Már két hónap sincs a vakációig, ami persze a gyerekeknek öröm, a szülők azonban azt is számolgathatják, mennyi szabadságot kell kivenni a lurkók mellé, meg tudja-e oldani a „pesztrálást” a nagymama, vagy egy lelkes rokon – avagy milyen nyári táborokra van lehetőség. 

A vakáció közeledtével egyre több nyári tábort hirdetnek meg, nem véletlenül: nincs minden családban nagyszülő, aki vigyáz a gyerekekre, sok lurkót nem is lehet otthon hagyni, így gyakran az marad, hogy anya-apa megy szabadságra. Persze a szabadságot jó lenne a közös nyaralásra időzíteni, így sok szülő már most lelkesen vagy gondterhelten böngészi a nyári gyerektáborok kínálatát.

Ami jó hír, hogy a kormányzat idén is folytatja az Erzsébet-táborokat, az iskolák már jelentkezhettek is a klasszikus balatoni, zánkai és fonyódligeti élménytáborokba. Ezek díja a kormányzati támogatás miatt nagyon alacsony, de a gyerekek a tapasztalatok szerint kifejezetten szeretik a programokat, versenyeket, közös lubickolást a „magyar tengerben.” Az Erzsébet-programban ugyanakkor nem csak a klasszikus táboroztatás folyik, hanem például beteg vagy gyógyuló gyerekek nyári élményeit is biztosítják.

A nem állami szervezésű táborok közül a tapasztalatok szerint az informatikai, a nyelvi és a kalandos-játszós programok a legnépszerűbbek – bár előfordulhat, hogy például a nyári nyelvgyakorlást nem annyira a gyerek, inkább a szülő erőlteti.

Az informatikai táborok menők a lurkóknál is, a szakemberek azonban felhívják a figyelmet: lehetőleg olyan tábort válasszunk, ahol nem csak egész nap a gép előtt ülnek a gyerekek, hanem van lehetőség testmozgásra is.

Az árak között nagyok a különbségek, az ottalvós, egyhetes táborok átlagosan 45-50 ezer forintba kerülnek, ez azonban jóval drágább is lehet, ha valami különlegességet, extrát nyújt a szervező. A napközi jellegű, ebéddel, esetleg reggelivel kiegészített táborok 25-30 ezer forintba kerülnek hetente.

Ha tábort keresünk, érdemes szétnézni a neten, vannak olyan oldalak, amelyek össze is gyűjtik a lehetőségeket. Segítséget nyújt a táborkeresésben például a közkedvelt Pécsimami oldal vagy éppen a Táborfigyelő weblapja is.

hirdetés

Hirdetés