Repülőbaleset: nem volt műszaki hiba, a Magnus tovább fejleszt Pécsett

Elkészült az előzetes hatósági jelentés a májusi pogányi repülőgép-balesetről, ebből kiderül, nem volt műszaki hiba, a gép csak a becsapódás után gyulladt ki. A Magnus közölte, folytatja az eFusion gép fejlesztését, és természetesen a pécsi gyárépítés sem áll le.

Ahogy az ismert, május 31-én Pogány mellett lezuhant a Magnus kétszemélyes elektromos gépe, a repülőgépen utazók életüket vesztették. A hatósági vizsgálat természetesen azonnal elkezdődött, sőt ebbe a munkába a Magnus fejlesztőpartnere, a német Siemens is beszállt. 

A repülőtér közelében, a kukoricásba zuhant a kisgép

A Magnus Zrt. most arról tájékoztatta lapunkat, hogy elkészült a Közlekedésbiztonsági Szervezet előzetes hatósági jelentése a tragikus balesetről. Ebből kiderül: az előzetes jelentés kiadásáig elvégzett szakmai vizsgálat során nem merült fel arra vonatkozó bizonyíték, hogy a légijármű szerkezete vagy valamely rendszere az eset előtt meghibásodott volna, ezzel hozzájárulva az eset bekövetkezéséhez, vagy befolyásolva annak lefolyását. A hatósági szakvélemény leszögezi azt is: „a rendelkezésére álló adatok szerint nincs füstre vagy tűzre utaló jel a repülés közben, a tűz a becsapódást követően keletkezett. A motor sérülései egyértelműen a repülőgép becsapódásától, és az azt követően kialakuló külső tűztől keletkeztek. A becsapódás és a becsapódást követő külső hőterhelés okozta az inverter sérüléseit.” (A teljes jelentést is nyilvánosságra hozták, ITT olvasható el.)

A baleset kapcsán egyes pécsi blogok már azt is felvetették, kérdéses, hogy a Pécsre tervezett repülőgépgyárból lesz-e egyáltalán valami. A jelentés kapcsán a Magnus Zrt. viszont most azt közölte, az elhunyt pilóták emlékének a legnagyobb tisztelettel adózva, folytatják a megkezdett utat és az eFusion projektet.

Májusban tartották a gyár bokrétaünnepségét

Ahogy arról beszámoltunk, a Magnus Zrt. a pécs-pogányi repülőtér közvetlen közelében repülőgépgyárat épít, ahol alapvetően a már korábban kifejlesztett benzinmotoros kisgépek készülnek. Ugyanakkor a cég a teljes központját is Pécsre költözteti, itt folytatják az elektromos kisgépek fejlesztését is. A teljes beruházás több mint 5,1 milliárd forint, és több mint 100 új munkahelyet teremt.

hirdetés

Hirdetés