A székelyek nem kérnek a pécsi Tóth Bertalanból

A polgárportal.hu-n megjelent a pécsi Tóth Bertalannak szóló publicisztika szerint „az újraszerveződő baloldal nem adja fel. Láss csodát magyar, az MSZP századjára is kezet nyújt a köztévés transzban rekedt vidéki parasztoknak. Ez aztán a nagyvonalú ajánlat. Sőt, amellett, hogy a szocialisták készek elnézni a végvárak és a külső körzetek népének eddigi gyarló magatartását – frissen beiktatott vezérük révén –, még a határon túl élő fideszes szajháknak is hajlandóak megbocsátani”.

hirdetés

Ambrus Zoltán írása szerint „annak ellenére, hogy bizonyára akadna fontosabb dolga is a jogállamilag szétzilált anyaországban, az MSZP elnöke, Tóth Bertalan most újabb esélyben részesít bennünket, legalábbis erre enged következtetni az ATV-ben nemrég tett bejelentése. Képzeljék hölgyeim és uraim (meg egyebek) – nem csalás, nem ámítás – az ELNÖK személyes jelenlétével fogja felszentelni az erdélyi szabadegyetem helyszínét.

Persze közös testben élve saját jellemével, képtelen volt mindennemű gyalázkodás nélkül felénk fordítani bájos orcácskáját, ugyanis előre kijelentette, hogy szerinte a tusnádfürdői esemény tipikus »fideszes szabadegyetemnek« ígérkezik. Vagyis a vidéki magyarokhoz hasonlóan, mi itt Erdélyben, ész és gondolat nélküli prostituáltak vagyunk (…)”.

Mint írja, „a magyar kormány által felújított iskolákra, óvodákra azért nehezteltek, mert Kovács László arra tanított benneteket, hogy ezek román óvodák. (…) Ez nagyjából olyan nyolcvan százalékban fedi le a román sovinizmus nagyágyúinak hozzáállását, akik közel húsz éve próbálják nálunk lakat alá gyűrni a magyar nyelvű oktatást. Más kérdés, hogy ők legalább elismerik, hogy ezekben az intézményekben magyar fiatalok tanulnak”.

Majd megkérdezte: „Miről akarnál Te egy »fideszes szabadegyetemen« »románokkal« csevegni? Az időjárásról? A globális felmelegedésről? Mert más közös témát aligha találunk, az biztos. Ja, hogy most már magyarok vagyunk! Értem. És nektek ebben mi az érdemetek? Mit köszönjünk meg nektek, Berci? Talán legyünk hálásak, amiért mostanában már nem rúgtok belénk? Netán tapsoljuk meg az akkori bátor hallgatásotokat, amikor egy egész ország felháborodott az érdekünkben? Ennyi? Egy rohadt okot mondjál, amiért megérdemled a bizalmunkat, aztán négy év múlva a szavazatunkat. Egyet!”

Hozzáteszi azt is, hogy „nekem úgy dereng, hogy éppen egy MSZP nevű párt bitorolta a kormányrudat, amikor a Fidesz feszegetni kezdte a határon túli magyarok állampolgárságának lehetőségét, amire aztán Ti válaszul – semmibe véve évtizedes harcainkat az anyanyelvünkért és a kultúránkért – simán beleszámoltátok a székelyeket a huszonhárommillió románba. Gyakorlatilag folytattátok Ceausescu utolsónak bizonyuló ötéves tervét”.

Kijelenti azt is, hogy „nincs helyed köztünk! Jelenléted azt sugallja, hogy nagyapáink hiába éltek, hiába tűrtek, Isten elhagyott minket, kis közösségünk pedig újra veszélyben van”.

A teljes írás a polgárportál.hu-n ITT OLVASHATÓ EL!

Kiemelt képünkön Tóth Bertalan az MSZP-Párbeszéd miniszterelnökjelöltjével, Karácsony Gergellyel és az MSZP-Párbeszéd-frakciószövetség tagjával, Mellár Tamással.

Hirdetés