A siker akadémiája épült Pécsett – videó az avatásról!

Pécsre érkezett csütörtökön reggel Orbán Viktor kormányfő a Nemzeti Kosárlabda Akadémia avatására. Az esemény előtt az épületnél szimpatizánsok fogadták a kormányfőt.

Csütörtökön délelőtt tartották az elkészült Nemzeti Kosárlabda Akadémia avatóünnepségét, az eseményre Pécsre érkezett Orbán Viktor kormányfő is. Az intézmény előtt szimpatizánsok mintegy 150 fős tömege fogadta, a miniszterelnök oda is ment az összegyűltekhez, és köszöntötte őket.

A Rátgéber László mesteredző nevével fémjelzett intézmény megnyitóünnepsége csütörtök délelőtt zajlott. Rátgéber László köszöntőjében úgy fogalmazott: „közös ellenségünk a középszerűség, amely kifakítja a hitet, megöli a reményt és elvetéli a sikert. Márpedig a Nemzeti Kosárlabda Akadémia a siker akadémiája lesz.” A mesteredző a gyerekek felé fordulva közölte: „ez a létesítmény nektek és értetek épült!” Mint megosztotta, őt az újvidéki utcák arra tanították: vagy játékos lesz valaki, vagy játékszer – harmadik eset nincs.

Orbán Viktor kormányfő elmondta, ma egy nagy terv megvalósulásánál lehetünk jelen.

– Tisztelt pécsiek! A mai nappal az Önök városa ismét közelebb kerül ahhoz, hogy újra a magyar kosárlabdasport fővárosa legyen – fogalmazott beszédében a miniszterelnök. A miniszterelnök beszédében méltatta Rátgéber László munkásságát. Úgy fogalmazott, komoly akadémiákat csak nagy egyéniségek köré lehet építeni. Mint mondta, Rátgéber Lászlótól tanulta azt a mondást: a siker nem egy fotel, amelyben kedvére elücsöröghet az ember. S ez igaz, a sportban minden hétvégén, sőt minden edzésen bizonyítani kell.

Rátgéber László beszédére utalva a fiataloknak szólva a kormányfő kiemelte: szurkolóként mi játékosokat akarunk a pályán látni és nem játékszereket. Különösen nem magyar játékszereket. „Nem sztárocskákat akarunk a pályán látni, hanem hősöket”, hangsúlyozta, olyanokat, akik újra naggyá teszi a női és a férfi kosárlabdát.

Orbán Viktor beszédében kiemelte: a magyar közéletben és sportvezetésben „egyfajta kötelező álszerénység” van, és „amikor siker van, van egy elvárás, hogy úgy kell csinálni, mintha kisebbek lennénk”. Ez baj, ha van mire és kire büszkének lenni, igenis legyünk büszkék – jelentette ki.

Orbán Viktor hangsúlyozta, egész Magyarország büszke lehet arra, amit a pécsi akadémián lát, ehhez foghatót sehol az országban nem láthat az ember.

A kormányfő leszögezte: vállalni kell a sikereinket is, nem csak a kudarcainkat, különben sosem lesz belőlünk nagy nemzet.

A Nemzeti Kosárlabda Akadémia alapkövét tavaly áprilisban tették le. Az egykori szennyvíztelep helyén megvalósult akadémia egy három pályából álló kosárlabdacsarnokkal, állandó lelátóval 400 ember számára, továbbá 1500 férőhellyel bővíthető mobil lelátóhellyel rendelkezik. A kiszolgáló helyiségeken túl a sportkomplexum működéséhez kapcsolódva 60 férőhelyes kollégium, irodák és előadótermek is épültek.

Az új épületegyüttes alkalmas élmezőnybeli kosárlabdázók nevelésére, felkészíti a fiatalokat a hazai és nemzetközi sportpályafutásra.

A Pécs TV élőben tudósított az eseményről:

Fotók: PécsMa.hu, MTI, kormany.hu, Orbán Viktor hivatalos Facebook-oldala

Hirdetés