kővári János (ÖPE): a momentumos képviselők kiosztottak a szünetben egy papírt, ami arról szól, hogy Nyőgérit korábban eltiltották a cégvezetéstől. Azt kérdezi, hogy jogi értelemben nem beszélhetünk-e méltatlanságról. Azt kérdezi a városvezető koalíciótól, mit gondolnak a jogi és morális összefüggéseiről ennek az ügynek.

Péterffy Attila: morális és jogi szempontból is alkalmasnak tartja Nyőgérit.

Berényi Zoltán (Fidesz): ha gazdasági bizottsági elnöknek nem volt alkalmas (akkoriban lemondott), akkor alpolgármesternek miért alkalmas? Ő is rákérdez arra, hogy Zag egyszerre lesz-e képviselőjelölt és alpolgármester.

Berényi Zoltán

Barkóczi Csaba (Fidesz): Még egyszer kérdezi Zagot, mi az oka a pálfordulásnak. Korábban kiállt Bognár Szilvia mellett, most meg a helyét is átveszi.

Kővári János (ÖPE): Nyőgéri Lajosnak: teljesítette-e azokat a kötelezettségeit, amelyeknek az elmulasztását a bíróság felrótta neki és ami miatt eltiltották a cégvezetéstől. Felveti, nem jöhet-e szóba ebben a helyzetben a méltatlanság. Azt firtatja, fennáll-e még Nyőgéri köztartozása.

Lovász István (jegyző): Meghaladja a munkakörét, hogy teljes választ adjon. Ennek a helyzetnek jogi értelemben most nincs aktualitása, 2019 őszén (amikor Nyőgéri képviselő lett), lehetett. Önmagában egyébként egy elmarasztaló bírósági döntés nem elegendő a méltatlanság megállapításához. Egy később létrehozandó bizottság akár dönthetne az összeférhetetlenségről.

Lovász István

Kővári János (ÖPE): teljesítette-e a kötelezettségét Nyőgéri, tájékoztatta-e a közgyűlést arról, fennáll-e a tartozás vagy sem.

Berényi Zoltán (ÖPE): Kezdeményezzen összeférhetetlenségi eljárást a polgármester Nyőgéri Lajos kapcsán.

Péterffy Attila: az ÖPE és a Fidesz képviselőnek: éljenek a jog adta lehetőséggel.

Kővári János (ÖPE): a napirend elnapolását kéri.

A közgyűlés az elnapolást nem támogatta.

Zag Gábor és Nyőgéri Lajos is kérdésre azt válaszolta, vállalják az alpolgármesteri megbízatást.

Az alpolgármesterek megbízása is titkos szavazással történik.

A szavazás eredménye: 24 főből 14-en igennel, 10-en nemmel szavaztak Nyőgéri Lajos alpolgármesteri kinevezésére; Zag Gábor alpolgármesteri kinevezésére 14-en szavaztak igennel, 7-en nemmel, 3-an pedig tartózkodtak.

Zag Gábor és Nyőgéri Lajos letették az alpolgármesteri esküt.

Nyőgéri Lajos, Zag Gábor és Péterffy Attila az eskütételkor

Ebédszünet

Hári József (Fidesz): Azt kérdezi a polgármestertől, tervezi-e az önkormányzat a Littke utcai kutyafuttató értékesítését. Kerüljön le az értékesítendő ingatlanokat feltüntető ingatlanlistáról.

Péterffy Attila: Nem tervezi értékesíteni a város a kutyafuttatót, leveszik a listáról.

Online közvetítésünk véget ért.

A közgyűlés ülését a Pécs TV-n követhetik.

Hirdetés