Szépülnek a kertvárosi játszóterek

Az elmúlt években félszáz játszóteret újítottak fel, festettek le és egészítettek ki játékelemekkel Kertvárosban. Mindezt városi összefogással, szülői segítséggel. Most a Fazekas Mihály utcában dolgoznak, ahol két héten belül egy elkerített, homokkal feltöltött, új játékelemmel kiegészített játszótér várja majd a kicsiket. 

Pécs legsűrűbben lakott városrészében, Kertvárosban több száz kisebb-nagyobb játszótéren mozoghatnak a gyerekek. A tízemeletesek sűrűjében azonban van olyan terület, amin változtatnának az ott lakók. Az itt élők pedig nem ülnek zsebre tett kézzel, tesznek is a környezetük megszépítéséért.

Anya, apa és gyerekek mind együtt dolgoznak azért, hogy szebb legyen a környezetük

– Lakossági fórumok keretében mindenki elmondhatja, mit tapasztal, min szeretne javítani, majd azt is kitaláljuk, ki, miben tud segíteni. Ezeket összegezve pedig felkeressük a terület önkormányzati képviselőjét, illetve a játszótereket felügyelő Biokomot, akik segítenek abban, hogy a lehető legrövidebb időn belül változást tudjunk elérni – mondta Vörösné Deák Andrea, a Mosolymanó Egyesület vezetője.

Két éve összegyűjtöttük a legcukibb játszótereket, a képekért KATT IDE!

A szülők is beállnak dolgozni

Legutóbb a Németh László utcában, és a Maléter Pál utcában ragadtak ecsetet a szülők, nagyszülők és vitték a homokot a gyerekek.

Vörösné Deák Andrea évek óta tartja a kapcsolatot a családokkal és a város vezetésével is. A cél, hogy szépüljön Kertváros

– Tavasszal a Németh László utcában tartottunk a játszótér mellett lakossági fórumot, most pedig már egy felfrissült téren játszhatnak az ott lakó gyerekek – mondta Andrea, aki gyorsan hozzá is teszi: ehhez az is kell, hogy aki ott él, beáll dolgozni.

A Mosolymanó Egyesületen belül működő Mi Játszóterünk Mozgalom hét évvel ezelőtt indult, amikor megfogalmazódott az igény a változásra. Vörösné Deák Andrea és önkéntesei városi és cégek általi támogatással, azóta több mint ezer kertvárosi bevonásával félszáz játszóteret szépítettek meg.

A város támogatja a szülőket 

A játszóterek rendbe tétele előtt a lakossági fórumokon a terület önkormányzati képviselője is jelen szokott lenni. A Fazekas Mihály utcában Őri László alpolgármester közbenjárásával parkolókat tettek rendbe és útburkolatot javítottak.

– Az önkormányzat partnere a civileknek – köztük a Mosolymanó Egyesületnek is –, így többször anyagilag is támogatjuk őket – mondta Őri László. Pécs alpolgármestere elmondta: számtalan esetben a terület képviselői is meghallgatják a lakók észrevételeit, és hozzátesznek a munkálatokhoz. Az évek alatt több millió forintot tudtak így elkülöníteni a keretből – mondta a városvezető.

– Számomra is nagyon fontos, hogy a helyi közösségek jól érezzék magukat ott, ahol élnek, és aktív részesei is legyenek a változásoknak, ami már évekkel ezelőtt elindult Kertvárosban. Úgy gondolom, hogy a Mosolymanó Egyesületet nagy szerepet vállalt ebben – mondta Varga Péter önkormányzati képviselőjelölt, aki évek óta figyeli és segíti a játszóterek felújítását.

Varázsdobozokat is tettek ki

Hári József önkormányzati képviselő lapunknak elmondta: három játszótérre varázsdobozt is elhelyezett.

– Ezekbe olyan játékokat tettem, amik senkié, de mindenkié is egyben. Tollasütők, lapátok, labdák, amiket bárki használhat, és játék után a dobozba visszatehet. Azt veszem észre, hogy ezekkel folyamatosan játszanak a gyerekek és szerencsére nem is tűnnek el – mondta Hári József, aki főként a Rózsadombon található terek szépítésében vett részt.

A következő a Fazekas Mihály utca

Két héten belül egy körbekerített, friss homokkal és kavicsággyal ellátott játszótér várja a gyerekeket

Vörösné Deák Andrea szerint az egyik legjobb adottságokkal, de átmenő forgalommal rendelkező játszótér ráncfelvarrása történik a napokban. A Fazekas Mihály utcában – ahol körülbelül kétezren laknak – szülői kérésre elkerítik a játszóteret, így sokkal biztonságosabb lesz a kicsik számára a terület. Emellett pedig a régi homokot újra cserélik. A munkálatokat a Biokom végzi, várhatóan két héten belül be is fejezik azt.

– Ez egy olyan terület, ahová évek óta visszajárunk, így apró lépésekkel sikerül elérni, hogy a környék megszépüljön. Évekkel ezelőtt lefestettük a dühöngő rácsait, majd egy apuka focikaput is hozott. Most pedig a játszótér egésze szépülhet meg – mondta Vörösné Deák Andrea.

Hirdetés