Évtizedek óta folyamatosan csökken a Magyarországon, egyben a Baranyában született babák száma. A Központi Statisztikai Hivatal adatai rendkívül sokkolóak: Magyarországon, a huszonkét évvel ezelőtti adatokhoz képest több mint húszezer gyerekkel kevesebb született 2017-ben. A Családok Éve kampány ezen hivatott változtatni.

Míg 1995-ben 112 054 gyermek született Magyarországon, a legfrissebb, 2017-es adatok szerint ez a szám 91 577 volt, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal lapunknak elküldött jelentésében. A mélypont 2011-ben volt, akkor 88 049 baba született, de így is alig két évtized alatt 20 ezerrel kevesebb újszülött látta meg a napvilágot. Különösen dermesztőek a számok, hogyha azt nézzük 1977-ben még 177 ezer babának adtak életet hazánkban.

A baranyai számok sem jobbak: egyharmaddal kevesebb gyermek született tavaly, mint húsz éve: 1995-ben 4418, 2017-ben 3082 baba jött világra.

Márpedig a bérek nőttek, nem is kicsivel

Családalapítás vagy több gyermek vállalása esetén az sem mindegy, hogy mennyi pénzt viszünk haza havonta. A KSH adatai szerint a teljes munkaidőben dolgozók havonta átlagban bruttó 264 ezret vihetnek haza, – a családi kedvezmény nélkül – a nettó átlagkereset 176 ezer forint. Az átlagkereset 14,2 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit, a növekedés üteme pedig meghaladta az országos átlagot, hiszen országosan  12,4 százalékkal emelkedtek a bérek.

Családbarát intézkedésből is egyre több

A kormány éppen az elszomorító demográfiai adatok miatt is döntött úgy, hogy 2018-at a családok évének nevezi, és számos intézkedést vezettek be a gyermekvállalás ösztönzésére. Persze változás nem lesz egy csapásra, de a szemléletformálás elkezdődött.

Valószínűleg még soha nem volt ekkora mértékű családbarát kampány, amely tizenöt nagyszabású programot tartalmaz a csoktól a családi adókedvezményen át az étkezési térítési díjkedvezményig.

Az év elején hatályba lépett lombikbébi-kezelések kiterjesztéséről szóló szabály értelmében 70 helyett 90 százalékos támogatás jár a lombikprogram gyógyszereire, a Köldökzsinór programnak köszönhetően a külföldi magyar családok is jogosultakká válnak az egyszeri
64 125 forintos anyasági támogatásra és a Babakötvényre is, de a csecsemőgondozási díjra jogosultak köre is bővült. Ez utóbbi keretében a díjra jogosult lehet a csecsemőt gondozó vér szerinti apa is.

Kiterjesztették az úgynevezett diplomás gyermekgondozási díjat, mely 2018-tól a gyermek 2 éves koráig jár. A gyed maximális összege 2018-ban eléri a bruttó 193 200 forintot, míg a diplomás gyed az alapképzésben részt vevő hallgatóknál 96 600 forintra, a mesterképzésben részt vevők esetében 126 350 forintra emelkedett, de több pénzt kapnak az idei évtől azok is, akik állandó és tartós gondozásra szoruló súlyosan fogyatékos, vagy tartósan beteg gyermeket nevelnek.