„Slow” élménypiac és festőműhely is indul Baranyában!

Rohanás, globalizáció, fogyasztói társadalom, környezetszennyezés: ezek ellen veszi fel a harcot a hazánkban is egyre ismertebb slow living mozgalom. Célja a kulturális értékek terjesztése, az egészséges és tiszta élelmiszer védelme és népszerűsítése. Szeptember elején régiónkban is megalakult egy társaság, akik teljes vállszélességgel ezek az értékek mellett állnak ki. Ők a Slow Living Hungary baranyai közössége.

A nemzetközi slow mozgalom több mint harminc éve működik, a világ mintegy 140 országában. A mára több millió követőjű törekvés egy olasz úriember nevéhez fűződik. Carlo Petrininek nem tetszett, hogy Róma egyik legelegánsabb közterén, a Spanyol-lépcsőnél nyitott volna éttermet a világ egyik legnagyobb gyorséttermi üzlethálózata. Petrini tüntetést szervezett, melyből megszületett a máig töretlen népszerűségnek örvendő mozgalom. A filozófia lényege a biológiai sokszínűség, a fenntartható fejlődés, a természetközeli termelés.

A slow living három alappillére a slow food, vagyis a gasztronómia, a slow travel azaz az utazás, illetve a slow culture, ami a modern hagyományőrzést takarja.

Ami a gasztronómiát illeti, a mozgalom összekapcsolja a gasztro-élvezetet a felelősséggel, fenntarthatósággal és a természet harmóniájával. Előnyben részesítik a GMO-mentes helyi alapanyagokat, tradicionális termelési kultúrát, és modern gasztro-élményeket.

A slow travel keretében elzarándokolhatunk azokra a helyekre, ahol az élet egy kicsit lassabb, ízesebb és természetközeli. Inspiráló helyszíneket látogathatunk meg, ahol energiát nyerhetünk, hogy könnyebben birkózzunk meg a hétköznapokkal. Igazi mesteremberekkel, művészeti alkotásokkal találkozhatunk és a különleges slow szállásokon igazi otthonra lelhetünk.

A slow culture pedig azt próbálja hangsúlyozni, hogy mindenki megtalálhassa a hozzá közel álló értékes kulturális kincseket a rohanó mindennapok közepette.

Szekeres Diána, a Slow Living Hungary egyik alapítója elmondja, hogy a hazai szervezet fő célja, hogy a kivételes értékeken alapuló magyar gasztrokulturális, művészeti és turisztikai termékeket megismertessék a szélesebb közönséggel itthon és külföldön egyaránt.

– Két éve kezdtük el csinálni a Slow Living Hungaryt, szeptemberben pedig megérett arra a mozgalom, hogy a déli régióban is létrejöjjön egy közösség. Ők a Szekszárd, Villány, és Tolna megye egy részének turizmusát, gasztronómiáját, és kultúráját erősítik, népszerűsítik színes és változatos programok keretében. Küldetésünk, hogy megőrizzük a hagyományokat, de legyünk nyitottak a modernitásra is – avat be Szekeres Diána.

Mint mondja, a szeptember első napjaiban megalakult közösség tevékenységét idősebb Heimann Zoltán borász fogja koordinálni.

– Célunk, hogy eldöntsük, milyen terményeket kell nemzetközi eredetvédelem alá helyezni, milyen recepteket kell megőrizni, és milyen fenntartható vendéglátóhelyeket kell megmutatni a nemzetközi közönségnek, és a már tudatosan gondolkozó slow turistáknak – fogalmaz a szervezet egyik alapítója.

Diána elárulja, hogy a szeptemberi megalakulás után egyre több rendezvényre lehet számítani, lesz nagynyárádi kékfestő műhely, de életre hívnak egy úgynevezett slow marketet is, mely élménypiacként fog funkcionálni.

– A slow living valamennyi ágát érintő élménypiaccal is találkozhatnak az itt élők. Ez azt jelenti, hogy lesznek helyi termékek, borok, zene és művészet is, mindez pedig a lassítás jegyében. Azt egyelőre nem árulhatom el, hogy hol és mikor szervezzük meg a slow marketet, de hamarosan mindenről beszámol a regionális közösség – tette hozzá Szekeres Diána.

Forrás: slowliving.hu

Magyar siker, a mi sikerünk!

A slow turizmus egyre jobban terjed a világon, aminek egyik legismertebb nemzetközi kiadványa a Slow Food Weekend Guide útikalauz. Az évente megjelenő könyvecskébe idén először Magyarország is bekerült. A slow turisták „bibliájába” bekerülni nem csak azért jó, mert hatalmas elismerés, hanem mert 75 országban megjelenik, és több millió olvasója van. Ahogy Szekeres Diánától megtudtuk, jövőre már a pannon régió helyszínei, termékei, kulturális értékei is bekerülnek a kiadványba, így az útikalauznak biztosan része lesz az Almalomb kulináris kitérő, találkozóhely, Rácz Lilla pezsgőkészítő, a Kapucinus Sörfőzde és a Fekedi Stifolder is.

hirdetés

Hirdetés