Seiren-beruházás: itt az újabb nagy lépés a gyárépítés felé

A leendő pécsi üzem látványterve - Forrás: HIPA

Pénteken telekvásárlásról szóló előzetes megállapodást ír alá a pécsi önkormányzat és a japán Seiren vállalatcsoport vezetése, amennyiben előtte a közgyűlés ezt megszavazza.

Április közepén jelentették be, hogy a japán Seiren Pécsett egy 23 hektáros területen létesít textilipari üzemet, ami a 2022-ben záruló első beruházási ütem után közel 200 embernek ad majd munkát, de már tervben van a gyár bővítése is.

A japán SEIREN épít gyárat Pécsett, az első ütemben 200 új munkahely létesül

Pénteken ülésezik a pécsi közgyűlés online konzultáció keretében. A képviselők több, a Seiren vállalatcsoport Pécsre települését elősegítő döntést is hozhatnak. 

Amint azt Ruzsa Csaba alpolgármester a PécsMa.hu-nak elmondta, hetek óta folyik az egyeztetés a japán céggel. Első körben a beruházás megvalósításának szándékát rögzítő nyilatkozat aláírására került sor április végén. Ez  alapfeltétele volt a nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségű beruházás státusz elnyerésének, ami számos előnnyel jár.

Toru Takegawa, a Seiren képviselője és Ruzsa Csaba alpolgármester az április 28-ai aláírás alkalmával a pécsi városházán

Mivel a cégnek 23 hektárnyi területre van szüksége a Déli Ipari Parkban, a városnak viszont ott csak 8,5 hektár ingatlana van, mielőtt a Seiren megvásárolja a területet, telekegyesítést kell végrehajtani. Ennek érdekében az önkormányzat a park osztrák tulajdonosától megveszi a szükséges 14,5 hektárt.

A pénteki online konzultáción a közgyűlés várhatóan a következőkről dönthet:

  • A japánokkal kötendő előzetes megállapodásról, ami a telekvásárlási szándékot rögzíti.
  • A gyár leendő területén elvégzendő földmunkák és közműmunkálatok elvégzéséről.
  • A szükséges méretű ingatlan a Déli Ipari Park tulajdonosától történő megvásárlásáról.

Ruzsa Csaba elmondta, a 23-ból első körben 13 hektárnyi területen kell elvégezni a földmunkát és a közműmunkálatokat, hogy az első ütemben tervezett gyár megépülhessen. Ez körülbelül 1,5-2 hónapig tart majd, ezt követően kerül az ingatlan a japán cég tulajdonába. Az alpolgármester reményei szerint szeptemberben vagy októberben kerülhet sor az alapkőletételre.

A telekvásárlásról szóló előzetes megállapodást – amennyiben arra a közgyűlés rábólint – pénteken kora délután írják majd alá a városházán a Seiren és az önkormányzat vezetői.

A Seiren érkezésének lehetséges hatásairól ezekben a cikkekben írtunk részletesen:

A SEIREN-beruházás évtizedekre meghatározhatja a város és a régió fejlődését

Új perspektívát adhat Pécsnek a SEIREN érkezése

 

hirdetés
Uránia Mozi