Sürgős segítség kell a pécsi nőnek!

Szendrei Mária beteggondozóként dolgozott, azonban tavaly augusztusban örökre megváltozott az élete. Pihenni jött haza Pécsre, de az utcán összeesett, és azóta is az életéért küzd. Mindkét veséje zsugorodásnak indult, csak a vesedonor segíthet rajta. 

Norvégiában idősek otthonában, Németországban beteggondozóként dolgozott Mária.

Máriát nagyon szerették norvég kollégái

– Tavaly nyáron a családomat jöttem meglátogatni, de végül a sürgősségin kötöttem ki. Azonnal vért kaptam és megkezdték a kezelésemet. Mindkét vesém feladta a szolgálatot, csak a dialízis segíthetett – mondta a 41 éves Mária.

Először fel sem fogta, mi történik vele. Kérte az orvosait, hagyják abba a kezelést, mert neki vissza kell mennie dolgozni. Ezt persze nem engedték, mivel a beteg nő nem élte volna túl.

Apjához fordult segítségért, de ő csak eladta volna a veséjét

Nem segített a családja a mosolygós lánynak

Mária először édesapjánál lakott, de mikor kiderült, hogy milyen beteg, az apa elküldte otthonról.

– Még az orvosaim is behívták magukhoz, hogy ő lenne a legjobb donor, de sajnos nem akart segíteni. Annyit mondott, hogy szívesen eladja a veséjét nekem, egymillió forintért – mesélte Mária, aki miután nem fizetett a szervért, az apja összepakolta dolgait és kitette a szűrét.

Uránvárosban bérel lakást

Mária azóta egy uránvárosi albérletben él, egyedül. Az a szerencséje, hogy viszonylag közel van a kórház. Oda ugyanis heti háromszor jár kezelésre, melynek hossza 4 óra 10 perc.

– Utána nagyon elfáradok. Még munkát sem tudok így vállalni, annyi időt és energiát vesz el a dialízis – mondja Mária.

Kolléganője elégelte meg az áldatlan állapotot

Mária egyik volt kolléganője döntött úgy, hogy segítséget kér a beteg nőnek a közösségi oldalon.

– Amikor felhívtam, hogy az állapotáról kérdezzem, nagyon maga alatt volt. Rögtön utaltam neki valamennyi pénzt, hogy legalább az albérletét fedezni tudja. Arra biztatok mást is, hogyha teheti, akkor segítsen neki! – mondta Dóczi Mária.

Mária orvosai szerint a kezelés nélkül két hónapot sem bírna ki a veséje. Most abban bíznak, hogy találnak neki donort. A nő vércsoportja 0RH pozitív.