Szeptember végéig kapják meg a nyugdíjasok a rezsiutalványt

Szeptember végéig érkeznek meg a nyugdíjasok számára szánt rezsiutalványok, hasznos tudnivalókat közöltek az érintettekkel. 

hirdetés

Nem névre szóló a nyugdíjasok rezsiutalványa, ezért ha nekik nincs rá szükségük, akkor azzal hozzátartozóikat is segíthetik – közölte a nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár az M1 aktuális csatornán. Fónagy János elmondta, az öregségi nyugdíjban és a nyugdíjszerű ellátásban részesülők egyszeri kilencezer forint értékű rezsiutalványt kapnak, azokat a posta szeptember 30-ig kézbesíti ki, és 2020. március 31-ig használhatók fel gáz- és áramszámla fizetésére.

Postai fizetés esetén az utalványon túli összeget csak készpénzzel lehet kiegészíteni. Az utalványból visszaadni nem lehet, a többletet a következő számlán írják jóvá. Banki átutalás esetén az utalványt a szolgáltató ügyfélszolgálatán kell leadni, amelyet a szolgáltató 15 napon belül ír jóvá.

A rezsiutalványokra nagyjából 2,6 millió ember jogosult. A jogosultságról a 1818-as kormányzati ügyfélvonalon lehet tájékozódni.

Sok család helyzetén javít, mondják az érdekvédők

A rezsiutalvány nagyon sok család helyzetén és közérzetén javít – mondta a Nyugdíjasok Szociális Fórumának elnöke kedden a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában. Semmelweis Ferenc hangsúlyozta: az intézkedés bizalmat ad a nyugdíjellátás rendszere iránt. Egyúttal azt is bizonyítja, hogy a kormány betartja a korábban az időseknek tett ígéreteit.

Álláspontja szerint minden nyugdíjas örül pénzügyi helyzete javításának, de ez leginkább azoknak jelent igazán nagy segítséget, akiknek alacsony a juttatása.

Felidézte: míg 2010 előtt a nyugdíjellátás fenntarthatósága „újra és újra kérdésessé vált”, a 2010 utáni kormány „túlteljesítette” azt az ígéretét, hogy garantálja a mindenkori nyugdíjak értékállóságát.

Semmelweis Ferenc az M1 aktuális csatornán kedden örömtelinek nevezte, hogy a gazdasági fejlődés eredményeiből immár évről évre részesülnek valamilyen formában a nyugdíjasok.

Hirdetés