Robotizált okosvárost terveznek iskolás gyerekek az IT HUB Pécsben

Négyalkalmas foglalkozást tartanak 10-14 éves diákoknak az októberben nyílt IT HUB Pécs – elsősorban informatikai és innovációs területen működő cégeket tömörítő – közösségi térben. A szakkörön a város különböző iskoláiból vesznek részt gyerekek, izgalmas feladatuk pedig nem más, mint fantáziájukat szabadon engedve megtervezni egy képzeletbeli okosvárost. A koncepció kigondolása után pedig jöhet a robotprogramozás! Lapunk belesett az első workshopra, mutatjuk. 

hirdetés
Uránia Mozi

Mint megtudtuk, Schlepp Péter szakkörvezető cége az IT HUB Pécs egyik partnere, de a vállalkozó évek óta foglalkozik hobbiként robotprogramozással, sőt rendszeresen tart ilyen témájú workshopokat is. Az ő fejéből pattant ki az ötlet, hogy kihasználva az új iroda adta lehetőségeket, akár a legfiatalabb, természettudományos és műszaki projektek iránt érdeklődő pécsieknek is lehetne itt programot szervezni, ezzel is támogatva őket abban, hogy később ebben az irányban folyatassák tanulmányaikat.

– Természetesen a járványhelyzet megnehezítette a folyamatot, különböző engedélyeket kellett beszereznünk, gondosan megterveznünk az eseményeket és persze nagyon óvatosnak kell lennünk a koronavírus miatt. Kis csoportban vesznek részt a gyerekek, maximum 10 főt fogadunk. Megbeszéljük, hogy szerintük mi az okosváros, mitől lesz az, milyen sajátosságai vannak, fizikai modellt is felépítünk együtt, robotokat programozunk egy-egy feladat ellátására. Például ha okosközlekedésről beszélünk, akkor összerakunk egy helyszínt, majd robottal szimuláljuk, hogyan tudna elszállítani valamit egyik pontból a másikba. Fontos, hogy a gyerekek élményekkel gazdagodva szerezzenek új ismereteket – mondta el lapunknak Schlepp Péter.

A diákok maguk jelentkezhettek a foglalkozásra, melynek témáját egy előzetes kérdőívezés útján alakították ki számukra.

Schlepp Péter a résztvevő gyerekek ötleteit gyűjtötte össze először, aztán indulhatott a gyakorlati munka

Nemes Balázs, a pécsi önkormányzat innovációs biztosa lapunknak elmondta, a pandémia miatt jóval kevesebb esemény zajlik most az IT HUB Pécs irodában a tervezettnél, azonban ez az időszak jó alkalom arra, hogy összegyűjtsék különböző ötleteiket és tervezgessenek, elvégezzék a háttérmunkálatokat sok későbbi projekthez.

– A megnyitót októberben még meg tudtuk tartani, de napokkal később jött a második, koronavírus miatti lezárás. A helyiség arra lett kialakítva, hogy 15-20 ember folyamatosan itt zsizsegjen, ez most természetesen nem lehetséges. De azért néhányan rendszeresen bejárnak, illetve online eseményeket is szervezünk, amikhez az itt elérhető technológia nagy segítség. Attól függetlenül, hogy a járvány miatt alacsonyabb a kihasználtság, tudja teljesíteni a funkcióját az iroda, több projekt elindult már az itteni közösen eltöltött óráknak hála. Az én elképzeléseimet tehát teljesítette az IT HUB Pécs – fejtette ki az innovációs biztos.

Lapunknak elárulta, hogy úgy tűnik, például abban is tudják majd segíteni a helyi vállalkozásokat, hogy EU-s támogatást szereznek a számukra. De azt is megemlítette, hogy komoly újításokon dolgoznak a tv-torony világításával kapcsolatban.

Nemes Balázs az IT HUB Pécs irodában

Nemes Balázs hangsúlyozta, nagy örömére már nem kifejezetten informatikával foglalkozó cégek is csatlakoztak az IT HUB Pécs kezdeményezéshez. Elmondta azt is, nagyon fontos, hogy a közösséghez csatlakozó vállalkozások nem extra profitot remélnek ettől a kooperációtól, sokkal inkább közös munkát és jó ötleteket.

Kiemelte, arra számít, hogy ha vége a járvány miatti válsághelyzetnek, még több helyi cég csatlakozik majd a közösséghez.

– Az máris nagyon pozitív visszajelzés, hogy gyerekek a szombat délelőttjüket azzal töltik, hogy eljönnek ide egy workshopra. Nekem személy szerint nagy lökést adott, mikor 8-10 éves koromban csillagász szakkörre jártam, hatalmas közösségi élmény volt. És tegyük hozzá, akkor még közel sem tartott ott a technológia, mint most, holott nem vagyok még olyan idős – vélekedett.

Íme, itt van még néhány fotó az okosváros foglalkozásról: