Vége a zajos rakodásnak a Király utcában, legalábbis teherautóval februártól már engedéllyel sem lehet behajtani a sétálóutcába az áruszállítóknak, helyette kicsi-kocsikkal tologatják a sörös és üdítős rekeszeket. A szállítók szerint mindez felér egy reggeli tornával.

hirdetés

Néhány napja már a béke szigetének számít a Király utca, a járókelő között csak néhány ziháló áruszállító tologatja a napi rendelést az éttermeknek és a kocsmáknak.

– Semmi gond nem lenne ezzel, ha meg tudnánk állni a keresztutcákban, de sokszor nem férünk el az ott tilosban parkoló luxusautóktól – mondja az egyik pécsi italnagykereskedés szállítója, aki szerint így háromszor annyi időbe telik a kipakolás.

Nehéz bejutni a luxusautóktól

Egy másik cég szállítóinak a Kazinczy utcából a Színház tér környékéig kell gyalogolniuk, nagyjából száz métert.

– Nem tűnik ez soknak, de ha már tízet kell fordulni egy tonna áruval, akkor azért egy picit elfáradunk – mondta egy másik szállító.

Jó kis edzés a Színház téri kocsmákig

Még 2017-ben döntött Pécs közgyűlése arról, hogy teljesen kitiltják a rakodás alatt gyakran járó motorral álldogáló teherkocsikat a Király utcából. A rendelet elvileg 2018-ban lépett életbe, de gyakorlatilag csak a behajtási engedélyek január végi lejárata után.

A boltok áruellátása februártól sem szűnik meg, azt a Király utcát keresztező utcákból oldhatják meg, ez a gyakorlat már számos nyugat- és dél-európai nagyvárosban bevált.

Két mázsa sör

A Király utcában az ott lakók magától értetődően ezután is közlekedhetnek autóval, ugyanígy a taxisok is, hiszen utóbbi esetben néhány percet vesz csak igénybe a ki- és beszállás. A postaautók és a csomagküldők a postatörvény alapján mentességet élveznek, továbbra is behajthatnak azok, akik sárga villogó használatára jogosultak. Értelemszerűen ez vonatkozik a kék villogóra, a mentő-, a tűzoltó- és a rendőrkocsik is bemehetnek a sétálóutcába.

Hirdetés