Sokféle támogatás: így segítik az iskolakezdést

Gyermekenként átlagosan legalább 20 ezer forintot költenek a pécsi családok a tanévkezdésre, de szerencsére a terhek jó részét idén is sokan igyekeznek levenni a vállukról. Számos extra támogatás, juttatás illeti meg az iskolásokat, különösen a hátrányos helyzetű gyerekeket. Összegyűjtöttük, mik ezek!

Az iskolatáska és a tanszerek természetesen nincsenek ingyen, és ha az olcsóbbakat választják is a szülők, sokaknak komoly anyagi megterhelést jelenthet az iskolakezdés. A Vatera MTI-hez eljuttatott felmérése szerint a családok 33 százaléka 15-25 ezer forint közötti összeget költ az iskolakezdésre gyermekenként, 27 százalék 10-15 ezer forintot, míg 21 százalék akár 25-40 ezer forintot is hajlandó erre a célra fordítani.

hirdetés

Az állam és a jótékony szervezetek is segítik idén tanszerekkel a családokat

Az állami Klebelsberg Központ jóvoltából augusztus végén több mint 30 ezer ingyenes tanszercsomagot kaphattak a halmozottan hátrányos helyzetű családokban élő gyerekek. A felső tagozatosok egyencsomagot kaptak, a kisebbeknek pedig korosztály szerint állították össze a csomagokat. De nem csak a kormány segít a rászorulóknak. Az Ökumenikus Segélyszervezet Iskolakezdés együtt! elnevezésű segélyakciójának keretében szállított tíz-tízezer forint értékű, minőségi tanszercsomagokat a rászorulóknak. A Katolikus Karitász is indított országos segélyakciót hasonló céllal, őket egészen szeptember 15-ig lehet hívni az 1356-os adományvonalon. A hívás ára ötszáz forint támogatást jelent. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Pécsett pedig különleges akciót hirdetett: a tanévnyitóra gyűjtöttek sötét fiúnadrágot, lányoknak szoknyát, illetve fehér inget és blúzt.

645 milliárddal bővülnek az oktatásra fordított források.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint 2020-ban 645 milliárddal bővülnek az oktatásra fordított források. A legnagyobb mértékben a pedagógusbérekre fordítható keret nőtt, a jövő évben 355 milliárd forinttal többet fordítanak e célra, mint amennyit az állam, az önkormányzatok fordítottak 2010-ben. Felidézte, hogy megvalósult egy átlagosan 50 százalékos béremelés, és a különböző minősítési eljárások során a pedagógusok akár 70 ezer forintos plusszal számolhatnak.

Emellett bővültek a szociális gyermekétkeztetés forrásai, pontosabban 2,5-szeresére emelkedett az a forrás, amelyből a gyermekek számára ingyenes étkezést tudnak biztosítani. Ez a növelt összeg azt jelenti, hogy bölcsődében, óvodában minden 10 gyermek közül 8-9 ingyenesen kapja az étkezéseket. Az iskolások körében is jóval többen jogosultak a térítésmentes étkezésre, amely egyre inkább családtámogatássá válik a korábbi szociális juttatásból. Az egynapi költségkeret is nőtt, amiből egészségesebb ételeket tudnak a gyermekeknek biztosítani.

Ingyenes tankönyvek 9 évfolyamon

Mostanra már valamennyi intézménybe megérkeztek a tankönyvek, ez nem kevesebb mint 13 millió kötetet jelent a magyar iskolákban. Mint ismert, ingyenes tankönyvet Magyarországon először a 2013/2014-es tanév során lehetett igényelni. Az évek folyamán a jogosultak köre folyamatosan bővült, idén pedig az 1–9. évfolyam valamennyi tanulója térítésmentesen juthat a tankönyvekhez.

A nyelvvizsgát és a KRESZ-vizsga díját is fizetik

Jó hír, hogy az első sikeres nyelvvizsgát is finanszírozza az állam, illetve kifizetik a KRESZ-vizsga díját is a fiataloknak. A következő tanévben indul el a 9. és 10. évfolyamon az a lehetőség, hogy a diákok kétszer két hétig idegen nyelvi környezetben nyelvi kurzuson vehetnek részt.

Az iskolakezdés segítésére végül, de nem utolsósorban már korábban, a tanévkezdést megelőző két hétben megérkeztek a szeptemberi családtámogatások. Az intézkedésnek köszönhetően mintegy 1,2 millió gyermekes családhoz érkezett meg a családi pótlék, a gyermekgondozást segítő ellátás és a gyermeknevelési támogatás.

Hirdetés