Csütörtökön lakatolással és kulcsátadással vette kezdetét a 18. Pécsi Országos Színházi Találkozó, vagyis a POSzT.

Idén 14 darab került be a versenyprodukciók sorába, melyek között négy budapesti, öt vidéki és öt határon túli színmű szerepel. Az idei, 18. POSzT megnyitó ünnepségét csütörtök délután tartották, mely a lakatolással kezdődött a lakatfalnál – ott ahol szokott is, immáron, mondhatni hagyományosan –, ahol Magyar Attila, a POSzT ügyvezetője, Páva Zsolt, Pécs polgármestere és Bálint András helyezett el lakatot a falon.

Páva Zsolt itt elmondta, hogy már több éve a POSzT nyitó eseménye az, amikor a díszvendéggel együtt egy lakatot helyeznek el a falon.

A lakatolás előtt Bálint András elmondta, igaz, hogy ebben a városban született, de még sosem lakatolt, ezért izgult is egy kicsit.

Természetesen minden simán ment, és a menet elindult a Széchenyi tér felé, ahol megnyitották a POSzT plakátkiállítást, amely 70 társulat több mint 400 előadását hirdető plakátját mutatja be a 2017/2018-as évadból.

A POSzT hivatalos megnyitója ezután következett, amit a nagy eső miatt nem a Színház téren, hanem a Színház aulájában tartottak meg. Az eseményen beszédet mondott Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, Hoppál Péter országgyűlési képviselő, Páva Zsolt polgármester, Bálint András a POSzT díszvendége, Rázga Miklós a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója és Magyar Attila a POSzT ügyvezetője.

Fekete Péter a megnyitón elmondta, hogy büszke arra, hogy a Kárpát-medencében egy esztendőben 300 magyar nyelvű előadás van és hogy 6 millió színházjegyet vásárolnak évente a magyarok. Kiemelte, hogy a színház fontos a gyermekek életében is, ugyanis a színház az a kulturális helyszín, ahol a gyermekek élőben ismerik meg a legszebb, a legfontosabb emberi helyzeteket, látnak barátságot, szerelmet, vitát, árulást, életet és halált.

Bálint András az ünnepségen elmondta, megtisztelőnek érzi, hogy ebben a pozícióban lehet jelen az eseményen. Az idei válogatásról annyit mondott: „Merész válogatás, de nekem nagyon tetszik!”

A megnyitón Páva Zsolt polgármester azt hangsúlyozta, mindig sokféle színész, darab érkezik Pécsre, a lényeg változatlan marad, vagyis az, hogy ez a Pécsi Országos Színházi Találkozó.

Hoppál Péter beszédében kiemelte, hogy a város minden alkalommal nagyon várja ezt a 10 napot, hiszen ekkor színészek, rendezők, dramaturgok veszik birtokba a belvárost.

A megnyitó végén Rázga Miklós átadta a színház kulcsát Magyar Attilának, aki megígérte, hogy épségben visszaadja majd nem csak a kulcsot, de az épületet is.

Hirdetés