Szenzáció: római kori egyedi bronz edénykészletre bukkantak a régészek Pécs mellett

Igazi ókori különlegesség került elő a föld alól a közelmúltban egy feltárás során. Egy egyedi szűrőkészletet találtak a kutatók: egy nyeles edényt, és egy beleillő, szintén nyeles, bronzból készült szűrőt. Ehhez hasonló római kori leletegyüttest még sosem találtak Baranyában – tájékoztatta lapunkat a pécsi Janus Pannonius Múzeum.

Mint írják, 2020 tavaszán a Janus Pannonius Múzeum munkatársa, Hegedüs Gábor Pécs környékén fontos régészeti lelőhelyre bukkant: az eddig ismeretlen területet az őskortól a középkorig terjedő időszakban lakták, a római korban temetőnek is használták.

A műszeres felderítés során előkerült egy igen értékes, római kori bronz fémlelet:

a szűrőkészlet két nyeles edényből, és a beleillő, szintén nyeles szűrőből állt.

Baranyából eddig nem került elő teljes szűrőkészlet, mely a borfogyasztás fontos kelléke volt: a fűszerekkel, mézzel, egyéb anyagokkal (só, gyanta, mészpor) kezelt bort a vegyítőből a nyeles edénnyel a szűrőn keresztül merték át, hogy az ital fogyasztását ne akadályozzák a benne úszkáló fűszerek, üledékek – derül ki a közleményből.

Íme a különleges, egyedi szűrőkészlet:

A Janus Pannonius Múzeum a jövőben további kutatásokat tervez a területen.

Korábbi cikkünk itt olvasható arról, hogy nemrég egy római kori összecsukható vasszék után egy második századi hamvasztásos sírt is feltártak a szakemberek egy Bóly környéki ásatáson – ezek ugyancsak ritka, római kori leletek.

Hirdetés