Jönnek az ételt szállító taxisok és az 50 százalékos bértámogatás – íme a kormány gazdasági intézkedései!

A taxisok mostantól akár az étel házhozszállításban is szerepet vállalhatnak - a kép illusztráció

A tegnap éjszaka a Magyar Közlönyben megjelenő kormányrendelet több, a gazdaság védelmét elősegítő intézkedést is tartalmaz. A koronavírus elleni védekezés jegyében bevezetett korlátozások legnagyobb veszteseinek – vendéglátósok, a kulturális élet szereplői, szállásadók – próbál segíteni az állam kedvezményekkel és támogatásokkal. Ezeket szedtük össze egy csokorba.

Bár mindenkinek nehezek ezek a napok idehaza az újabb szigorítások miatt, azért akadnak, akik még a többségnél is nagyobb bajba kerültek. Az éttermek, kávézók, színházak és szálláshelyek üzemeltetői ilyenek, hiszen a mai nappal bevételük jelenős része, vagy épp teljes egésze veszett el.

A november 10-én éjszaka megjelenő kormányhatározat már adhat nekik egyfajta támpontot, hogyan élhetik túl az előttük álló, igen szűkösnek ígérkező egy hónapot.

Adókedvezmények és adómentességek

Az érintett szektorokban, a kormányhatározatban szereplő tevékenységi körrel vállalkozásukat működtető munkáltatók például november hónapra mentesülnek a szociális hozzájárulási adó fizetése alól, de szakképzési fizetési kötelezettség sem terheli őket ebben az időszakban. Akiket érint, azok a rehabilitációs hozzájárulás arányos részének befizetése alól is felmentést kapnak, a katás vállalkozásoknál pedig a személyi jellegű kifizetések összegét novemberben nem tekintik kisvállalati adóalapnak.

Fontos azonban,

hogy ezen kedvezmények igénybevételének vannak igen szigorú feltételei!

Ilyen például az, hogy a kormányrendelet hatálybalépésekor fennálló munkaszerződéssel rendelkező munkavállaló bérét ki kell fizetnie a munkáltatónak, és azt is vállalnia kell, hogy november hónapban nem szünteti meg alkalmazottja/alkalmazottjai munkaszerződését.

A rendelet azt is kimondja, hogy mindezen állami kedvezmények nem alanyi jogon járnak a megjelölt vállalkozásoknak, hanem azokat igényelni kell!

A mentesség iránti igényt az adóhatóság felé be kell jelenteni, és arról is nyilatkozni kell, hogy az érintett munkavállalótól egyébként, a veszélyhelyzet miatt megválna a munkáltató.

A fenti szabályozások az éttermekre, kávézókra, kocsmákra, edzőtermekre, sportlétesítményekre, színházakra és mozikra is vonatkozik.

Ami jó hír lehet a vállalkozások számára, hogy az állami kedvezmények mellett szinte bármilyen más, helyi támogatást, vagy akár európai uniós kedvezményt igényelhetnek. Az egyetlen kikötés ezzel kapcsolatban, hogy a halmozódó támogatások összege nem haladhatja meg a munkavállalók bérköltségének 100 százalékát.

A szállásadók nem bukják el a teljes hónapot

A szállodák és egyéb szálláshelyek, a már korábban beérkezett foglalásaik nettó értékének 80 százalékát visszakaphatják az államtól, de csak akkor, ha regisztrálva vannak a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központnál, és ha a november 8-án érvényes munkaszerződéseiket november hónapban nem bontják fel alkalmazottjaikkal.

50 százalékos bértámogatás

Akárcsak tavasszal, a koronavírus első hulláma során, a kormány most is ad bértámogatásra lehetőséget az érintett ágazatoknak.

Ezúttal a munkavállaló bruttó munkabérének 50 százalékát adhatja meg támogatás formájában, amennyiben a támogatási időszak utolsó napján is még fennáll a dolgozó munkaszerződéses jogviszonya.

A támogatást igénybe venni kívánó cégek az ez iránti kérelmet a fővárosi, vagy a megyei kormányhivataloknál tudják benyújtani, és azt az ígéret szerint 8 munkanapon belül bírálják el. A támogatás összegét utólag fizeti ki az állam a munkáltatóknak.

Taxis is lehet a „pizzafutár”

A kormányrendelet úgy fogalmaz, hogy az étel-házhozszállítás adminisztratív terheit csökkentik a veszélyhelyzet idejére, és bevonhatóvá teszik akár a taxisokat is e feladatok ellátásába.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az ételszállítást a vendéglátóhelyek akár egy taxis-céggel megegyezve is végezhetik, és mindennek a veszélyhelyzet ideje alatt nincs sem bejelentési, sem nyilvántartásba vételi kötelezettsége. Ha egyes településeken a taxitársaságok működését szabályozó helyi rendelet tiltaná azt, hogy taxival ételt szállíthassanak, ezen szabályokat a veszélyhelyzet ideje alatt figyelmen kívül kell hagyni.