Szabó Szilárd a PVH-kedvezményekről: havi 90 millió marad a bérlőinknél

Szabó Szilárd, a PVH Zrt. vezérigazgatója

Jó visszajelzéseket kapott bérlőitől eddig az önkormányzat cége, a Pécsi Vagyonhasznosító a koronavírus-helyzet miatt kidolgozott kedvezményrendszerről. Havi kilencven millió forintot hagynak a bérlőknél. A kiadásokat is ehhez igazítják, csak a legszükségesebbekre költenek. Rövid interjú a vezérigazgatóval, Szabó Szilárddal.

hirdetés

– Kedden kerültek nyilvánosságra az új pécsi kedvezményrendszer részletei. Hogyan reagáltak a bérlők? Milyen visszajelzések érkeztek eddig?

– A veszélyhelyzet kihirdetése után nem sokkal már kihirdettük, hogy nem fogjuk kiszámlázni az áprilisi bérleti díjakat a bérlőknek, de a bérlői állomány sokszínűsége miatt időre volt szükségünk egy összetett, számos szempontot figyelembe vevő kedvezményrendszer kidolgozásához. Sok bérlőnk jelezte szinte azonnal, hogy ez egy tényleges, kézzelfogható, érezhető segítség. A velünk bérleti jogviszonyban álló partnereink majdnem felének nem kell bérleti díjat fizetnie április és május hónapokra, illetve addig, amíg a kormányzati korlátozó intézkedések jelenlegi formájukban érvényben vannak.
A többieknek is 90 napos fizetési határidőt adunk, ezzel segítjük a likviditásukat. Azaz a 100 százaléknál kevesebb kedvezményt kapó bérlőinknek is csak hónapokkal később kell majd az erre a két hónapra vonatkozó díjat megfizetniük, akkor, amikor már remélhetőleg a mostanihoz képest növekednek a bevételeik.

– Milyen szempontokat vettek figyelembe a sávos kedvezményrendszer kialakításakor?

– Figyelembe vettük, hogy az adott vállalkozást mérete és tevékenysége mennyire teszi sérülékennyé a mostani időszakban. Külön figyelmet fordítottunk a legfeljebb 10 főt foglalkoztató kis pécsi cégekre, amelyek különösen nehéz szituációban vannak. A jelenlegi helyzetben 100 százalékban elengedtük a bérleti díjat a bezárt vásárcsarnok és vásártér bérlőinek, és a zárva lévő vendéglátóhelyek üzemeltetőinek. Azaz az összes bérlőnk majdnem felének. Bérlőink további majdnem 20 százaléka kap 10 és 60 százalék közti kedvezményt, de a tízszázalékos kategóriában csak néhány partnerünk van, szóval a döntő többség jelentős kedvezményt kap. Persze olyan bérlők is vannak, akik nem kapnak kedvezményt, ilyenek például a gyógyszertárak, drogériák, közüzemek, állami és egyházi szervezetek.

– Mekkora bevételkiesést okoz ez a PVH-nak? Át kellett-e tervezni a cég gazdálkodását emiatt?

– Havonta 90 millió forint nem folyik be a cég kasszájába a kedvezmények miatt, azaz ennyi pénz marad egy hónapban szerződéses partnereink, bérlőink zsebében. Átállítottuk a céget minimál üzemmódba pár nap alatt, csak a legszükségesebb karbantartásokat végezzük el, a havaria jellegű hibákat javítjuk ki, az új helyzet miatt fejlesztésben sajnos nem tudunk gondolkodni egy ideig. Minimalizáltuk a költségeinket, a bevételeket-kiadásokat összhangba hoztuk. Az is fontos szempont volt, hogy a 70 alkalmazottunkat meg tudjuk tartani.

– Erre az évre nyilvánvalóan rá fogja nyomni a bélyegét a járványhelyzet. De mi lesz később? Mennyire lát előre?

– Senki nem tudja, meddig tart a mostani állapot. Személy szerint bizakodó vagyok. Hasonlóan gondolkodom a cég jövőjéről, mint ahogy a németek mondjuk az Oktoberfesttel kapcsolatban, ami most ősszel ugyan elmarad, de jövőre minden eddiginél nagyobbat akarnak rendezni.

A kedvezményekről  ITT írtunk korábban.

A kezdvezményrendszert bemutató táblázatot INNEN lehet letölteni.