Megrázó tragédia Lengyelországban: pénteken öt kiskorú lány veszett oda egy tűzben, ami egy szabadulószobában ütött ki. A pécsi létesítmények üzemeltetői értetlenül állnak az eset előtt, szerintük szinte elképzelhetetlen, hogy egy átlagos szabadulószobában ilyen tragédia előforduljon.

hirdetés

A tragédiát a helyiségben lángra kapott, fűtést biztosító gázpalack okozhatta az első vizsgálatok szerint, de nem a tűz áldozataivá váltak: a belélegzett füst okozta mérgezés végzett velük, még a hatóságok érkezése előtt. Ezután széles körű ellenőrzések indultak szerte Lengyelországban, tucatnyi szabadulószobát be is zártak.

– Elképzelni sem tudom, hogyan fordulhatott elő egy ilyen tragédia – mondta lapunknak Markal Roland, a pécsi ParaPark létrehozója és üzemeltetője. – Nálunk minden helyiség fel van szerelve kamerával, mindenhol vannak pánikgombok, kell, hogy legyen poroltó. A játékosok be vannak zárva ugyan, de ez csak annyit jelent, hogy egy ajtót rájuk csuknak, egyébként minden más tekintetben figyelnek rájuk.

Egyre népszerűbbek a rejtvényekkel, logikai játékokkal teli szobák

Markal elmondta, mikor 2013-ban létrehozták a ParaParkot, még nem kellett konkrét szabályozásnak, előírásnak megfelelniük, ellenőrzések sem voltak még. Szerencsére, okleveles tervező lévén, teljesen tudatosan hozta létre a szabadulószobákat, kapóra jön a felette elhelyezkedő Csinos Presszó. Hiszen a pince fűtését a vendéglátóhely biztosítja, ez biztosan nem okozhat itt tüzet. Elektromos zárlat sem keletkezhet, mert automatikusan bontja a kapcsolatot, leoltja a biztosítékot. Legfeljebb a játékosoknál lehet tűzkeltő eszköz, de ennek – a gyújtogatásnak – a valószínűsége elhanyagolható.

A pécsi IQ Bázis szabadulószoba üzemeltetője, Véh Balázs úgy nyilatkozott, speciális szakhatósági előírásai nincsenek egy ilyen létesítménynek, csupán az építésügyi hatóságok elvárásainak kell megfelelni.

– Magyarországon becsléseim szerint közel ezer ilyen típusú szoba működhet, ezek a legkülönfélébb helyeken lehetnek: pincékben, irodaházakban, lakásokban, szórakozóhelyeken, ezért aztán az ellenőrzésük is olyan, mint más vállalkozásoknál – mondta.

Kamerán keresztül figyelik az eseményeket, nehéz elképzelni, hogy történhetett a tragédia

– A mi szabadulószobáinkat rendszeresen látogatják a hatóságok, mindeddig semmi problémát nem tapasztaltak. A magunk részéről a játékok kialakítása során arra törekszünk, hogy a balesetveszély lehetőségét a legkisebbre csökkentsük. Például aljzatokat nem hagyunk szabadon, feliratozzuk, jelezzük, melyik villamossági elem nem a játék része, tartalékkulcsot helyezünk el az ajtó mellé.

Véh Balázs szerint a tűzeset nem egy szabadulószoba-specifikus jelenség, bárhol előfordulhat, de hazánkban a játékok többsége emberi irányítással zajlik, ami azt jelenti, hogy annak folyamán egy belsős folyamatosan figyeli a játékosokat, azonnal be tud avatkozni, ha bármi gond adódna.

Itthon is történt már tragédia
A gondatlan, biztonsági előírásokat figyelmen kívül hagyó, tragédiába torkolló szórakozóhelyek magyar példája a 2011-es, fővárosi West-Balkán diszkó esete, ahol három fiatal lány vesztette életét és tizennégyen sérültek meg, mikor a rendkívül nagy, háromezer fős tömeg összetorlódott. Haláluk oka a hivatalos iratok szerint fulladás volt. A tragikus rendezvény szervezői körül is szövevényes, jogszabályok áthágásában gazdag büntetőügy rajzolódott ki, végül négyen kaptak felfüggesztett börtönbüntetést 2013-ban.

Gyertyagyújtás a West-Balkán tragédia áldozatainak emlékére

Hirdetés