Ruzsa Csaba: nem lesz buliközpont a Zsolnay-negyedből

Nem csak a limonádéért éri meg a séta

Pécs alpolgármestere szerint ez teljesen értelmetlen is lenne.

A helyi és országos fideszes sajtó egy részén az elmúlt napokban futott végig az az általuk hírként tálalt feltételezés, hogy a pécsi városvezetés bulinegyeddé alakítaná a kulturális és turisztikai központként működő Zsolnay-negyedet, MSZP-közeli embereknek értékesítve ott lévő ingatlanokat. A Népszava feldogozta a témát, Ruzsa Csabát, Pécs alpolgármesterét kérdezve arról, van-e igazság a kormánymédia cikkeiben.

Röviden: nincs.

Hosszabban: Ruzsa a lapnak elmondta, a városvezetés soha nem tárgyalt senkivel a negyed ingatlanjainak eladásáról. Értelmetlen is volna – mondta az alpolgármester, hiszen a beruházásra érkezett sokmilliárdos uniós támogatás feltétele az volt, hogy a negyed 2023-ig őrizze meg a funkcióit és ne váltson tulajdonost. Ha az önkormányzat e tekintetben szerződést sértene, akkor a támogatás egy részét vissza kellene fizetni. De azért sem lenne kifizetődő az ingatlaneladás, mert bukna az állammal 2015-ben megkötött szerződés, a kormány ugyanis akkor azt vállalta, hogy 2026-ig beszáll a Zsolnay finanszírozásába, ám ha a város közben eladná a negyed épületeit, akkor borulna az önkormányzat számára előnyös kontraktus – írja a lap.

Az alpolgármester azt is elárulta a lapnak, hogy a negyedet működtető önkormányzati cég, a Zsolnay Örökségkezelő (ZSÖK) ez évi támogatásáról ugyan még nem született megállapodás a kormánnyal, de közel a megegyezés. Viszont ha lesz is egyezség, az állam fokozatosan csökkenti a negyed támogatását, de nem Pécs ellenzékisége miatt, hanem mert ez áll a 2015-ös, a fideszes városvezetéssel kötött szerződésben.

Ruzsa Csaba beszélt a Népszavának a korábban Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő által lehetőségként bedobott tulajdonosváltásról is. Az alpolgármester szerint szóba se került a ZSÖK államnak való átadása, a város tárgyalni sem hajlandó erről.

Hirdetés