Hétfőn elindult a szavazás a 2018-as Év Fájára, ebben az évben pedig egy pécsi fa is versenyben van, amelyre október 8-ig voksolhatunk.

Az idei versenyre 35 jelölés érkezett, közülük tizenkét fa jutott a döntőbe. A közönség ezek közül választhatja ki 2018 Év Fáját online szavazással ezen az oldalon október 8-ig.

A versenyzők között egy pécsi fa is szerepel, a havihegyi mandulafa.

A Havihegy mandulafáit közel 100 éve, 1916-ban említik először a napilapok, azt írták, „a mandulafa-sorban kezdődik az élet…” Később, 1926-ban is megerősítik, hogy a hegyre mandulafák alatt vezet az út: „A Havihegyre vezető utat valamikor szép mandulafák árnyékolták, dacoltak az északi széllel, valahogyan olyan meleggé, olyan kedvessé tették a templom megközelítését. Tavasszal virágban pompázott az oldal, nyáron enyhe árnyékot nyújtottak az arra járóknak, ősszel meghozták a rájuk szánt fáradozás gyümölcsét.” 1990-ben, elismerően írnak a fákról: „(…) néhány példány több száz éves és megélte a török időt.”

A csavarodott törzsű fát a Janus Pannoniusról elnevezett pécsi Múzeum Természettudományi Osztályának Jurassic családi túraklubja fogadta örökbe, és a pécsiek nevében szeretné az Év Fájává avatni.

A klubtagok a túrák és nyári táborok során sokat járnak fel a Tettyére és a Havihegyre, ez az egyik kedvenc helyszínük Pécs körül. A csodálatos panoráma és a különleges atmoszféra, melyet a táj varázsának és a történelmi korok lenyomatának itt különösen szembetűnő összefonódása teremt meg, a gyerekeket is rabul ejti.

A kápolna előtti fa 135 éves, hat méter magas, és már annyian szavaztak rá, hogy a második helyen áll. A voksolás viszont még sokáig fog tartani, egészen pontosan október 8-ig, vagyis bármikor változhat az eredmény, így az a biztos, ha minél többen szavazunk Pécs fájára.

(A fotókat készítették: Mánfai György, Máthé Tamás, Sasvári János és Svastits Krisztián – evfaja.okotars.hu)

FOGJUNK ÖSSZE, HOGY PÉCSI FA LEGYEN AZ ÉV FÁJA!

SZAVAZNI EZEN AZ OLDALON LEHET.

hirdetés