Szigorít Horvátország: senki nem léphet be ellenőrizetlenül

Forrás: Morski.hr

Változtak a beutazási szabályok július elsejével. Emiatt akár három órát is várakozni kell a magyar–horvát határon, óriási a torlódás a letenyei átkelőnél.

Mint írja a konzuli szolgálat honlapján, általános határátlépési korlátozás van érvényben déli szomszédunknál az EU azon tagállamaiból érkezők számára, akik nem rendelkeznek EU-s digitális Covid-igazolással.

A dokumentum felmutatásával, persze az érvényes úti okmányok birtokában, mentesülünk a határátlépési korlátozások alól.

Egyébként akár három órát is várakozni kell például a letenyei autópálya-határátkelőhelyen, míg a közúti határátkelőnél két órát kell várakozni a kilépő személyforgalom esetében – írja a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság a Police.hu-n.

A rendőrség tájékoztatása szerint a torlódás a horvát rendőri szerv július elsején bevezetett ellenőrzési szigorítása miatt alakult ki. Davor Božinović horvát belügyminiszter június 30-án jelentette be, hogy újabb döntést hoztak a határátlépéssel kapcsolatban, amely július 15-ig lesz érvényes.

E szerint akik nem rendelkeznek uniós igazolvánnyal, csak oltási igazolással és 48 óránál nem régebbi negatív antigén-, vagy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel léphetik át a horvát határt – foglalt össze a startlap.hu a Magyar Szóra hivatkozva.

Mielőtt tehát útnak indulunk, mindenképp tájékozódjunk a célországban érvényben levő utazási feltételekről: a szállás regisztrációs igazolásáról, a koronavírussal összefüggő beutazási szabályokról, valamint az úti okmányok érvényességéről.


Előzmények

Nagyjából másfél hete, június 18-án írtuk meg, hogy Magyarország felkerült az EU-s zöldlistára, mely szerint hazánkból szabadon, korlátozás (karantén, teszt, védettség, oltottság igazolása) nélkül lehet beutazni Horvátországba. Bár az enyhítés érvénybe lépésének napján (június 19.) még voltak fennakadások, voltak, akiktől elkérték minden papírjukat, igazolásukat a határon, másnap viszont már nem kértek semmilyen dokumentumot a horvát hatóságok olvasóink beszámolói szerint.