Szép volt pécsi fiúk! Ezrek várták az olimpikonokat!

Hatalmas ováció fogadta a pécsi olimpikonokat a Lauber Dezső Sportcsarnokban. Több mint kétezren ünnepelték a történelmi sikert elért Knoch Viktort és Burján Csabát. A gyorskorcsolyázók a sok meglepetés mellett átvehették a város polgármesterétől, Páva Zsolttól a „Pro Civitate” díjat is. 

hirdetés
Uránia Mozi

A lelátó mellett a küzdőtér is megtelt a pécsi Lauber Dezső Sportcsarnokban. Az est házigazdája Hajdú B. István pedig meghozta a hangulatot az ünnepléshez.

A PSN Zrt. sportolói, szülők és ismerősök, valamint pécsiek gyűltek össze, hogy együtt ünnepeljenek a két pécsi olimpikonnal.

– A PSN Zrt. egyedülálló a magyar sporttörténelemben, mert van paralimpiai érme, van nyári olimpiai érme és téli olimpiai érme – mondta Vári Attila, kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó, a PSN Zrt. vezérigazgatója.

– Minden fejlesztést az adott igényeknek megfelelően határozunk meg, és nem vagyok benne biztos, hogy egészen mostanáig ott volt a listán a jeges sportok fejlesztése. De szerintem a jövőben annyian próbálják majd ki ezt a sportágat, hogy hamarosan el kell kezdenünk a tárgyalásokat ezen a téren is – mondta Csizi Péter, aki szintén részt vett az ünnepségen.

A köszöntők után Knoch Viktor és Burján Csaba átvehette a Pro Civitate díjat Pécs polgármesterétől, Páva Zsolttól.

Burján Csaba 9 évesen egy tanfolyamon ismerkedett meg a korcsolyázással és bár először a hokival kezdte, elcsábították gyorskorizni. 16 évesen költözött Budapestre, ahol azért küzdött minden nap, hogy kijusson az olimpiára. Közben egy bokaműtétje is volt, emiatt 3 évig csavar volt a lábában, de óriási akaraterejének köszönhetően újra jégre állt edzeni.
Viktor testvére miatt kezdett korizni, de már 4 évesen is azt hajtogatta, hogy ha felnő, korcsolyabajnok szeretne lenni. Szülei sokáig óvták a jégtől, nem akarták, hogy idő előtt ráunjon a sportágra. De kiugró tehetsége hamar megmutatkozott. Egész életében tudatosan készült sportolói karrierjére. Ez volt a 4. ötkarikás olimpiája, de most sikerült felérni a csúcsra.

Mint ismert, a Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Knoch Viktor, Burján Csaba összeállítású négyes megszerezte Magyarország történetének első téli olimpiai aranyérmét a rövidpályás gyorskorcsolyázók 5000 méteres férfi váltóversenyében a pjongcsangi játékokon.